Αίτημα -- Η Εκκλησία της Κρήτης να εκφραστεί Συνοδικά και κατόπιν απόφασής της να ενεργήσει τα δέοντα σχετικά με τα γκράφιτι με παραθρησκευτικό περιεχόμενο που σχεδιάστηκαν σε Φεστιβάλ Γκράφιτι στην Κίσαμο Χανίων

Προς:    Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο
           της Εκκλησίας Κρήτης

Από:     Νικόλαος  Στεργιάδης  του  Στέργιου
             Τόπος Κατοικίας:  Χανιά,   Οδός/Αρ.:  Μαργουνίου  71,   ΤΚ:  73136

Θέμα:  Η Εκκλησία της Κρήτης να εκφραστεί Συνοδικά
           και κατόπιν απόφασής της να ενεργήσει τα δέοντα
           σχετικά με τα γκράφιτι με παραθρησκευτικό περιεχόμενο
           που σχεδιάστηκαν σε Φεστιβάλ Γκράφιτι στην Κίσαμο Χανίων

Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης,
Πρόεδρε Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης,

Με αφορμή τα γκράφιτι που σχεδιάστηκαν κατά το Art Festival 2011 που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Νεολαία Κισάμου» (ΝΕ.ΚΙ.) τον Οκτώβριο του 2011 και ειδικότερα το μεγάλου μεγέθους γκράφιτι σε τοίχο του Ενιαίου Λυκείου Κισάμου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κισάμου) καθώς και το γκράφιτι σε κάδο απορριμμάτων του  Δήμου Κισάμου, γκράφιτι το περιεχόμενο των οποίων αντιστοιχεί και προβάλει βασικές δοξασίες του Νεοπαγανισμού, του Σατανισμού, της Γουΐκα (Wicca)  και του Δωδεκαθεϊσμού και αποσκοπεί στον παράνομο αθέμιτο προσηλυτισμό  υπέρ της «Νέας Εποχής», αιτούμαι όπως η Εκκλησία της Κρήτης εκφραστεί Συνοδικά σχετικά με τα ανωτέρω αναφερόμενα γκράφιτι και κατόπιν απόφασής της να ενεργήσει τα δέοντα.


Από τον Οκτώβριο του 2011 ως και σήμερα που ακόμη τα γκράφιτι αυτά διατηρούνται, υπό την προστασία των διοργανωτών του Φεστιβάλ και των συνεργών τους, έχω διαθέσιμες σχετικά με αυτά δύο μόνο ερμηνείες, εκ των οποίων η μία είναι η δική μου που δημοσιεύθηκε σε τοπική εφημερίδα της Κισάμου  και η δεύτερη είναι ενός Ιερέα από την περιοχή μας.

Αν και για το θέμα των γκράφιτι του Art Festival 2011 του Συλλόγου «Νεολαία Κισάμου» (ΝΕ.ΚΙ), από τον Οκτώβριο του 2011 έως σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου έχει ενοχληθεί αρκετές φορές, παραδόξως από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο ακόμη έως και σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η επίσημη άποψη για αυτό το κρίσιμο θέμα παράνομων αιρέσεων-παραθρησκειών που πρωτίστως αφορά την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου, ως να μην υπήρξαν ποτέ τα ανωτέρω γκράφιτι εντός της περιοχής της αποκλειστικής αρμοδιότητάς της, γεγονός που προκαλεί υπόνοιες για συγκάλυψη της υπόθεσης.

Ο Υπεύθυνος του Γραφείου Αιρέσεων της Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου,          Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Μπατσάκης, που είναι ταυτόχρονα και μέλος                της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κρήτης, ανεπίσημα ισχυρίζεται          πως «αυτά είναι θέματα που αφορούν την Πολιτεία και όχι την Εκκλησία». Προφανώς θεωρεί πως αυτό το κρίσιμο θέμα παράνομων αιρέσεων-παραθρησκειών πρέπει να αντιμετωπιστεί και να κριθεί μόνο από Προεδρεύοντα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων, ο οποίος μια πενταετία μετά την σχεδίαση των γκράφιτι, πιθανόν για πρώτη φορά στη θητεία του θα έρθει σε επαφή με το θέμα των γκράφιτι επάνω στην έδρα για μερικά λεπτά της ώρας, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν έχει ασχοληθεί ποτέ ή εάν γνωρίζει για θέματα αιρέσεων και παραθρησκειών.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Π. Τσουρός, στον οποίο απευθύνθηκα με επιστολή μου που περιείχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να μου διατυπώσει την προσωπική του ερμηνεία για τα προαναφερόμενα γκράφιτι και ό,τι άλλο σχετικό, είτε με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Πνευματικού Συμβουλίου της «Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων δια την Προστασίαν του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού, της Οικογενείας και του Ατόμου» είτε ως ανεξάρτητη προσωπική του ερμηνευτική-σημειολογική προσέγγιση και επίσης εάν μπορεί κατόπιν να επεκτείνει το εύρος της προσέγγισής του επί του θέματος, σχολιάζοντας και τις δύο ήδη διαθέσιμες ερμηνείες, μου απάντησε πως «δυστυχώς, αδυνατώ να εκφράσω οιανδήποτε γνώμη, εν προκειμένω, καθόσον δεν κατέχω ουδεμία γνώση επί παρομοίων θεμάτων.».

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού που έχει υπό την αρμοδιότητά του Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών με πλήθος από καθηγητές Διδάκτορες σε κάθε μορφή Τέχνης, Τμήματα Θεολογίας σε Πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα με εξειδικευμένους Καθηγητές σε θέματα αιρέσεων και παραθρησκειών, Μουσεία σύγχρονης Τέχνης στελεχωμένα με φημισμένους εκτιμητές-εμπειρογνώμονες, όταν του απευθύνθηκα προκειμένου να εκμαιεύσω μια σχετική ερμηνεία για τα γκράφιτι του Art Festival 2011 του Συλλόγου «Νεολαία Κισάμου» (ΝΕ.ΚΙ), μου απάντησε επίσημα πως «η Υπηρεσία μας δεν είναι αρμόδια να προβεί σε ερμηνευτικές-σημειολογικές προσεγγίσεις ώστε να κρίνει αν το συγκεκριμένο γκράφιτι έχει προσβλητικό περιεχόμενο».

Είμαι απόφοιτος του τμήματος «Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης» (Μηχανολόγος Μηχανικός) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Διαθέτω μόνο τις βασικές γνώσεις Θεολογίας που ασφαλώς και υπολείπονται έναντι αυτών ενός απόφοιτου Θεολογικής Σχολής, πόσο μάλλον ενός Διδάκτορα Θεολογίας ή ενός Ιερέα εξειδικευμένου σε θέματα αιρέσεων και παραθρησκειών. Όσον αφορά τα Γκράφιτι, δεν έχω παρακολουθήσει ειδικές σπουδές ούτε σχετικά σεμινάρια, απλά όταν τα βλέπω τα αντιλαμβάνομαι και τα ερμηνεύω με την απλή λογική και μόνο, όπως και ένας οποιοσδήποτε άλλος συμπολίτης μας. Για τα προαναφερόμενα γκράφιτι, αφορμή για την απόπειρα λεπτομερούς ερμηνείας τους μου έδωσε  η μαύρη τραγόμορφη μορφή στο μαύρο σπήλαιο με το κεφάλι σε σχήμα ανθρώπινου φέρετρου που ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να αναδεικνύει έναν παραδοσιακό Κρητικό οργανοπαίχτη αλλά με βάση την απλή λογική και μόνο παραπέμπει σε κάτι άλλο.      Η «Έκθεση για τα Γκράφιτι του Art Festival 2011 του Συλλόγου «Νεολαία Κισάμου» (ΝΕ.ΚΙ.) παρουσιασμένη με εποπτικό τρόπο» που σας παραθέτω προς υποστήριξη του Αιτήματός μου, προέκυψε κατόπιν σχετικής μελέτης του θέματος των αιρέσεων και των παραθρησκειών και κυρίως βασίστηκε στο βιβλίο «Ο Νεοπαγανισμός  της “Νέας Εποχής”» που αγόρασα από το βιβλιοπωλείο της Μητρόπολής μας, βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας του Πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Π. Τσουρός παραθέτει όλες τις απαραίτητες γνώσεις που καθιστούν τον οποιονδήποτε μη γνώστη του θέματος ως ικανό να αντιληφθεί, να αποκρυπτογραφήσει και να ερμηνεύσει τα παραθρησκευτικά μηνύματα που εμπεριέχονται και προβάλλονται μέσω των προαναφερόμενων γκράφιτι ως σύνολο αλλά και τμηματικά.


Χανιά   17-7-2015   Νικόλαος Στεργιάδης
Συνημμένα:

1. Έκθεση για τα Γκράφιτι του Art Festival 2011 του Συλλόγου
«Νεολαία Κισάμου» (ΝΕ.ΚΙ.) παρουσιασμένη με εποπτικό τρόπο. (Περίληψη)

2. Φωτογραφίες του μεγάλου μεγέθους γκράφιτι σε τοίχο του Ενιαίου Λυκείου Κισάμου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κισάμου) καθώς και του γκράφιτι σε κάδο απορριμμάτων του Δήμου Κισάμου, που σχεδιάστηκαν κατά το Art Festival 2011 που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Νεολαία Κισάμου» (ΝΕ.ΚΙ.) τον Οκτώβριο του 2011.   

3. Δίσκος CD με δείγμα από τα γκράφιτι που σχεδιάστηκαν κατά το Art Festival 2011 που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Νεολαία Κισάμου» (ΝΕ.ΚΙ.) τον Οκτώβριο του 2011.       

4. Άρθρο της Εφημερίδας «Εθνικός Παρατηρητής» της Κισάμου με τον τίτλο:
    «ΔΡΑΣΗ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ;»

5. Αναφορά από Ιερέα με ευρεία γνώση των θεμάτων των Αιρέσεων, με τίτλο:
«ΑΝΑΦΟΡΑ: Γκράφιτι Ενιαίου Λυκείου Κισάμου - ART FESTIVAL ΝΕ.ΚΙ.»

6. e-mail της Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου με την ανεπίσημη άποψη.

7. Απαντητική Επιστολή του Πρωτοπρεσβύτερου Κυριακού Π. Τσουρού.

8. Έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

με Αρ.Πρωτ.: ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΣΠ/ΔΕΤ/2418/87/9/8-1-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: