«Φρονίμως και καλώς και δικαίως ζην» -- Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Ακόμη και με ανθρώπους περιορισμένης πολιτικής όσφρησης η νέα Πενταμερής για το Κυπριακό, δεν έχει εκ γενετής καμία προοπτική επιτυχίας. Κομμένη και ραμμένη από τον νορβηγό τουρκολομπίστα Άιντα στα ερντογανικά μέτρα έπρεπε να είχε απορριφθεί.
Το μονόπλευρα τουρκοειδές έγγραφο Άιντα το οποίο μετά από ελλαδοκυπριακή αξίωση απεσύρθη, απηχούσε όπως και ο διακινητής του  καθ’ ολοκληρίαν τις τουρκικές θέσεις με προκλητικό τρόπο.  Οι εχθροί θα επιχειρήσουν να μας εγκλωβίσουν στο δίλημμα, ή να αποδεχτούμε τα νέα τετελεσμένα ή να χρεωθούμε το ναυάγιο. Πρέπει να αποκρούσουμε και τις δύο εκδοχές.

Θα χρειαστεί βεβαίως πλησμονή  γενναιότητας και αποφασιστικότητας ή διαφυγή από το Κρανς Μοντάνα χωρίς κατάγματα ή έστω με ιάσιμα τραύματα. Ίδωμεν!
Βρώμικος ο ρόλος του μεσολαβητή, πιο βρώμικος από όλων των προηγηθέντων, έχει αποκαλυφθεί από καιρό. Η απορία είναι γιατί δεν ζητήθηκε η αντικατάστασή του. Ο Άιντα αντιπαρήλθε και αποσιώπησε την πραγματικότητα και την αλήθεια στη Μεγαλόνησο. Δεν ανέφερε λέξη ότι αιτία των σημερινών δεινών είναι η εισβολή, η συνεχιζόμενη κατοχή και ο εποικισμός, ότι στα Κατεχόμενα καταπατούνται κατά συρροήν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ (τον οποίο ατυχώς εκπροσωπεί και απ’ όπου ακριβοπληρώνεται), το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Ο ξένος εγκάθετος δεν τολμά να προτείνει κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του Αττίλα, αλλά ψελλίζει κάτι για ένα νόθο «Σύμφωνο Εφαρμογής » ανάξιο λόγου.
Δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος των Η.Ε., της Ε.Ε., της Ευρωζώνης, υποκείμενο διεθνούς δικαίου. Θέλουν υπακούοντας στα κελεύσματα του νεοοθωμανού σουλτάνου να κηρύξουν «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι κάρφος στους ένοχους οφθαλμούς τους.  Θέλουν να την υποβιβάσουν σε «συνιστώσα» - κοινότητα της “Νέας Κύπρου”.  Έτσι θα την καταστήσουν θλιβερό ενεργούμενο της Άγκυρας. Η αφύπνιση και αντίσταση Αθηνών   και Λευκωσίας πρέπει να είναι απόλυτη σταθερή και κατακόρυφη.
«Για μας ήταν άλλο πράγμα ο πόλεμος για την πίστη του
Χριστού
και για την ψυχή του ανθρώπου καθισμένη στα γόνατα
της Υπερμάχου Στρατηγού,
 που είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης,
εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε το ζύγιασμα
 της καλωσύνης» (Σεφέρης, Νεόφυτος ο Έγκλειστος μιλά, ποίημα αφιερωμένο στον περίφημο Κύπριο Όσιο του 12ου αι. που αγωνίστηκε κατά των νεοβαρβάρων Σταυροφόρων. Εγράφη στην Εγκλείστρα, 21/11/53).
Επιβεβλημένη η καταδίκη από το ελληνικό ΥπΕξ της απαίσιας αλυτρωτικής συμπεριφοράς της αμαρτωλής κυβέρνησης Ράμα, η οποία στάζει “χολήν άμα και όξος” κατά του Ελληνισμού, αλλά με βία και νοθεία διασφάλισε την μακροημέρευσή της. Εμείς εξακολουθούμε να θωπεύουμε το καθεστώς των Τιράνων (όποια και αν είναι εκεί η κυβέρνηση), ενώ αυτό λειτουργεί ως αποικιοκρατικός μοχλός της Άγκυρας. Η μόνη γλώσσα που θα καταλάβαιναν οι Αλβανοί είναι ορισμένα σοβαρά ελληνικά αντίμετρα.
       Στον απόηχο της επιεικώς μη χρήσιμης και μάλλον επιζήμιας επίσκεψης Γιλντιρίμ, δεν ξέρουμε πόσο οι ελληνικές αρχές συνέλεξαν και ανέλυσαν τα συμβάντα και τον εκχειλίζοντα αλυτρωτισμό των τουρκοφρόνων που “σύναξε” ο επισκέπτης. Ό,τι  απέφυγε να πει ο ίδιος, τα αράδιασε στην νιοστή ο προερχόμενος από την μειονότητα υπουργός του Μουεζίνογλου.
Με την κατάργηση - από την παρούσα κυβέρνηση του μέτρου τής πολιτικής επιστράτευσης, σε περίπτωση που διακινδυνεύει και απειλείται ύψιστο δημόσιο αγαθό - η Κυβέρνηση έμεινε άοπλη στη διαχείριση τής πρόσφατης απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας. Τα βουνά σκουπιδιών συνεργούντος του καύσωνος, αποτελούν υγειονομικές βόμβες με απροσδιόριστες συνέπειες για ευπαθείς ομάδες, παιδιά και ηλικιωμένους. Παροιμιώδης η νωχέλεια των αρμοδίων.
Επ’ ευκαιρία, για τα πρόσφατα νεοβάρβαρα μέτρα μας είχαν πει ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους  δεν θα εφαρμοστούν. Ελάφρυνση δεν υπήρξε. Αλλά τα μέτρα εφαρμόζονται. Και με θρησκευτική ευλάβεια, αν και από άθρησκους αξιωματούχους.
Μια αμυδρή μικροελπίδα για την ποσοτική χαλάρωση διεψεύσθη δια στόματος Ντράγκι. Τα πρωτογενή πλεονάσματα πάνε ως το 2060. Διαιωνίζεται το καθεστώς Επιτροπείας και Εντολής. Ούτε δίκαιη, ούτε άδικη ανάπτυξη ξεκίνησε. Καμία ανάπτυξη!
Η πρόσφατη πάντως έρευνα της Κάπα Research (Βήμα 25/6/17), δείχνει ότι, οι πολίτες είναι πιο έξυπνοι από τους πολιτικούς ταγούς τους και δεν τρώνε (οι πολίτες) κουτόχορτο όπως νομίζουν (οι πολιτικοί). Έτσι, το 58,5% κρίνει τη συμφωνία του Eurogroup αρνητικά, ενώ το 76% δεν πιστεύει ότι πλησιάζουμε να βγούμε από το τούνελ…
Ρητό – αποσκευή για τις όποιες απέμειναν διακοπές μας: «Ουκ έστιν ηδέως ζην άνευ του φρονίμως και καλώς και δικαίως»(Επίκουρος, Κύριαι δόξαι)= Δεν μπορούμε να ζούμε ευχάριστα, χωρίς να ζούμε συνετά, ηθικά και δίκαια!

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

E-mail: stpapathemelis@gmail.com, danagennisi.press@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: