ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ -- Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας υπήρξε χρήσιμος για την Ελλάδα

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και μέντορας του Ερντογάν, αποχωρεί από την πολιτική. Πληρώνει τις πολλαπλές διαφωνίες του με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας και εισηγητή του ημιαυταρχικού - ημιδημοκρατικού ήπιου ισλαμιστικού πειράματος, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εμείς οι Ελληνες ωφεληθήκαμε από τον Νταβούτογλου, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται παράξενο. Με το βιβλίο «Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας», το οποίο συνέγραψε ως πανεπιστημιακός προτού αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε προσεκτικό μελετητή να κατανοήσει το δόγμα του νέου οθωμανισμού και τους στόχους της τουρκικής επιθετικής διπλωματίας. Ο Νταβούτογλου μας δίδαξε ότι η σημερινή Τουρκία πιστεύει σε έναν ηγετικό ρόλο μεταξύ όλων των μουσουλμανικών χωρών, καθώς και στη συνέχιση της ηγεμονικής οθωμανικής πολιτικής. Καλλιεργεί τον μύθο ότι δεν ήταν καταπιεστικοί οι Οθωμανοί, αλλά δημιούργησαν μία αυτοκρατορία πολυπολιτισμική με ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία των λαών.


Ο Νταβούτογλου μας άνοιξε τα μάτια γράφοντας ότι και κανένας Τουρκοκύπριος αν δεν υπήρχε στην Κύπρο, η εισβολή θα ήταν απαραίτητη για τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Δηλώνει ότι και στη Θράκη θα γίνει το ίδιο με την Κύπρο και χαρακτηρίζει όλες τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων, άρα και της ελληνικής Θράκης, χρήσιμα πιόνια του νέου οθωμανισμού.

Ο Νταβούτογλου υπήρξε χρήσιμος διότι απέδειξε στην ηττοπαθή μερίδα των Ελλήνων αναλυτών ότι η τουρκική διπλωματία δεν είναι αήττητη ούτε παντοδύναμη. Ο εκδιωκόμενος Τούρκος πρωθυπουργός είχε διακηρύξει την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες. Σήμερα αφήνει μία Τουρκία με σοβαρά προβλήματα εσωτερικά και εξωτερικά. Εκρήξεις βομβών και κουρδική εξέγερση στο εσωτερικό. Ιράν, Συρία, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία, ISIS και άλλα πολλά μέτωπα στο εξωτερικό.

Οφείλουμε στον αείμνηστο τουρκολόγο και κοινωνιολόγο Νεοκλή Σαρρή την πρωτοβουλία για τη μετάφραση στα ελληνικά του εν λόγω βιβλίου του Νταβούτογλου. Ανήκε στη ρεαλιστική σχολή των Ελλήνων αναλυτών, οι οποίοι εξαρχής επεσήμαναν την αλαζονεία, τη μεγαλομανία, την αυθαίρετη τεκμηρίωση και τις επικίνδυνες θεωρίες, που προσομοιάζουν με τη θεωρία του «ζωτικού χώρου» του Χίτλερ.

Αλλοι Ελληνες αναλυτές αρνήθηκαν να ασχοληθούν με τις προειδοποιήσεις που περιέχει το βιβλίο του Νταβούτογλου και το αγνόησαν. Αλλοι πάλι, θαύμασαν το... βάθος της σκέψεως και μας κάλεσαν να ενταχθούμε και εμείς στον νέο οθωμανισμό! Ο Νταβούτογλου μας βοήθησε συν τοις άλλοις να αντιληφθούμε τις αδυναμίες ορισμένων Ελλήνων διαμορφωτών γνώμης. Ο νεοοθωμανισμός απαιτεί μελέτη και αμυντική - διπλωματική θωράκιση. Ούτε ηττοπάθεια ούτε αδιαφορία.

Εχουμε κουραστεί να ακούμε ότι οι προκλήσεις στο Αιγαίο οφείλονται σε εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας. Λάθος. Η Αγκυρα προωθεί εδώ και είκοσι χρόνια την πολιτική των γκρίζων ζωνών, ασχέτως εσωτερικών προβλημάτων.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: