π. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία περί Οικουμενισμού.


ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΥ ~ Ι.Μ.ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ


O Συναξαριστής της ημέρας.

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Αικατερίνης Μεγαλομάρτυρος, Μερκουρίου.

Ἡ Ἁγία Αἰκατερίνη καταγόταν ἀπὸ οἰκογένεια εὐγενῶν τῆς Ἀλεξάνδρειας καὶ μαρτύρησε στὶς ἀρχὲς τοῦ 4ου αἰώνα μ.Χ. Ἦταν εὐφυέστατη καὶ φιλομαθής. Ἤδη σὲ ἡλικία δέκα ὀκτὼ χρονῶν κατεῖχε τὶς γνώσεις τῆς ἑλληνικῆς φιλολογίας καὶ φιλοσοφίας, ἀλλὰ καὶ ἦταν ἄρτια καταρτισμένη καὶ στὰ δόγματα τῆς χριστιανικῆς πίστης.
Ὅταν ἐπὶ Μαξεντίου διεξαγόταν διωγμὸς ἐναντίον τῶν χριστιανῶν, ἡ Αἰκατερίνη δὲ φοβήθηκε, ἀλλὰ μὲ παρρησία διέδιδε πὼς ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς εἶναι ὁ μόνος ἀληθινὸς Θεός. Γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ συνελήφθη ἀπὸ τὸν ἔπαρχο τῆς περιοχῆς, ὁ ὁποῖος προσπάθησε μὲ συζητήσεις νὰ τὴν πείσει νὰ ἀρνηθεῖ τὴν πίστη της. Ὅταν ὁ ἔπαρχος διαπίστωσε τὴν ἀνωτερότητα τῶν λόγων τῆς Αἰκατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση μὲ τοὺς πιὸ ἄξιους ρήτορες τῆς Ἀλεξάνδρειας, τοὺς ὁποίους ὅμως ἡ Αἰκατερίνη ἀποστόμωσε. Καὶ ὄχι μόνον αὐτό, ἀλλὰ κάποιοι ἀπὸ τοὺς συνομιλητές της πείσθηκαν γιὰ τοὺς λόγους της καὶ ἀσπάστηκαν τὴν Χριστιανικὴ Πίστη.
Μπροστὰ σὲ αὐτὴ τὴν κατάληξη, ὁ ἔπαρχος διέταξε νὰ τὴ βασανίσουν σκληρὰ μὲ τὴν ἐλπίδα πὼς ἡ Ἁγία θὰ λύγιζε καὶ θὰ ἀρνιόταν τὸν Χριστό. Ὅμως ἡ Αἰκατερίνη ἔμεινε ἀκλόνητη στὴν πίστη της.
Πέθανε στὸν τροχό, ὕστερα ἀπὸ διαταγὴ τοῦ ἔπαρχου.

Οσίου Μάρκου του Ασκητού

Όλα τα θλιβερά που σου συμβαίνουν στην πρόσκαιρη αυτή ζωή να τα συγκρίνεις με τα αγαθά της αιώνιας ζωής και δε θα σε βρει ποτέ αμέλεια στον αγώνα αυτής της ζωής....

Ο ἀείμνηστος ἱερομόναχος π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος. (Ὁμιλία 20 στὸν Ἰεζεκιήλ). Λέγει:



«ντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, τι δ φτάνουμε ν χουμε κληρικος πο ν εναι μασνοι. Ατς ( κληρικός) οσιαστικ χει χάσει τν πίστη του. τσι, πως τ βλέπουμε τώρα, στν ποχ το εζεκιήλ, πο κλρος εχε προσχωρήσει στν εδωλολατρία, κα τ εδαμε ατ πολύ-πολ καθαρά.

Σς ατιολόγησα, γιατί ρχίζει σφαγ π τος κληρικούς, πο πρεπε ν φυλάξουν τ λαό καί, μως, ατο δηγον τ λα μ κακό τους παράδειγμα ες τν εδωλολατρία.

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ, ΨΟΦΟΔΕΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ

Η ούτως ή αλλιώς αναμενόμενη, ενδημική έκρηξη νεανικής βίας, γηπεδικής ή άλλης, είναι, ιδιαιτέρως σε καιρούς χαλεπούς, περισσότερο οξυμμένη, και, αν όχι κατά κάποιον τρόπο δικαιολογημένη, τουλάχιστον ευκολότερα ερμηνεύσιμη, λόγω και των καταθλιπτικών οικονομικών πιέσεων που ταλανίζουν πλέον όλα τα μέλη των ελληνικών οικογενειών. Η τηλεοπτική της κάλυψη, πάντως, αναδεικνύει και κάποιες παθογένειες του μιντιακού μας συστήματος, για να το πω κομψά και ευγενικά. Άκουγα χθες (21 Νοεμβρίου 2015) τον ρεπόρτερ «μεγάλου» καναλιού τη στιγμή που κάλυπτε τις ταραχές στη Λεωφόρο, στον αναβληθέντα τελικά ποδοσφαιρικό αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, και τί έλεγε για τους ταραξίες: οι χούλιγκανς και ξανά οι χούλιγκανς και ξανά οι χούλιγκανς… Και αυτόματα και συνειρμικά τον φαντάστηκα να καλύπτει παρόμοια, αν και συνήθως πολύ βιαιότερα και καταστροφικότερα, επεισόδια στα Εξάρχεια, αυτόν τον ίδιο ή κάποιον ανάλογο συνάδελφό του. Και τον φαντάστηκα ψοφοδεή και περίτρομο να ψελλίζει αυτά που ψελλίζουν όλοι τους, όταν αναφέρονται σε ταραχές «αντιεξουσιαστών»: «τα παιδιά», «οι νεαροί», «οι διαδηλωτές», λες και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν είναι παιδιά και νεαροί διαδηλωτές αλλά διεστραμμένοι και κτηνώδεις χουλιγκάνοι, βίκινγκς και βάνδαλοι βορειοευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Δεν ντρέπεστε, λέω εγώ, όσοι από τους δημοσιογράφους γλύφετε από τον φόβο σας τους «μπαχαλάκηδες» και βγάζετε τη χολή σας και τα απωθημένα σας σε παιδιά του λαού, βίαια και ταραχώδη χωρίς αμφιβολία, αλλά χωρίς συμμορίτικη οργάνωση πίσω τους που να μπορεί ποτέ να σας απειλήσει; «Γουρούνια, χαφιέδες, δημοσιογράφοι», όμως, δεν σας αποκαλούν οι ταραξίες των γηπέδων, αλλά τα «παιδιά» και οι «νεαροί» των Εξαρχείων. Λέτε να ξέρουν κάτι περισσότερο από εμάς που απλώς σας θεωρούμε φοβισμένους υποκριτές στις περιγραφές σας γι’ αυτούς;

Επαναλειτούργησε και πάλι η Παντάνασσα στο κέντρο της Πάτρας

Υστερα από σιγή επτάμισι ετών, οι καμπάνες χτύπησαν ξανά χαρμόσυνα στον μεγαλοπρεπή Ναό της Παντάνασσας, στο κέντρο της Πάτρας. Η εκκλησία, που τον Ιούνιο του 2008 χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές και να κλείσει, άνοιξε το περασμένο Σάββατο ξανά τις πύλες της, υποδεχόμενη εκατοντάδες πιστούς που περίμεναν με ανυπομονησία την επαναλειτουργία της.
Το Σάββατο έγινε η λιτανεία της ιερής εικόνας της Παντάνασσας και ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου. Ο περικαλλής ναός, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο, υπόδειγμα της νεότερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, θεμελιώθηκε στα τέλη του 1847 και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 30 Αυγούστου του 1859.

http://www.dimokratianews.gr/

Απόλαυσις στη Γειτονιά --- του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

- Ετελείωσε;... αλήθεια;
- Tώρα ξεψύχησε.
- Και τον εμεταλάβανε;
- Θα τον θάψουν με παπάδες;
- Έζησε ως δεκαπέντε ώρες.

Από παράθυρον εις αυλόπορταν, από εξώστην εις δώμα, από χαμόγειον εις ανώγειον, επετούσαν το πρωί οι πτερόεντες αυτοί διάλογοι μεταξύ των γειτονισσών. Και μεγάλη περιέργεια εφέρετο ελαφρά εις τον αέρα.

- Η άμοιρη η μάννα! κλαίει και δέρνεται.
- Ο πατέρας, ο έρμος, λείπει.
- Και δεν του ντελεγραφούνε νάρθη;
- Είπαν πως του ντελεγραφήσανε.
- Που βρίσκεται;
- Στη Λειβαδιά, μούπαν, ή στο Λιδωρίκι.

Φραγκούλης Φράγκος: Στα σχολεία τα παιδιά μας γίνονται γενίτσαροι - Κάθε οικογένεια να γίνει «κρυφό σχολειό»

Στις 22 Νοεμβρίου 2015 ημέρα Κυριακή, στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στον Πεντάλοφο Παιονίας Κιλκίς, εκατοντάδες πιστοί ανήλθαν για να συμμετάσχουν στο μυστήριο της θείας Λειτουργίας και να παρακολουθήσουν την ομιλία του επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ και τ.ΥΕΘΑ κ.Φραγκούλη Σ. Φράγκου με θέμα: «Ο Ελληνισμός της Μ.Ασίας μετά την μάχη του Μαντζικέρτ (1071 μ.Χ)».
Τον Αρχηγό προσφώνησε εκ μέρους των παρευρισκομένων ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Ιερού Κοινοβίου Αγίου Νικοδήμου» αξιότιμος κ.Ιωάννης Μπούρας.
Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο γενναιότατος Αρχηγός, ο οποίος παρουσίασε στους ακροατές την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις αλησμόνητες Πατρίδες μέσα από τις γνώσεις που προσέλαβε, αλλά κυρίως μέσα από την προσωπική πείρα και τα βιώματα που απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Στρατιωτικού Ακόλούθου και Ακολούθου Άμυνας στην Ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας.

Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος : όλοι εμείς οι Αρχιερείς του Υψίστου πρέπει να πάμε να πνιγούμε! Δεν αξίζουμε όχι μόνο την αρχιερωσύνη μας, αλλ΄ούτε και το όνομα του χριστιανού!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ: Ως Χριστιανός ντρέπομαι! Ως Επίσκοπος διαμαρτύρομαι!

Εάν τα παρακάτω είναι αληθινά, -και γιατί να μην είναι;- τότε όλοι εμείς οι Αρχιερείς του Υψίστου πρέπει να πάμε να πνιγούμε! Δεν αξίζουμε όχι μόνο την αρχιερωσύνη μας, αλλ΄ούτε και το όνομα του χριστιανού!
Όλοι εμείς οι Αρχιερείς: Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες και Επίσκοποι, όλοι μαζί!
Γιατί το ερώτημα είναι: πως ανεχόμεθα, παραμένοντες απαθείς, σιωπηλοί και αδιάφοροι, το μαρτύριο ενός Πατριάρχου, που είναι άρρωστος βαρειά και ο Οποίος είναι ανήμπορος να εξυπηρετήσει τον Εαυτό Του;
Ενός πονεμένου Πατριάρχου, ο Οποίος υπέστη εγχείριση και, αφού εξήλθε του Νοσοκομείου, Τον κλείδωσαν και πάλι στο κελλί-φυλακή Του;
Διερωτώμαι: Κανείς από εμάς ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΑΙ; Κανείς ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ;
Στην Ορθόδοξο Εκκλησία υπάρχουν Πατριάρχες! Υπάρχουν Αρχιεπίσκοποι! Υπάρχουν Μητροπολίτες, δηλ. εκφραστές της εν Χριστώ αγάπης και Αδελφωσύνης!
Κανείς, λοιπόν, δεν συγκινείται από το δράμα ενός ΖΩΝΤΑΝΟΥ-ΝΕΚΡΟΥ, του τέως Πατριάρχου των Ιεροσολύμων; Υπάρχει, άραγε, τόση αναισθησία στην παγκόσμια Ορθοδοξία;
Αναφερόμεθα στην περίπτωση ενός ΖΩΝΤΑΝΟΥ-ΝΕΚΡΟΥ τέως Πατριάρχου, τον Οποίον -η σκληροκαρδία μερικών χθεσινών πνευματικών Του τέκνων- έχει καταδικάσει σε πλήρη απομόνωση!
Η περίπτωση του Μακαριωτάτου κ. Ειρηναίου αποτελεί στίγμα για την Ορθόδοξο Εκκλησία!
Η έξοδός Του από τον μάταιο τούτο κόσμο υπό συνθήκες πλήρους απομονώσεως θα αποτελεί το ΟΝΕΙΔΟΣ όχι μόνον για το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, αλλά ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!
Επικαλούμενος τα ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΝΕΑ (49) έτη της ταπεινής μου διακονίας στην Αρχιερωσύνη, από τη θέση αυτή απευθύνομαι προς τους απανταχού Προκαθημένους των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και ζητώ ΑΜΕΣΟΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΙΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡ ενός πάσχοντος Αδελφού μας:
Παναγιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως καί Οικουμενικέ Πατριάρχα κ. κ. Βαρθολομαίε,

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SHAY!

.....Σε ένα δείπνο, για φιλανθρωπικό σκοπό, ενός σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ο πατέρας ενός αυτιστικού παιδιού διηγήθηκε την παρακάτω ιστορία, που δεν θα την ξεχάσει κανείς απο όσους την άκουσαν εκείνη τη μέρα. Μετά την τελετή, έκανε μια ερώτηση.

"Όταν η φύση δεν παρεμποδίζεται απο εξωτερικές επιρροές, όλα γίνονται τέλεια. Ακόμα ο γιος μου, ο Shay, δεν μπορεί να μάθει τα πράγματα όπως τα άλλα παιδιά. Δεν μπορεί να καταλάβει τα πράγματα όπως τα άλλα παιδιά. Πού είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων στο γιο μου;"

Όλοι στην αίθουσα αναρωτιόνταν σιωπηλά και γεμάτοι απορία.Ο πατέρας συνέχισε.
"Όταν ένα παιδί σαν τον Shay που είναι πνευματικά ανάπηρο, έρχεται στη
ζωή, η ευκαιρία να καταλάβεις την αληθινή ανθρώπινη φύση είναι, το πώς οι υπόλοιποι άνθρωποι θα συμπεριφερθούν σ' αυτό το παιδί."

Και αφηγήθηκε την παρακάτω ιστορία, που θα σας παρακαλέσω θερμά να διαβάσετε μέχρι το τέλος της.

Άγιος Φιλάρετος της Εκκλησίας των Ρώσων της Διασποράς :

Αὐτὸ τὸ ὁποῖο προηγουμένως ἦταν ἰδίωμα τῶν ξεπεσμένων γυναικῶν, οἱ ὁποῖες, στὴν ἐνάσκησι τοῦ ἐπαισχύντου ἐπαγγέλματός τους ἐνεδύοντο προκλητικὰ γιὰ νὰ προκαλέσουν αἰσθησιακὰ τοὺς ἄνδρες, ἔχει πλέον γίνει ἡ μόδα καὶ κανόνας ἀκόμη καὶ γιὰ σεμνές γυναίκες, οἱ ὁποῖες σὲ πολλὲς περιπτώσεις δὲν λαμβάνουν κἄν ὑπ᾿ ὄψιν τους τὸ νόημα καὶ τὶς συνέπειες αὐτῆς τῆς μόδας ποὺ τὶς ἐσκλάβωσε.῎Αν ἡ ἐλαχιστοποίησις τοῦ μάκρους τοῦ φορέματος ἤ ὁ ἰδιαίτερος τονισμὸς τῶν «γραμμῶν» τοῦ σώματος ἀντιτίθενται πρὸς τὴν σεμνότητα, ἡ ὁποία θὰ πρέπει γενικὰ νὰ στολίζη τὶς Χριστιανὲς γυναῖκες, τότε ἀκόμη πιὸ ἀκατάλληλη εἶναι ἡ ἐμφάνισίς τους μὲ τέτοιου εἴδους ἐνδυμασία στὸν Ναὸ τοῦ Θεοῦ.

Οι εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ», παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Βαρνάβα Γιάγκου με τίτλο, «Αμαρτωλών Εκκλησία».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
-  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος,
-  Ο Παν. Αρχιμανδρτης Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής Αθηνών και
-  Ο Δρ. Δημήτριος Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής

Την εκδήλωση θα κλείσει ο π. Βαρνάβας Γιάγκου.


ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, «Στοά του Βιβλίου», Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα, στις 7:00 το βράδυ.