Αγιοποιήσεις -- Του Αθανασίου Σακαρέλλου, θεολόγου

2. Με ρωτάει ο αγαπητός Misha: 
«εξέτασες λοιπόν και είδες πως τα λείψανα των προαναφερθέντων πατέρων και μαρτύρων δεν ευωδιάζουν, δεν έχουν σημεία αφθαρσίας και δεν έχουν θεραπεύσει ανίατες ασθένειες, δαιμονιζομενους κλπ;;;;
 
τόσο για τους γεροντάδες μας όσο και για τους υπολοίπους αγίους που προανέφερα τα στοιχεία είναι πάρα πολλά...»!
 

Θα μου επιτρέψει ο φίλος
Misha να απαντήσω τα εξής: 

α. Αν δεν κάνω λάθος, έχουν αναφερθεί στη θεματική αυτή ενότητα τα ονόματα 4 καθ’ όλα σεβαστά σε μένα προσώπων, του π. Παϊσίου, του π. Πορφυρίου, του π. Ιακώβου Τσαλίκη και του π. Εφραίμ (Κατουνακιώτη).
 
Ο
Misha τους αποκαλεί «γεροντάδες μας». Προφανώς εννοεί τον εαυτό του. 
Ο αδελφός
Misha γνώρισε τα πρόσωπα αυτά, τα οποία αποκαλεί «γεροντάδες» και θεωρεί μάλιστα «μάρτυρες»; Εγώ, τουλάχιστον, δεν γνωρίζω να μαρτύρησε κάποιος τους. Ίσως, εγώ να μην είμαι επαρκώς πληροφορημένος και να έχει δίκηο ο αδελφός! Ας μας είπει, λοιπόν, ο καλός αδελφός, που μαρτύρησαν τα πρόσωπα αυτά. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν ειμαι ο Misha αλλα σαν σκεψη μου θα πω οτι μαρτυρησαν με την σταση ζωης τους..ολη τους η ζωη ηταν ευωδια Χριστου...ο λογος τους,η καθημερινοτητα τους,η διακριση,η ταπεινωση που ειχαν,τα χαρισματα,τα θαυματα που εκαναν,οι εμφανισεις μετα θανατον και τοσα αλλα...στη συνειδηση των περισσοτερων χριστιανων και εδωσε ο Θεος να τους γνωρισει πολυς κοσμος απο κοντα και οχι απο βιβλια μονο η απο τριτους εχουν μεινει ως αγιες μορφες..ο π.Ιακωβος οσοηταν εν ζωη μιλουσε για το πως εβλεπε τον Δαυιδ και τον Ιωαννη τον Ρωσο,πως λειτουργουσε με αγγελους,ο πρωην πνευματικος μου που τον γνωρισε απο κοντα μου ελεγε μια μερα τον κοιτουσε πως περπατουσε και του φανηκε καπως παραξενο το περπατημα του και οταν πλησιασε πιο κοντα ηταν μου ειπε σαν να μην πατουσε στο εδαφος..!!!ποιο ειναι αυτο που σας εμποδιζει να πιστεψετε στην αγιοσυνη τους το οτι μνημονευαν τον Βαρθολομαιο...;;ο Παισιος δεν ηταν που διεκοψε το μνημοσυνο του Αθηναγορα;ο Ιακωβος δεν ηταν που αρνηθηκε να κανει προσευχη με εναν επισκεπτη αλλου θρησκευματος στο μοναστηρι..;;ο Πορφυριος δν ηταν που μιλουσε για τις διαφορες της δικης μας θρησκειας απο τις υπολοιπες..;;ο Εφραιμ δεν ειπε πως στη προσευχη του του αποκαλυψε ο Κυριος με τροπο θαυμαστο πως ο οικουμενισμος κυριαρχειται απο ακαθαρτα πνευματα..;;

Ανώνυμος είπε...

Και ενω παραδέχθηκαν αυτα που γράφεις, συνέχιζαν να μνημονεύουν τους οικουμενιστές...
Ξέρεις τι α πει μνημόσυνο επισκόπου;;
Σημαίνει ότι αποδέχεσαι την πίστι του επισκόπου που μνημόνευσες, γι’ αυτό και τον μνημονεύεις φανερά ώστε να σε ακούσει ο κόσμος, και αυτοί με την σειρά τους να τον αποδεχθούν και να κοινωνήσετε όλοι απο το ίδιο ποτήριο.
Η ο οικουμενισμός είναι παναίρεση η είναι ορθόδοξοι εκεί μέσα...
άλλη λύση δεν υπάρχει, διαλέγεις και παίρνεις.

Ανώνυμος είπε...

Οι αγιοι δεν γνωριζαν τι εστι μνημοσυνο επισκοπου..;;η τους λογους των Πατερων;;κατι που για εμας ειναι φανερο και λες μα αφου ειναι εξοφθαλμο γιατι δεν,για εναν αγιο ισως να ζυγιζονται αλλιως οι περιστασεις και τα προσωπα...και ετσι ισως να εγινε και εδω,μπορει να ειχαν ανωθεν πληροφοριες να μη προχωρουσαν ακομη σε διακοπη η να προεβλεπαν οτι αυτο θα γινοταν καποια χρονια αργοτερα η να εδιναν χρονο μετανοιας....για μενα προσωπικα σιγουρα δεν γινεται αλλο κοινωνια με την αιρεση..

Ανώνυμος είπε...

Δοξα τω Θεώ
ευχομαι να σε ακολουθήσουν και άλλοι