«Μείνον μεθ΄ ημών!» (Λουκ. 24: 29) -- του αειμνήστου Στεργίου Σάκκου Ομ. Καθηγητού Α.Π.Θ.

Μία γραφική σκηνή
Κλασικός ο πίνακας αποτυπώνει εικαστικά την ειδυλλιακή περιγραφή, που μας χάρισε η γλαφυρή πένα του ευαγγελιστή Λουκά, όπως τη ζωντανεύει μέσα στο λειτουργικό κύκλο το ε΄ εωθινό ευαγγέλιο: Μία μοναδική πορεία μέσα στο καταπράσινο ανοιξιάτικο τοπίο. Οι δύο μαθητές περπατούν σκυθρωποί, θλιμμένοι, ενώ τους πλησιάζει ο Συνοδοιπόρος. Το βήμα των μαθητών βαρύ, αποκαμωμένο. Βαρύτερη η καρδιά τους, απελπισμένη. Βαθύς ο στεναγμός φουσκώνει τα στήθη τους. Παράπονο πικρό ανεβαίνει στα χείλη τους και γίνεται πένθιμος διάλογος.

Οικουμενισμός= τό μυστήριο της ανομίας


Αγιοποιήσεις -- Του Αθανασίου Σακαρέλλου, θεολόγου

β. Στο ότι οι Νεοημερολογίτες προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι η Εκκλησία του Χριστού! 

Οι Νεοημερολογίτες με το που ενώθηκαν με τον παπισμό έπαυσαν να είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας! Κατέστησαν σχισματικοί και αιρετικοί! Οι άγιοι Πατέρες διδάσκουν ότι οι αιρετικοί και σχισματικοί δεν αποτελούν την Εκκλησία του Χριστού!
 
Η διδασκαλία αυτή των αγίων Πατέρων βασανίζει τη σκέψη τους. Θέλουν να διαψεύσουν τους Πατέρες. Φαντάζονται, πως ο μόνος τρόπος για να διαψευστούν οι Πατέρες και να πείσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους είναι ο χώρος τους να παράγει αγίους! Και επειδή ο Θεός δεν φανερώνει αγίους στο χώρο τους, δημιουργούν μόνοι τους αγίους με τις αθρόες αγιοποιήσεις, που επιχειρούν! ΄Όπως, το ίδιο κάνουν και οι αδελφοί τους παπικοί!
 
Με τον τρόπο αυτό, οι οπαδοί του Νέου Ημερολογίου, νοθεύουν το Ορθόδοξο αγιολόγιο, με πρόσωπα, που δεν ανέδειξε ο Θεός ως αγίους!
 ***
Σ. σ. Ο διαχειριστής της "Ορθόδοξης Φωνής" είναι του νέου ημερολογίου σε αποτείχιση. 

***
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΛΦΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ!

Για τον Θανάση έχω ένα μήνυμα  : μία αμαρτία δεν συγχωρεί ο Κύριος, Θανάση. Την βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Όποιος δηλαδή  διαβάλει τα έργα του Θεού   ότι γίνονται δήθεν εκ της δυνάμεως του πονηρού. Θανάση, Θανάση τι με διώκεις; Ματαίως εις κέντρα λακτίζεις. Τα πόδια σου αιμάσσεις. Σύνελθε, πριν είναι αργά...

***
Αληθώς Ανέστη ο Κύριος αδελφέ μας Ιουστίνε!

Ψαλμός ΞΖ' - Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού --- Orthodox Hymns


O Συναξαριστής της ημέρας.

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Παφνουτίου ιερομάρτυρος, Γεωργίου επισκόπου Πισιδίας του ομολογητού, Τρύφωνος αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Θεοδώρου του εν Πέργη, Σωκράτους και Διονυσίου των μαρτύρων, οσίου Συμεών του μονοχίτωνος και ανυπόδητου, κτίτορος Ι. Μ. Φλαμουρίου Πηλίου (1594), Αγαθαγγέλου οσιομάρτυρος του νέου (1818).

Ὁ Ἅγιος Ἱερομάρτυς Παφνούτιος ἔζησε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορος Διοκλητιανοῦ (284 – 305 μ.Χ.). Πέρασε κατ’ ἐξοχὴν στὴν Αἴγυπτο τὴν εὐεργετικὴ καὶ πολύαθλη ζωή του. Ὅταν ξεκίνησε ὁ διωγμὸς κατὰ τῶν Χριστιανῶν, ὁ ἔπαρχος Ἀρριανὸς γνωρίζωντας ἀπὸ τὶς διαδόσεις γιὰ τὴν ἐπιρροὴ τοῦ Παφνουτίου ἐπάνω στοὺς χριστιανικοὺς πληθυσμοὺς σκεπτόταν πῶς μποροῦσε νὰ τὸν συλλάβει. Ὁ Παφνούτιος συνήθιζε νὰ περνᾶ τὴν ζωή του σὲ ἐρημικοὺς τόπους καὶ κάποια ἡμέρα, κατὰ τὴν ὥρα τῆς νυχτερινῆς προσευχῆς του, Ἄγγελος Κυρίου τοῦ φανέρωσε ὅτι κηρύχθηκε ὁ διωγμὸς κατὰ τῶν Χριστιανῶν καὶ ὅτι τὸν καταζητεῖ ὁ ἔπαρχος. Κλήθηκε μόνος του νὰ προσέλθει  ἐνώπιον τῶν διωκτῶν, ἐπειδὴ ὁ Θεὸς τὸν ἐπέλεξε ὡς ὄργανο γιὰ νὰ ντροπιάσει τὸν Ἀρριανὸ καὶ τὰ εἴδωλα.

ΟΣΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ:

Μετά τη Μετάληψη, πρέπει να ζητήσουμε από τον Θεό να διατηρήσουμε επαξίως τη Δωρεά και ο Θεός να μας δώσει τη δύναμη να μην γυρίσουμε πίσω, δηλαδή στις παλιές μας αμαρτίες.
Εάν με πίστη ανεπικρίτως μεταλαμβάνουμε τα Μυστήρια του Σώματος κι του Αίματος του Χριστού, τότε όλες οι μηχανορραφίες του εχθρού οι οποίες μας στενοχωρούν μένουν αργές και ανενεργές. Ανεπικρίτως δε μεταλαμβάνουμε, όταν συμμετέχουμε στο Μυστήριο αυτό, πρώτον, με ειλικρινή και ταπεινή μετάνοια, εξομολόγηση όλων των αμαρτιών μας και με ακλόνητη αποφασιστικότητα να μην επανέλθουμε σε αυτές, και, δεύτερον, αν συμμετέχουμε χωρίς μνησικακία, συμφιλιωμένοι στα βάθη της καρδιάς μας με όλους όσοι μας λύπησαν.

Christ is Risen - Beirut / Χριστός Ανέστη - Βηρυτός


Η Εκκλησία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού είναι ΜΙΑ.

 Όλες οι ομόδοξες Ορθόδοξες Εκκλησίες αποτελούν την Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία με κεφαλή τον Ιησού Χριστό. Κάθε τοπική Ομόδοξη Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι κομμάτι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά όλη η Ορθόδοξη Εκκλησία. «Εν Μιά αι πολλαί, και εν ταις πολλαίς η Μία». Συνεπώς η Εκκλησία του Ιησού Χριστού, δεν έχει πληθυντικό αριθμό. Σε πληθυντικό αριθμό ανήκουν και είναι μόνον όλα εκείνα τα Σατανικά «δήθεν χριστιανικά» κατασκευάσματα, αι αιρέσεις και τα Σχίσματα, που δεν αποτελούν και δεν είναι ποτέ δυνατόν να ονομαστούν Εκκλησία, με τη στενή έννοια και τη σημασία της λέξης ΕΚΚΛΗΣΙΑ, που ίδρυσε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, επί της γης, αλλά παραμένουν και είναι αμαρτωλά κατασκευάσματα διαβολοκίνητων ανθρώπων, για καθαρώς προσωπική και μόνον προβολή και συμφέροντα.

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Θερμές ευχαριστίες στο Ιστολόγιο ''Κατάνυξις''


Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Πρέπει να μιλήσουμε στους νέους για τον Χριστό και την πατρίδα

Χριστός Ανέστη! Η Ανάσταση του Χριστού χαρίζει αγαλλίαση και αισιοδοξία στους Ελληνες. Στα δύσκολα χρόνια της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η μόνη πηγή φωτός και ελπίδας είναι η πίστη μας, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Την Ανάσταση του Κυρίου γιόρταζαν διπλά και οι υπόδουλοι Ελληνες επί Τουρκοκρατίας. Την ημέρα της Λαμπρής θυμούνταν το ένδοξο παρελθόν τους και παρακαλούσαν τον Θεό να δώσει την πολυπόθητη ελευθερία, την οποία καταπατούσαν οι Οθωμανοί.

Για να εξέλθουμε από την πολύπλευρη κρίση πρέπει να οδηγήσουμε τους νέους μας να ξεδιψάσουν από το πεντακάθαρο νερό της ελληνορθόδοξης παιδείας. Να απομακρύνουμε τα παιδιά μας από τη λάσπη και τη θολούρα των ψευδοπροοδευτικών ιδεών, των αποτυχημένων πειραμάτων και των υλιστικών ιδεολογιών. Να τους μιλήσουμε μετά λόγου γνώσεως για τον Χριστό και την Ελλάδα, για την πίστη μας, την Ιστορία μας, τη διαχρονική γλώσσα μας.

Η επιστολή του υπουργού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Έτος 1916.

Σεβαστέ μου κ. Πρόεδρε, Σας έλεγα προ καιρού, εις το Συμβούλιον, ότι όταν ξεμπερδέψωμεν με το καλό, τον εθνικό αγώνα… πρέπει δια το καλόν του τόπου, να αναλάβητε έναν άλλον, επίσης μεγάλον, την τακτοποίησιν επί το νεωτεριστικώτερον των θρησκευτικών πραγμάτων… Εννοώ και τα του κλήρου, και των θρησκευτικών εκδηλώσεων (λειτουργιών, εορτών, ημερών αργίας, αγίων πολυωνύμων κλπ.) και τα των μοναστηριακών κτημάτων και ει τι άλλο. Θα σας χρειασθή να τεθή επί κεφαλής της αληθώς επαναστατικής μεταρρυθμήσεως ένας ευρείας διανοίας – σχεδόν σαν και σας εις την πολιτικήν – κληρικός. Τον έχετε: Είναι ο (Κιτίου) Κύπρου (Μελέτιος Μεταξάκης). Αυτός θα γίνη υπό την κηδεμονίαν σας, ο Βενιζέλος της Ελληνικής Εκκλησίας. Ποία τα χρήζοντα μεταρρυθμίσεως… 
α) Κατάργησις των νηστειών, αι οποίαι είναι σήμερον ένας τύπος. Κανείς δεν νηστεύει ειμή ο μη έχων να φάγη. Οι Άγγλοι και Γερμανοί και οι βόρειοι ακόμη Ιταλοί (που έχουν ελευθερωθή από τον θρησκευτικόν φανατισμόν) τρώγουν καλά και φυλήν καλήν κατασκευάζουν. Το φαγί φέρει την δύναμιν προς εργασίαν και η εργασία το κέρδος και το κέρδος το καλό φαγί…                                                          
β) Ρύθμισις των διαφόρων τελετών και λειτουργιών επί το νεωτεριστικώτερον. Λιγώτερο παπά, λιγώτερο ψάλτη, λιγώτερο διάκο και πολύ ιεροκήρυκα-ερμηνευτήν. Τι καταλαβαίνει ο λαός που πηγαίνει εις τας ακολουθίας;… από αυτάς τας καταναλωθείσας ώρας και την ορθοστασίαν. Μηδέν…                                                                                             
γ) … δ). Θα λείψουν αι «εορταί των διαφόρων αϊ-Θανάσηδων και αγι-Ανδρέηδων και, προφάσεις προς αργίαν. Η Κυριακή αργία και 2-3 μόνον ημέρας το έτος ολόκληρον είναι αρκετή τεμπελιά… Και το όνομα άγιος θα λείψη…                                                                                                                       
ε) Θα καταργηθούν τα μοναστήρια, αι εστίαι πάσης διαφθοράς και καταχρήσεως ηθικής και περιουσιακής. Τα κτήματά των θα γίνουν των γεωργών…                                                                                                                       
Φυσικά αυτά που εκθέτω ανωτέρω είναι ελάχιστα σημεία. Θα είναι πολλά ακόμη τα χρήζοντα μεταρρυθμίσεως… Θα σας είπουν, κ. Πρόεδρε, ότι είναι δύσκολος η επιχείρησις τοιούτου έργου. Ότι ο λαός θα εξαναστή κατά των νέων εικονοκλαστών. Ότι θα εγερθή επανάστασις κατά των βεβήλων. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα συμβή…

Ιδικός σας.

Ανδρέας Μιχαλακόπουλος.