ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου και οι προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων
Στις 3 Μαρτίου 1957, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο «σταυραετός του Μαχαιρά», έπεσε μαχόμενος μόνος εναντίον ισχυρής δυνάμεως Βρετανών καταδρομέων. Αγωνίσθηκε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και υπήρξε ο υπαρχηγός του Γεωργίου Γρίβα - Διγενή στην ΕΟΚΑ του 1955-1959. Φέτος συμπληρώνονται ακριβώς 60 χρόνια από τη θυσία του και το παράδειγμά του ας είναι δίδαγμα ες αεί για κάθε Έλληνα.

Ο Γρηγόρης γεννήθηκε στη Λύση Αμμοχώστου, που σήμερα κατέχεται από τον Αττίλα. Στο Λύκειο Αμμοχώστου είχε παίξει ως μαθητής τον ρόλο του εθνομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κυπριανού σε θεατρική παράσταση βασισμένη στο ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη για την 9η Ιουλίου 1821. Αργότερα, όταν κρυβόταν στη Μονή Μαχαιρά ντυμένος καλόγερος για να μην τον βρουν οι Αγγλοι, απήγγειλε στον ηγούμενο της μονής Ειρηναίο στίχους από αυτό το θαυμάσιο ποίημα του Κύπριου βάρδου Βασίλη Μιχαηλίδη.



Με ελληνορθόδοξη παιδεία και πίστη στον Θεό και στην Ελλάδα, ήλθε στην Αθήνα και κατετάγη στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Υπηρέτησε εθελοντικά τη θητεία του στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η στρατιωτική εμπειρία του αποδείχθηκε πολύτιμη κατά τον κυπριακό αγώνα για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού και την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Σε ηλικία 29 ετών έδωσε την τελευταία μάχη του σε μια σπηλιά του Μαχαιρά. Μόνος έναντι πολλών. Οπως ταιριάζει στους ήρωες του Ελληνισμού. Σκότωσε 40 αντιπάλους φωνάζοντας «μολών λαβέ»! Τελικά, οι Βρετανοί έβαλαν φωτιά στη σπηλιά του και τον έκαψαν. Ο πατέρας του δήλωσε ότι αναγνώρισε το πτώμα «από τις χοντρές ελληνικές κοκάλες του». Η ελληνική ποίηση τον ύμνησε.

Στη Μονή Μαχαιρά, το ιστορικό μοναστήρι της ορθόδοξης και ελληνικής Κύπρου, βλέπει ο επισκέπτης τη σπηλιά και τα προσωπικά αντικείμενα του ήρωα. Ενα τεράστιο άγαλμα τον παρουσιάζει με φτερά στον ώμο σαν πραγματικό «σταυραετό του Μαχαιρά». Κι όμως, ο θρασύς Τουρκοκύπριος Ακιντζί έχει την απαίτηση αυτούς τους ήρωες να τους λησμονήσουν οι Ελληνες Κύπριοι. Εγκατέλειψε τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διότι η Βουλή της Κύπρου αποφάσισε να τιμάται στα σχολεία με δεκάλεπτη ομιλία το ενωτικό δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950. Τότε που το 96% των Ελληνοκυπρίων αξίωσε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Η προκλητικότητα του Ακιντζί, ο οποίος λαμβάνει οδηγίες από τον Ερντογάν, μας δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η δήθεν λύση που κυοφορείται. Οι Τουρκοκύπριοι εντολοδόχοι της Αγκυρας θα έχουν περισσότερα δικαιώματα από την ελληνική πλειοψηφία και θα απαγορεύουν στα Ελληνόπουλα της Κύπρου να διδάσκονται για την 25η Μαρτίου 1821 και την 1η Απριλίου 1955. Καθετί ελληνικό θα διώκεται, με τη δικαιολογία ότι «ενοχλούνται οι Τουρκοκύπριοι»!
Την ελληνική συνείδηση των Κυπρίων δεν τη διαπραγματευόμαστε με τον Ακιντζί.


Κωνσταντίνος Χολέβας
*Πολιτικός επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: