Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος: Το καράβι βουλιάζει για όλους!

Τα... άκουσε ο Βούτσης (με αφορμή τις επιθέσεις στην Εκκλησία) στον χθεσινό αγιασμό της Βουλής
Η πολεμική ατμόσφαιρα στις σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας, μετά τα ψεύδη και τις ανιστόρητες κατηγορίες που εκτόξευσε προ ημερών ο Νίκος Φίλης κατά του κλήρου και της Ορθοδοξίας, αποτυπώθηκε πεντακάθαρα χθες στη Βουλή, στον αγιασμό εν όψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος -στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση- δεν μάσησε τα λόγια του, αλλά απηύθυνε αυστηρή σύσταση προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να «μαζέψει» τον υπουργό του, στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια και να ανεχθεί παθητικά, χωρίς αντίδραση, επιθέσεις που στοχεύουν ευθέως στην αποκαθήλωση του θρησκευτικού αισθήματος και την αποχριστιανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας .
«Οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν» είπε ο κ. Ιερώνυμος προς τον κ. Βούτση πρώτα στα αρχαία (καθώς ο κ. Φίλης θέλει να περιορίσει τις ώρες διδασκαλίας τους) και κατόπιν επανέλαβε τη φράση στα νέα ελληνικά: «Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε». Και συνέχισε στον ίδιο αυστηρό τόνο: «Το καράβι βουλιάζει και βουλιάζει για όλους μας. Υπάρχει μεγάλη αγωνία στον κόσμο. Ημουν στη Νέα Ιωνία και ο κόσμος με ρωτούσε τι γίνεται». Αμήχανη ήταν η απάντηση του Νίκου Βούτση, που έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε από την αμεσότητα των λόγων του Αρχιεπισκόπου.

«Είμαστε όλοι στο ίδιο κλαρί. Συναποτελούμε ένα δέντρο με βαθιές ρίζες. Είμαστε έκθετοι στις διεθνείς συγκυρίες. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζήσουν με λιγότερες προσδοκίες» είπε. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιερώνυμος, και αφού είχε ολοκληρωθεί ο αγιασμός στην αίθουσα της Ολομέλειας, συνέστησε με νόημα σε όλους τους βουλευτές περισσότερη φρόνηση. «Ευχόμαστε και σε εσάς και σε εμάς καλή δύναμη, πολλή φρόνηση και σύνεση σε ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε» είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ιερώνυμος, σε μια πρωτοφανή κίνηση, δεν πλησίασε τα κοινοβουλευτικά έδρανα, αλλά έρανε τους βουλευτές από τη θέση όπου βρισκόταν μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Εξερχόμενος της Βουλής, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι εννοούσε όταν έλεγε «τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε», απάντησε «Εσείς ξέρετε», ενώ, όταν ρωτήθηκε αν εκφράζει πικρία με τα λόγια αυτά, κούνησε καταφατικά το κεφάλι του. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «πάντα υπάρχει έδαφος για συνεννόηση».
Οι απουσίες πολιτικών αρχηγών, και το θράσος του (ψάλτη) και η αμηχανία

Με πολλές απουσίες έγινε χθες στη Βουλή η τελετή αγιασμού για τη νέα κοινοβουλευτική Σύνοδο από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Ελειπαν οι αρχηγοί της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Κατά τη διάρκεια δε της τελετής από τα αριστερά έδρανα ελάχιστοι ήταν αυτοί που έκαναν τον σταυρό τους.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε να μετακινηθεί από τον περίγυρο του βήματος της Ολομέλειας και να κινηθεί προς τα κυβερνητικά και τα βουλευτικά έδρανα με τον σταυρό και τον βασιλικό στο χέρι για να αγιάσει τους αρχηγούς των κομμάτων και τους υπουργούς. Αντ' αυτού, τους έρανε από τη θέση όπου βρισκόταν.

Με τον μόνο που είχε χειραψία ο κ. Ιερώνυμος (και ασπασμό) ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι δυο τους είχαν και μία μικρή συνομιλία. Ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε χειραψία και με τα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Τι και αν έχει βάλει «φωτιά» στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης το έριξε στην ψαλμωδία σιγοντάροντας τον Αρχιεπίσκοπο στην τελετή αγιασμού. Τον προβληματισμό των κοινοβουλευτικών συντακτών για το αν ψέλνει ο υπουργός έλυσε ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας στεκόταν δίπλα στον κ. Φίλη και, αφού έγειρε προς το μέρος του για να ακούσει αν όντως ψέλνει, χαμογελώντας έκανε νεύμα στους δημοσιογράφους κουνώντας καταφατικά το κεφάλι.
Μαζί με τον κ. Φίλη έψαλλαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, που φόρεσε και γραβάτα στα ερυθρόλευκα για να προβάλει τη νίκη της ομάδας του.



Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε όλη της διάρκεια της παρουσίας του στη Βουλή δεν αντάλλαξε ούτε βλέμμα με τον Νίκο Παππά. Ωστόσο, ο Αδωνις Γεωργιάδης, που έχει επιτεθεί με σφοδρότητα στον υπουργό Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, έστησε «πηγαδάκι» μαζί του, παρουσία επίσης των Αλέκου Φλαμπουράρη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Ο Δημήτρης Καβαδέλλας δεν αποχωρίζεται με τίποτα, απ' ό,τι φαίνεται, το κινητό του τηλέφωνο. Πρόσφατα ανέβηκε στο βήμα της Βουλής να εκφωνήσει ομιλία μιλώντας ταυτόχρονα στο κινητό του. Χθες το είχε συνέχεια προτεταμένο τραβώντας φωτογραφίες κατά την είσοδο του Αρχιεπισκόπου στη Βουλή.


"Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: