Άλλαι κατακρίσεις της εν Φλωρεντία ψευδοσυνόδου.

Ο Λέων ο Νομοφύλαξ, ευρεθείς και αυτός εις Φλωρεντίαν, έγραψεν ιδιαιτέραν κατάκρισιν της Συνόδου, εις την οποίαν ομολογεί ότι ακολουθήσας τον τότε Πατριάρχην Ιωσήφ, ως Κληρικός αυτού και αποδεχθείς τα εκεί αποφασισθέντα, παρεδέχετο αυτά μέχρι του θανάτου του Πατριάρχου Ισιδώρου Β΄ (1456-1457). Ήδη όμως σκεφθείς περί τούτων ωριμώτερον και μη θέλων να είναι αποκεκομμένος από την Αγίαν Ορθόδοξον Εκκλησίαν ομολογεί ότι επλανήθη και αποκηρύσσει την λατινικήν δόξαν και αποστρέφεται τους αυτήν φρονούντας και αποβλήτους θεωρεί της των Χριστιανών Πίστεως. Δια τούτο λοιπόν ομολογεί ότι παρανόμως έγινεν η προσθήκη εις το Σύμβολον, ότι αποκηρύσσει αυτήν και παν άλλο έθος της Εκκλησίας των Λατίνων, το οποίον καταδικάζει η Ορθόδοξος Εκκλησία, όπως καταδικάζει και πάσαν άλλην αίρεσιν αποβληθείσαν και καταδικασθείσαν υπό των Αγίων επτά Οικουμενικών Συνόδων.
Όπισθεν της ομολογίας ταύτης Λέοντος του Νομοφύλακος ευρέθη ιδιόχειρος ομολογία του Νικομηδείας Μακαρίου έχουσα ως εξής: «Εγώ ο ταπεινός Μητροπολίτης Νικομηδείας Μακάριος, συγχώρησιν αιτήσας εκ του Παναγιωτάτου ημών Δεσπότου του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Καθολικής Εκκλησίας εφ’ οις έδοξα κατά τους παρελθόντας χρόνους αμαρτείν εις αυτήν, και απαιτηθείς ομολογίαν, ευρέθη δε ενταύθα εκτεθειμένη όπισθεν, ταύτην στέργω και ασπάζομαι και αυτός όλη ψυχή και παραδίδωμι τω Παναγιωτάτω μοι Δεσπότη τω Οικουμενικώ Πατριάρχη, και δι’ αυτού τη Ορθοδόξω Καθολική Μεγάλη Εκκλησία των Φραικών, ην και υπογράφω ιδιοχείρως, δια το βέβαιον μηνός Φεβρουαρίου ιβ΄ του έτους  στποβ΄ (6972 από κτίσεως κόσμου ήτοι από Χριστού 1464)Η έκθεσις αύτη της πίστεως ευρέθη μεταγενεστέρως εν Κωνσταντινουπόλει σεσαθρωμένη και μόλις αναγνωσθείσα, ήτις μετεγράφη παρά του μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κυρίου Νεκταρίου εν τω Συνταγματίω αυτού σελ. 231.                                                      
Μαθών ο Πάπας ότι οι Έλληνες δεν στέργουν την ένωσιν και την Φλωρεντινήν Σύνοδον συνοδικώς κατέκριναν, απέστειλεν αντιπροσώπους εις Κωνσταντινούπολιν, ίνα συζητήσουν με τους σοφούς των Ελλήνων. Αλλ’ ουδέν κατορθώσαντες επέστρεψαν άπρακτοι. 

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: