Το δημόσιο ήθος στην κλασσική Ελλάδα και σήμερα – οδυνηρή σύγκριση -- Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Η διαφθορά δημοσίων προσώπων είναι διαχρονικό φαινόμενο. Αλλά εξίσου και η τιμιότητα είναι διαχρονική αρετή.
          Από την «Ποικίλη Ιστορία» του Αιλιανού, (ελληνόφωνου ρωμαίου ρήτορα του γ’ μ.Χ. αι.) αλιεύουμε δύο παραγράφους:
          α) Αλέξανδρος και Φωκίων. Ο ρήτωρ περιγράφει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος «εξόχως ετίμα» τον Αθηναίο στρατηγό Φωκίωνα. Γιαυτό του έστειλε 100 τάλαντα και του χάρισε μία πόλη να καρπούται τις προσόδους της.  Το έπραξε «μεγαλοφρόνως». Αλλά «έτι μεγαλονοφρονέστερον» ο Φωκίων αρνήθηκε και τα χρήματα και την πόλη, αν και ήτο πένης… Ρώτησε ωστόσο γιατί ο Αλέξανδρος προέβη στη χειρονομία αυτή και τον πληροφόρησαν ότι επειδή μόνον αυτόν θεωρεί «καλόν καγαθόν».  Και εκείνος απάντησε «εασάτω με  (=ας με αφήσει) τοιούτον είναι»!
          β)       Επαμεινώνδα  μεγαλοφροσύνη. Περιγράφει τη συμπεριφορά του γενναίου Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα (420-362 π.Χ.). Είχε μόνο ένα πανωφόρι  και όταν το έστελνε στο καθαριστήριο δεν έβγαινε από το σπίτι του. Αν και τόσο φτωχός αρνήθηκε το πολύ χρυσάφι που του έστειλε ο βασιλιάς των Περσών αποδεικνύοντας ότι είναι  «μεγαλοφρονέστερος του διδόντος ο μη λαβών».

          Προστίθεται επίσης ότι ο υπασπιστής του έλαβε από κάποιον αιχμάλωτο χρήματα. Μόλις ο Επαμεινώνδας το έμαθε , τον  απέπεμψε με τα εξής λόγια: «Δος μου την ασπίδα και τσακίσου.  Δεν μπορεί να διακινδυνεύσει για την πατρίδα αυτός που πλουτίζει με τέτοιο τρόπο».
          Δοκιμάζει κανείς ανείπωτη πικρία και φρίκη συγκρίνοντας πρόσωπα και καταστάσεις του χθες και του σήμερα. Των δημοσίων προσώπων της κλασσικής  μας αρχαιότητας με τους σημερινούς «ομολόγους» τους.  Κατάντημα!
          Την κατάργηση του νόμου του που αιτιολογούσε  τότε ότι απέβλεπε στην «αποσυμφόρηση» των σωφρονιστικών  καταστημάτων όμως με τον οποίον βγήκαν από τις φυλακές περισσότεροι από 2000 βαρυποινίτες καταδικασμένοι για κακουργηματικές πράξεις ζήτησε ο εισηγητής του,  πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.  Οι ωφεληθέντες από τις ρυθμίσεις εκείνες δεν δείχθηκαν καθόλου ευγνώμονες απέναντι στην πολιτεία που τους χάρισε τις βαρύτατες ποινές τους. Ουκ ολίγοι υποτροπίασαν σε εξίσου σοβαρά εγκλήματα.     Είναι  παγκόσμια πρωτοτυπία πάντως να απολύεις βαρυποινίτες  με το αιτιολογικό της αποσυμφόρησης των φυλακών! Έπρεπε και αυτό να το δούμε…
          Πού και πού υπάρχουν και καλές ειδήσεις:  μετά τον κάκιστον γείτονα που ανεκοίνωσε προχθές ότι η Τουρκία το 2021 θα κατασκευάσει αυτοκίνητα και εκείνος θα εποχείται στο πρώτο από αυτά, έρχεται η ανακοίνωση του συμπατριώτη μας αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ  που μας βεβαιώνει ότι παρήγαγε «όχημα σχεδιασμένο και κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα» που συνδυάζει ταχύτητα και δυνατότητα υπερκέρασης εμποδίων. Ψάχνει επενδυτή. Όσοι πιστοί προσέλθετε!
          Είμαστε παγκοσμίως τρίτοι στην παραγωγή ελαιολάδου. Και δη υψηλής ποιότητας. Μας το αγοράζουν χύμα κυρίως οι Ιταλοί, το συσκευάζουν και το διακινούν πανάκριβο ως ιταλικό. Η πρόταση του συμβούλου ποιότητας ελαιολάδου για να καταστεί διεθνώς εμπορεύσιμο το προϊόν μας κ. Β. Φραντζολά, πρακτική εφαρμόσιμη και αμέσου αποδόσεως. Είμαστε περίεργοι αν και πώς αντέδρασαν οι κάθε λογής αρμόδιοι
          Αλλά πλεονάζουν οι κακές ειδήσεις: Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο προστέθηκαν 410.000 νέοι οφειλέτες με χρέη προς την Εφορία. Τον ίδιο μήνα οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ.  700  κατασχέσεις κατά κύριο λόγο συντάξεων και μισθών πραγματοποιεί καθημερινά το Δημόσιο.
          Το Ισραήλ που είναι διεθνής παίκτης δείχνει να έχει επιλέξει οριστικά (όχι όμως και αμετάκλητα) την ολοκληρωμένη συνεργασία του με την Ελλάδα:  Τουρισμός, ενέργεια, Ευρωένωση,  καθώς και την υποστήριξη για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
          Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις είναι σήμερα «παίγνιο δύο παικτών σταθερού αθροίσματος».  Ευχή να καταστεί αυτό μηδενικού αθροίσματος.  Αλλά…
          Ο αγωγός East Med είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, πάντως όχι εξωπραγματικό. Εναλλακτική του λύση είναι η τουρκική διαδρομή, αλλά «νυν και αεί» πολλαπλώς ανασφαλής και απορριπτέα όχι μόνον από την Ελλάδα και το Ισραήλ. 
          Η Κύπρος πιο ευκίνητη από την Ελλάδα σχεδιάζει να καταθέσει στην διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων του ΟΗΕ συντεταγμένες για την ΑΟΖ της, βορείως της Νήσου. Υπολογίζει έτσι να ανασχέσει τις εξαγγελίες Ερντογάν για παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. 
          Στο μεταξύ η ΕΕ, η οποία υποτίθεται κόπτεται για την απώθηση της ρωσικής ενεργειακής επικυριαρχίας στην περιοχή «τηρεί εκ του μακρόθεν τα γιγνόμενα». Πέρα βρέχει…
          Ενόψει του αρνητικού ποσοτικού συσχετισμού ισχύος με τη Τουρκία είναι προφανής η ανάγκη να επικαιροποιήσουμε, ενισχύσουμε και διευρύνουμε τις συμμαχίες μας  και να δυναμώσουμε τους εσωτερικούς παράγοντες ισχύος.
          Εκεί, με τον καλπάζοντα σε media  και εκπαίδευση εθνομηδενισμό τα έχουμε «θαλασσώσει».  Απομακρυνόμαστε συνεχώς από τις μεγάλες ελληνικές αξίες της ζωής:  Το 2016  οι πολιτικοί γάμοι είναι περισσότεροι από τους εκκλησιαστικούς, (25.854 έναντι 23.778). Κακό σημείο των καιρών…
          Πού είσαι  Ρήγα Βελεστινλή να αφυπνίσεις τα παιδιά μας:
          «Τα έθνη που δεν μας ψηφούν/Πατρίδα, Γένος ονειδούν/ ας ίδωσιν  ανδρείαν/και ας λάβωσι δειλίαν»!
(Ύμνος πατριωτικός).

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

E-mail: stpapathemelis@gmail.com, danagennisi.press@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: