Αναστολή ποινής για τους μοναχούς της Μονής Εσφιγμένου

Δεκτή έκανε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής 20ετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί τόσο στον ηγούμενο όσο και σε μοναχό της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ, τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Μονής, στις Καρυές Αγίου Όρους.

Το δικαστήριο, με σύνθεση τακτικών δικαστών, αποφάσισε να αναστείλει υπό όρους την εκτέλεση της παραπάνω ποινής μέχρι να δικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο. Οι όροι που επιβλήθηκαν στον καθένα αφορούν την καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 5.000 ευρώ, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα των Καρυών, μία φορά τον μήνα.



Τον περασμένο Ιανουάριο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης είχε κρίνει ένοχους τους δύο ζηλωτές μοναχούς, τον ηγούμενο Μεθόδιο για ηθική αυτουργία στα επεισόδια και τον μοναχό Αντύπα για κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, έκρηξη, εμπρησμό κ.ά., καταδικάζοντας τον καθένα σε κάθειρξη 20 ετών. Το δικαστήριο -μάλιστα- είχε αποφασίσει να μην χορηγήσει ανασταλτικό στις εφέσεις τους.

Οι ίδιοι δεν είχαν παραστεί στη δίκη, ούτε και αποφάσισαν να παραδοθούν οικειοθελώς τις επόμενες μέρες στις Αρχές προκειμένου να οδηγηθούν στις φυλακές για την έκτισή της ποινής. Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, τα οποία όμως δεν εκτελέστηκαν, ενώ εκτιμάται ότι οι μοναχοί παρέμειναν όλο αυτό το διάστημα ταμπουρωμένοι στο μοναστήρι. 

Κατά την εκδίκαση της αίτησης αναστολής, οι δικηγόροι τους ισχυρίστηκαν ότι οι μοναχοί δεν είναι ύποπτοι φυγής ούτε επικίνδυνοι να τελέσουν παρόμοια αδικήματα. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση, πρόταση με την οποία συντάχθηκε το δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω επεισόδια προκλήθηκαν, όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο (κονάκι) στις Καρυές, κατ' εφαρμογήν προηγούμενης δικαστικής απόφασης, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν αντιδράσεις και να εκτοξευτούν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ.


"Ta Nea"

Δεν υπάρχουν σχόλια: