Λέσχη Μπίλντεμπεργκ: Συνεδριάζει η «Παγκόσμια κυβέρνηση» στη σιδερόφραχτη Δρέσδη

Υπό τη σκιά ενός ενδεχόμενου Brexit ξεκινάει σήμερα στη Γερμανία η ετήσια συνάντηση της λέσχης Bilderberg, παρουσία της οικονομικής και πολιτικής ελίτ του πλανήτη. Η Δρέσδη έχει μετατραπεί σε στρατοκρατούμενη περιοχή, αφού ο γερμανικός στρατός έχει στείλει ειδική μονάδα για την προστασία των VIP καλεσμένων, στους οποίους περιλαμβάνονται και τρεις Ελληνες: ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και δύο διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για τον 41χρονο Γιώργο Λογοθέτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου Libra, που αποτελείται από 30 θυγατρικές εταιρίες οι οποίες λειτουργούν σε έξι ηπείρους και τον 54χρονο Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Τιτάν.

Οι προσκεκλημένοι

Μαζί με δύο πρωθυπουργούς (Ολλανδίας, Βελγίου), τέσσερις υπουργούς Οικονομικών (Γερμανίας, Σουηδίας, Καναδά και Ιρλανδίας), την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Τζεορτζίοβα Κριστάλινα, που φιγουράρουν επίσης στην guest list της πιο «μυστικοπαθούς» σύναξης του πλανήτη, θα συμμετέχουν στο επιβεβλημένο lobbying που θα βρίσκεται σε εξέλιξη πίσω από το σιδηρόφραχτο «Hotel Taschenbergpalais».



Ενδεικτικό του κόκκινου συναγερμού σε επίπεδο ασφαλείας, εκτός από τον καινούργιο φράκτη προστασίας που κατασκευάστηκε γύρω από το σημείο της συνάντησης, είναι και το γεγονός ότι ο γερμανικός στρατός συνεργάστηκε και με τους ειδικούς εταιρικής ασφάλειας της Airbus, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι καλεσμένοι δεν θα χρειαστεί να έχουν αμήχανες στιγμές εξαιτίας συναπαντημάτων με δημοσιογράφους που θα τους πολιορκούν για να μάθουν τις πολυπόθητες λεπτομέρειες από το τριήμερο συνέδριο.

H Airbus, που εκτός από αεροσκάφη κατασκευάζει και όπλα -είναι η έβδομη μεγαλύτερη εταιρία όπλων του κόσμου-, είναι βασικός παράγοντας στο φετινό συνέδριο της λέσχης Bilderberg, αφού φέτος είναι η εταιρία που έχει αναλάβει όλη την γκάμα της διοργάνωσης.
Μεταξύ των 130 καλεσμένων από 20 χώρες, που σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους καταστρώνουν την παγκόσμια κυριαρχία, αλλά σύμφωνα με τη λέσχη αναλύουν τις τάσεις της εποχής, φέτος θα είναι και ο πρώην επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, ο Ολλανδός βασιλιάς Γουίλεμ Αλεξάντερ, ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, ο συνιδρυτής του Linkedin Ρέιντ Χόφμαν.


Η επίσημη και η κρυφή ατζέντα
Στο σάιτ της διοργάνωσης ως θέματα-κλειδιά συζήτησης αναφέρονται πολύ γενικόλογα η Κίνα, τα «τρέχοντα γεγονότα», η «Ευρώπη: μετανάστευση, ανάπτυξη, μεταρρύθμιση, όραμα, ενότητα», η Μέση Ανατολή, η Ρωσία, το αμερικανικό πολιτικό τοπίο και η οικονομία, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η γεωπολιτική της ενέργεια, το «επισφαλές προλεταριάτο» (precariat) και η μεσαία τάξη και, τέλος, η τεχνολογική καινοτομία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από αυτές τις προσεκτικές έως και ουδέτερες διατυπώσεις κρύβεται μια άλλη ατζέντα που περιλαμβάνει πιθανότατα τον κίνδυνο του Brexit, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα «Guardian». H πραγματική θεματολογία, πάντως, θα μείνει κρυφή, όπως γίνεται εξάλλου από το 1954, οπότε ξεκίνησαν αυτές οι συναντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: