Αγιοποιήσεις -- Του Αθανασίου Σακαρέλλου, θεολόγου

Kosmas:

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το φαινόμενο ν’ ανακηρύσσουν μερικοί, κατά τις προτιμήσεις τους, ή τις σκοπιμότητές τους, ή για οποιαδήποτε άλλο λόγο, νέους «αγίους».
Κατ’ αρχήν, οφείλω να διευκρινίσω ότι με τις παρακάτω απόψεις μου, δεν θέλω ούτε κατ’ ελάχιστον να αμφισβητήσω το κύρος, τη αρετή και τους ασκητικούς ή άλλους προσωπικούς αγώνες τέτοιων προσώπων, τουλάχιστον όσους ευτύχησα να γνωρίσω. Πιστεύω, ότι τα πρόσωπα αυτά, μάλλον λυπούνται όταν βλέπουν απ’ τον ουρανό την «αγιοποίησή» τους. Θα εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους πιστεύω αυτό το πράγμα. Είναι δε αυτοί οι εξής:


1. Τους αγίους τους φανερώνει στην Εκκλησία ο Θεός. Δεν τους κάνουν οι άνθρωποι.
Βέβαια, στον Παράδεισο θα πάνε μόνο οι άγιοι. Εύχομαι όλοι οι κεκοιμημένοι να προγεύονται τα αγαθά της βασιλείας των Ουρανών. Όμως, όσους θα βάλει ο Θεός στον Παράδεισο, δεν σημαίνει ότι η εν τω κόσμω ευρισκομένη ακόμη Εκκλησία πρέπει να τους τιμά ως αγίους. Η Εκκλησία τιμά ως αγίους, όσους φανέρωσε Θεός ότι θέλει να δοξάζονται απ’ την παρούσα ζωή, για να είναι πρότυπα για τη δική μας σωτηρία. Να είναι «κανόνες πίστεως» και «εικόνες» αρετής!
Τόσο, η Αγία Γραφή, όσο και οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε, πως απαραίτητος όρος της σωτηρίας μας είναι η Ορθόδοξη Πίστη, και τα ενάρετα έργα μας. Χωρίς αυτά τα δύο πράγματα, δεν πρέπει να ελπίζουμε ότι θα σωθούμε. ΄Ομως, ο Θεός δεν δεσμεύεται ο ίδιος από τις εντολές Του αυτές. Μπορεί δηλ. ο Κύριος να σώσει και κάποιον, πέρα απ’ τις προϋποθέσεις Του αυτές. Οι νόμοι του Κυρίου είναι υποχρεωτικοί για μας. Δεν δεσμεύεται όμως ο Θεός από κανένα νόμο Του.
Πως, φανερώνει ο Θεός στην Εκκλησία Του, ποιους σεσωσμένους θέλει να τιμά και δοξάζει ως αγίους; Με «θεία σημεία», τα οποία εκδηλώνονται και εν ζωή, προπαντός όμως κατά το θάνατό τους ( π.χ. το μαρτύριό τους), αλλά και μετά θάνατον.
΄Ετσι, το σκήνωμά τους πολλές φορές τηρείται αδιάφθορο, μυροβλύζει, θαυματουργεί. Το σημείο αυτό πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα, γιατί πολλές φορές ο διάβολος παρουσιάζει ψεύτικα θαύματα («θαυματουργίες») για να πλανήσει τους πιστούς, όπως θα κάνει ο Αντίχριστος με τον ψευδοπροφήτη στις έσχατες μέρες. Θ’ αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Ο διάβολος γνωρίζει π.χ. ότι στη γη είναι θαμμένα οστά νεκρών. Μπορεί, λοιπόν, να εμφανισθεί δήθεν ως «άγιος» στον ύπνο ή όραμα σ’ ορισμένους και να του είπει που είναι θαμμένος. Οι Πατέρες της Εκκλησίας ορίζουν να γκρεμίζονται ναοί, που έχουν ανεγερθεί σε τέτοιους «αγίους», που τα δήθεν «λείψανά» τους ανακαλύφθηκαν με όνειρα, ή οράματα! Κάτι πρέπει να ήξεραν οι Πατέρες από τις μεθοδείες αυτές του διαβόλου.

2. Βασικό στοιχείο που πρέπει επίσης ιδιαίτερα να προσέχουμε εμείς οι πιστοί, είναι οι άγιοι που τιμάμε να είναι Ορθόδοξοι. Τονίζουμε αυτό, γιατί στις έσχατες μέρες μας θα προβάλλονται ως άγιοι, άτομα, που δεν θα είναι Ορθόδοξοι.
Η φοβερή αίρεση του Οικουμενισμού, που μαστίζει σήμερα τους πιστούς, δεν προσπαθεί να νοθεύσει μόνο τις αλήθειες της πίστης μας, αλλά και το Ορθόδοξο αγιολόγιο της Εκκλησίας. Κι’ αυτό, αν το πετύχει είναι μέγιστο κατόρθωμα του διαβόλου, γιατί οι άγιοι είναι οι απλανείς οδηγοί στη σωτηρία μας. Αν πιστεύουμε, ό,τι πίστευαν και εκείνοι, και αν πράττουμε ό,τι έπρατταν και εκείνοι, τότε θα αποκτήσουμε και εμείς τον Παράδεισο.
Για να μη μακρύνω τον λόγο, θα επισημάνω μόνο τούτο. Πολύ φοβάμαι, ότι σήμερα «αγιοποιούνται» πρόσωπα, τα οποία σπάνια, ή καθόλου δεν είναι Ορθόδοξα, ή στην καλύτερη περίπτωση δεν μιλάνε για την ορθή πίστη, ως απαραίτητο όρο της σωτηρίας των ανθρώπων. Και το ακόμη χειρότερο, για να εξουδετερώσουν την διδασκαλία των αγίων Πατέρων, οι οποίοι εντέλλονται την παύση της «κοινωνίας» των πιστών με τους αιρετικούς επισκόπους, ή με όσους «κοινωνούν» με αιρετικούς επισκόπους, διδάσκουν τ’ αντίθετα!
Αυτό γίνεται όχι μόνο με τα όσα είπαν εν ζωή, ή τα όσα οι βιογράφοι τους βάζουν στο στόμα τους, ότι δήθεν είπαν, αλλά και απ’ το γεγονός, ότι οι ίδιοι είχαν «κοινωνία» με αιρετικούς επισκόπους, ή «κοινωνούσαν» με όσους είχαν «κοινωνία» με αιρετικούς επισκόπους!
Στώμεν καλώς!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε και την αγιοποίηση 2 ιστολογίων...
Τα υπόλοιπα που συνεχίζουν να είναι κατεβασμένα τι "έγκλημα" έκαναν;

Silver είπε...

Αδελφέ μου, κάνε αγάπη και γίνου πιο σαφής. Τι εννοείς;
Αυτά που γράφεις αφορούν τον διαχειριστή της "Ορθόδοξης Φωνής" ;
Εάν ναι, ποια είναι τα υπόλοιπα ιστολόγια που είναι κατεβασμένα;

Θα περιμένω την εν Χριστώ αγάπη σου.

Νάσαι πάντα καλά, Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Εν Χριστώ,
Κωνσταντίνος

Ανώνυμος είπε...

πατερικη παραδοση
αγκαλια της παναγιας
ακτινες
κυπριανος χριστοδουλίδης
(ισως να ξεχασα και κάποιο)

και εσυ να εισαι καλα

Silver είπε...

Αδελφέ, θα κάνεις αγάπη να με ενημερώσεις ποια από τα ιστολόγια που φιλοξένησε η "Ορθόδοξη Φωνή" με την υπόδειξή σου, θα κάνουν το ίδιο;

Έτσι είθισται όχι μόνο στον εκκλησιαστικό χώρο αλλά και στους κοσμικούς...

Με την εν Χριστώ αγάπη,
Κωνσταντίνος

Ανώνυμος είπε...

Γι' αυτό ακριβώς έγραψα για την "αγιοποίηση" συγκεκριμένων ιστολογίων
Να είσαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Με το να ανεβάσεις τα ιστολόγια
Απέδειξες ότι είσαι καλοδιάθετος και οχι εμπαθής.
Μακάρι να μας το αποδείξουν και κάποιοι άλλοι - κατά την αρχή της αμοιβαιότητας.

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα που τα έβαλες αδελφέ Κωνσταντίνε ώστε με αφετηρία την σελίδα σου(εμείς που μπαίνουμε τακτικά) να μπορούμε εύκολα να πηγαίνουμε από το ένα στο άλλο χωρίς να ψάχνουμε. Από εκεί και πέρα ας κάνουν ότι θέλουν αυτοί...εσύ τουλάχιστον είσαι από πάνω...

Ανώνυμος είπε...

Και μιας και το είδα και το έφερε η κουβέντα την Ορθόδοξη Φωνή φιλοξενούν και αυτοί: http://agonasax.blogspot.gr/

Silver είπε...

Αδελφέ μου, υπάρχει ένα επί πλέον προβληματάκι το οποίον δεν εξετάσαμε.

Μήπως οι αδελφοί μας δεν θέλουν την "Ορθόδοξη Φωνή" να τους τοποθετεί τα ιστολόγιά τους στα φιλικά της. Υπάρχει άραγε περίπτωση να μιανθούν; Διότι μερικοί διαχειριστές διέγραψαν από τα ιστολόγιά τους την "Ορθόδοξη Φωνή".

Θα πρέπει, ίσως, να τους ζητήσουμε αν μας επιτρέπουν αυτή την προβολή των ιστολογιών τους;

Εσύ τι λέγεις;

Και πάλι να είσαι πάντα καλά.
Κωνσταντίνος (ο μικρός)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι που έχω κάνει τα σχόλια 21 Δεκεμβρίου 2016 - 12:51 μ.μ. και 21 Δεκεμβρίου 2016 - 12:57 μ.μ.

Σχολίασα καθαρά προσωπικά ως αναγνώστης και πιθανώς και λιγάκι επιπόλαια και βιαστικά επειδή και με βολεύει στην αναζήτηση και είστε κατ εμέ στο ίδιο στρατόπεδο με τα συγκεκριμένα ιστολόγια. Τώρα το τι θέλουν ή δεν θέλουν η αλήθεια είναι ότι δεν το ξέρω. Όσον αφορά όμως το ιστολόγιο αγώνας σας έχει ήδη στις αγαπημένες του σελίδες οπότε γι αυτό δεν τίθεται κάποιο θέμα..

Να είστε πάντα καλά και με συγχωρείτε αν μίλησα λίγο επιπόλαια....

Silver είπε...

Aδελφέ το ιστολόγιο http://agonasax.blogspot.gr είναι στην θέση του!

Δεν μίλησες επιπόλαια και μην ζητάς συγγνώμη. Άφησε εμένα να σου ζητήσω συγγνώμη για τον ενικό που χρησιμοποιώ.

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Κωνσταντίνος

(Αν θέλεις να δημοσιεύσεις κάποιο κείμενο θέλω να αισθάνεσαι ότι είσαι σε οικείο ιστολόγιο.)