Καταρρέει το αρχοντικό του «καπετάν Φούφα»!


Πνιγμένο στα χόρτα και τα σκουπίδια είναι το σπίτι όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Μακεδονομάχος Ζαχαρίας Ανδρούτσος ή Παπαδάς, ο επονομαζόμενος «καπετάν Φούφας», το όνομα του οποίου φέρει η ομώνυμη τοπική κοινότητα του Δήμου Εορδαίας. Το αρχοντικό στην πλατεία του χωριού οικοδομήθηκε το 1900 με όλα τα στοιχεία της μακεδονικής αρχιτεκτονικής, ωστόσο η εγκατάλειψη και ο χρόνος το οδηγούν σε κατάρρευση.


Αιτία για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το οίκημα φέρεται ότι είναι η άρνηση ενός εκ των δύο κληρονόμων του, ο οποίος -παρά τις προσπάθειες του δήμου να το αγοράσει, προκειμένου να το αναστηλώσει για να λειτουργήσει ως μουσείο Μακεδονικού Αγώνα- αρνείται να το πουλήσει, θεωρώντας το ποσό που του δίδεται μικρό.
«Μόλις φτάσαμε πριν από λίγα χρόνια στην υπογραφή συμβολαίων, ο εν λόγω κύριος αρνήθηκε να ολοκληρώσει τη συμφωνία, καθώς θεώρησε το τίμημα χαμηλό. Το κτίριο το 1989 κρίθηκε διατηρητέο, αλλά η κατάσταση έως σήμερα παραμένει ως έχει.

Εγγραφα, μελέτες, προτάσεις που διαμορφώθηκαν και κατατέθηκαν προς όλους τους συναρμόδιους φορείς δεν έφεραν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Υπάρχει φόβος για ολοσχερή καταστροφή του κτίσματος και πρόκληση ατυχημάτων στους διερχόμενους» ανέφερε στη «δημοκρατία» ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Εορδαίας Στέφανος Μπίγκας.

Ο Ζαχαρίας Παπαδάς ή «καπετάν Φούφας» (1876-1907) ήταν Μακεδονομάχος, οπλαρχηγός από το Πλατανάκι Αρκαδίας. Τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου 1907 ο Παπαδάς επιτέθηκε με τους άνδρες του στο χωριό Παλαιοχώρι εναντίον Βούλγαρων κομιτατζήδων. Στη μάχη που ακολούθησε βρήκε τον θάνατο μαζί με τέσσερις άνδρες του.

Αρ. Μάτιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: