Αγιοποιήσεις -- Του Αθανασίου Σακαρέλλου, θεολόγου

Απομένει σε μένα η εκπλήρωση της υπόσχεσής μου να συνεχίσω την ολοκλήρωση του θέματος για τις «αγιοποιήσεις των νέων αγίων», όπως είναι οι λεγόμενοι «γεροντάδες», τους οποίους, έχω τη γνώμη, ότι οι αδελφοί του Νέου Ημερολογίου μερικές φορές τοποθετούν πάνω από τους αγίους της Εκκλησίας!
Πέρα από την παραπάνω απογοήτευσή μου, πολύ φοβούμαι, ότι μολονότι είπα τόσα πολλά μέχρι τώρα για τις «αγιοποιήσεις», μίλησα «εις ώτα μη ακουόντων»! Διαβάζω σε περιοδικό ότι στη Μητρόπολη Δημητριάδος χτίστηκε ναός για τρεις «νεοφανείς» «αγίους» γεροντάδες του Νεοημερολογιτισμού! Γι αυτό προβληματίζομαι, μήπως πρέπει να αφήσουμε τους αδελφούς του Νέου Ημερολογίου να βάλουν στο αγιολόγιο της Εκκλησίας τους, όποιον θέλουν, κατά το "ασεβής ασεβησάτω έτι..." του προφήτου, άσχετα αν είναι μασόνος, όπως το Χρυσόστομος Σμύρνης, ή λατινόφρονας, όπως οι γεροντάδες, που θεωρούσαν τον αιρετικό Βαρθολομαίο, ως τον καλύτερο Πατριάρχη και «κοινωνούσαν» μαζί του; Ας τους χαίρονται, λοιπόν!
Η Εκκλησία του Χριστού, που είναι η Εκκλησία του Παλαιού Ημερολογίου, διατηρεί και θα διατηρεί ανόθευτο το αγιολόγιό της από τις άμεικτες αυτές προσμίξεις των Νεοημερολογιτών!
Εξάλλου, το να ασχολούμαι με την αγιοποίηση των «γεροντάδων» αυτών είναι για μένα ιδιαίτερα οδυνηρό, γιατί πολλούς από αυτούς τους γνώρισα προσωπικά, δεν παύω να τους αγαπώ και να προσεύχομαι ο Θεός να τους αναπαύσει «εν χώρα ζώντων»!
Θα ήθελα όμως, πριν σταματήσω τη συζήτηση αυτή να προβώ σε μια ή δυο καταχωρήσεις ακόμα, και να ασχοληθώ έστω με ένα «νεοάγιο», όπως είναι ο Σωφρόνιος του ΄Εσσεξ!
Αλλά, περί αυτού, ελπίζω, προσεχώς!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά τα άρθρα θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μπαίνουν σε κατηγορίες στα δεξιά ή αριστερά της κεντρικής σελίδας ώστε να μην χάνονται και όποιος θέλει να ανατρέχει και να τα συμβουλεύεται. Είναι κρίμα να χάνονται όλα στο σορό....

Silver είπε...

Σωστά αυτά που γράφεις, αλλά δεν έχω γνώσεις που απαιτεί μια τέτοια τακτοποίηση.

Ειλικρινά πιστεύω ότι ο Κύριος θα οδηγήσει την ψυχούλα "κατά λάθος" στο κείμενο που πρέπει να διαβάσει αν είναι ωφέλιμο για την σωτηρία του.

Πάντως σε ευχαριστώ για την ωραία ιδέα, νάσαι πάντα καλά, Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Εν Χριστώ,
Κωνσταντίνος Αργυρακόπουλος

Ανώνυμος είπε...


Περι αγιοποιήσεων,
Επισύναψέ τα όλα σε ενα αρθρο, το οποίο μπορεις να ανεβάζεις κάθε τόσο,
και όποιος θέλει, ας το κατεβάσει για αρχείο δικό του

Silver είπε...

Ωραία ιδέα!
Επειδή εργάζομαι πολύ γι' αυτό το ιστολόγιο (περίπου 10 ώρες την ημέρα, είμαι δε σχεδόν 75 ετών) αν σου ζητήσω να το κάνεις εσύ αυτό θα βοηθήσεις; Άλλωστε όλα γίνονται προς δόξαν Κυρίου.
Αφού τα συγκεντρώσεις, τα στέλνεις και σε μένα για το αρχείο μου να κάνω αυτό που με συμβουλεύεις.

Και πάλι σε ευχαριστώ!

Εν Χριστώ,
Κωνσταντίνος