Στήνουν Ιμια στις Οινούσσες --- Σε εξέλιξη βρόμικο σχέδιο της Αγκυρας. Μόνιμη φρουρά στη νησίδα Πασάς

Σε εξέλιξη βρόμικο σχέδιο της Αγκυρας. Μόνιμη φρουρά στη νησίδα Πασάς
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ακόμη ένα βρόμικο σχέδιο της Αγκυρας στο Αιγαίο. Είκοσι χρόνια μετά το... γκριζάρισμα της περιοχής των Ιμίων, με την ανοχή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι Τούρκοι επιχειρούν μέρα με τη μέρα να δημιουργήσουν στην περιοχή των Οινουσσών νέα τετελεσμένα!
Για να πετύχουν τον στόχο τους, δεν αποκλείεται να στήσουν ακόμη και θερμό επεισόδιο, μια και οι προκλήσεις τους, που κορυφώθηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή (όπου η ελληνική κανονιοφόρος «Κραταιός» εξεδίωξε ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής που παρενοχλούσε ελληνικά ψαράδικα) συνεχίστηκαν και την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και την επόμενη μέρα, με τουρκικές ακταιωρούς να μπαινοβγαίνουν επί δύο ολόκληρες ώρες στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη νησίδα Παναγιά και στις Οινούσσες.

Οσα προηγήθηκαν με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά και νησίδες στην περιοχή των Οινουσσών είχαν ήδη ανάψει πορτοκαλί συναγερμό στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στα επιτελεία.
Σαφές μήνυμα
Δεν είναι τυχαίο ότι, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στην Αγκυρα, το ΥΕΘΑ αποφάσισε να υπάρχει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη νησίδα Πασάς ανατολικά των Οινουσσών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί περιστατικό τύπου Ιμίων. Ανησυχητικό, τέλος, είναι και το γεγονός της προβολής, από μέρος του τουρκικού Τύπου, όπως η φιλοκυβερνητική «Sozcu», των διεκδικήσεων της Αγκυρας και του ισχυρισμού ότι δήθεν 17 νησιά στο Αιγαίο έχουν... καταληφθεί από την Ελλάδα. Παράλληλα, ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, επισκέφθηκε την τουρκική φρεγάτα «Gokova» σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το φρόνημα των Τούρκων αξιωματικών και ναυτών.

Από τη μεριά της, η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν νηφαλιότητα και συντονισμένη δράση.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: