π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ 2/2


Orthodox Hymns


O Συναξαριστής της ημέρας.

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

Γαλακτίωνος και Επιστήμης μαρτύρων, Ερμά αποστόλου.

‘Εζησαν τὸν 3ο αἰῶνα μ.Χ., ὅταν αὐτοκράτορας ἦταν ὁ Δέκιος. Οἱ γονεῖς τοῦ Γαλακτίωνα, Κλειτοφῶν καὶ Λευκίππη, ἦταν πρῶτα εἰδωλολάτρες. Κάποιος, ὅμως, ἱερομόναχος, ποὺ ὀνομαζόταν Οὐνούφριος, τοὺς προσείλκυσε στὴν χριστιανικὴ πίστη. Ἀπὸ τότε διέθεταν τὰ πλούτη τους σὲ κάθε ἀγαθοεργία.
Τὸν δὲ γιό τους Γαλακτίωνα ἀνέθρεψαν «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου». Δηλαδή, μὲ παιδαγωγία καὶ νουθεσία, σύμφωνη μὲ τὸ θέλημα τοῦ Κυρίου. Καὶ ἡ παιδαγωγία αὐτὴ δὲν ἄργησε νὰ φέρει τοὺς θαυμαστοὺς καρπούς της.
Ὁ Γαλακτίων ὅταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε μία ὡραῖα κόρη, τὴν Ἐπιστήμη, τὴν ὁποία ὁ ἴδιος εἵλκυσε στὸν Χριστό. Ἡ ζωή τους κυλοῦσε ἀφιερωμένη στὴν ὑπηρεσία τοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ καὶ στὴν διακονία τοῦ πλησίον, ὥσπου ξέσπασε ὁ διωγμὸς τοῦ Δεκίου. Τότε, ὁ μὲν Γαλακτίων πῆγε σὲ μοναστῆρι τοῦ ὄρους Σινᾶ, ἡ δὲ Ἐπιστήμη σὲ γυναικεῖο κοινόβιο.
Ἀλλὰ ἡ λαίλαπα τοῦ διωγμοῦ ἔφθασε καὶ στὰ μέρη ἐκεῖνα, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ συλληφθεῖ ὁ Γαλακτίων. Ὅταν πληροφορήθηκε αὐτὸ ἡ Ἐπιστήμη, ἔτρεξε καὶ παρακάλεσε τοὺς διῶκτες νὰ συλλάβουν καὶ αὐτὴν πρὸς ἐνίσχυση τοῦ συζύγου της.
Ὁ ἄρχοντας Οὖρσος, μὴ μπορώντας νὰ τοὺς πείσει νὰ ἀλλαξοπιστήσουν, τοὺς ἀποκεφάλισε (250 μ.Χ.).

ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ Μ ΕΧΑΣΑ


Η τουρκική εφημερίδα Sabah στην πρώτη σελίδα της δημοσιεύει φωτογραφία του Έλληνα υπουργού Παιδείας, με τίτλο «Μια γενναία παραδοχή από τους γείτονες»!

Τουρκική εφημερίδα χαιρετίζει τον Φίλη


Το άρθρο αναφέρει πως «ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε πως η ρητορική ότι οι Πόντοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους ήταν λάθος. Από επιστημονικής απόψεως, είπε, δεν ήταν γενοκτονία». Ο συντάκτης αναφέρει πως οι δηλώσεις Φίλη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των ενώσεων των Ποντίων. Παράλληλα υπενθυμίζει πως ο Φίλης πριν εκλεγεί βουλευτής ήταν δημοσιογράφος, και στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του.

http://www.pontos-news.gr/article/142918/toyrkiki-efimerida-hairetizei-ton-fili

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Παύλος γράφει:

Οι Ιεροί Πατέρες της Εκκλησίας στην εξάσκηση της φιλανθρώπου ποιμαντικής διακονίας τους δεν δίσταζαν, προκειμένου να περιφρουρήσουν το Σώμα της Εκκλησίας, να θεσπίσουν, με φιλάδελφο αυστηρότητα, Ιερούς Κανόνες. Ανάμεσα σ’ αυτούς υπάρχουν και αρκετοί, οι οποίοι ρητώς απαγορεύουν τη συμπροσευχή των Ορθοδόξων μετά των αιρετικών όχι μόνο για να μη μολυνθούν οι πιστοί και αμβλυνθεί το Ορθόδοξο αισθητήριό τους, αλλά και για να καλλιεργηθεί η μετάνοια στους αιρετικούς, ίσως και επιστρέψουν στην κανονική μάνδρα του Χριστού, ήτις είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Τόσο το γράμμα όσον και το πνεύμα των Ιερών Κανόνων απαγορεύουν ρητώς τις συμπροσευχές.

Διαχρονικαὶ θέσεις

Ο Παπισμὸς δεν απεκήρυξε τας κακοδοξίας και τας αιρέσεις του. Ο Οικ. Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιεί  την ψευδοένωσιν κάμνων απαραδέκτους υποχωρήσεις και συμβιβασμοὺς μετὰ των Παπικών. Οφείλει όμως να γνωρίζῃ ότι πάσα Ένωσις, αγνοούσα την δογματικὴν ένωσιν εν τη Ορθοδόξω πίστει,  καταδικάζεται ως ανίερον πραξιπόπημα υπὸ της Πανορθοδόξου Εκκλησιαστικής Συνειδήσεως, οι δε Επίσκοποι, οι οποίοι  αποτολμούν πραξικοπηματικὴν ένωσιν,  εκπίπτουν αυτομάτως της Ορθοδόξου Πίστεως και  ευρίσκονται εις την παράταξιν των Εξωμοτών, φέροντες ως άλλοι Βησσαρίωνες, το αιώνιον στίγμα του προδότου της Ορθοδοξίας.

EKTOΣ ΟΡΙΩΝ Ο ΦΙΛΗΣ

Σεισμός για τη δήλωση οτι «δεν υπήρξε Γενοκτονία των Ποντίων» •  «Αναμασάει τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών ο υπουργός Παιδείας» •  Θα παραμείνει στην κυβέρνηση; 

Επιστολή Αναστασιάδη (και 44 βουλευτών της ΝΔ)  στον πρωθυπουργό: Να απολυθεί αμέσως

Εκρήξεις οργής στα σωματία των αλησμόνητων πατρίδων

Καταθέτει μήνυση η Χρ. Αυγή στον «Πάγκαλο του ΣΥΡΙΖΑ»


Πηγή : Δημοκρατία

Παμποντιακή διαδήλωση αύριο Πέμπτη 5/11/15 στο Σύνταγμα


Σε διαδήλωση στο Σύνταγμα την Πέμπτη στις 16:00 καλεί τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας έχει ως εξής:

«Τα χτυπήματα που δέχεται ο Ποντιακός Ελληνισμός από την Κυβέρνηση είναι διαδοχικά και ουσιαστικά. Η κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης των ομογενών συμπατριωτών μας, τους οδηγεί στην εξαθλίωση και στον θάνατο. Η αφαίρεση από την διδακτέα ύλη της Γ΄ Λυκείου του κεφαλαίου “Παρευξείνιος Ελληνισμός”, του μοναδικού με σαφή αναφορά στον όρο Γενοκτονία, λογοκρίνει την παιδεία παραχαράσσοντας το μέλλον μας.
»Κορωνίδα στις προσβολές, αποτελεί η πρόσφατη ανενδοίαστη άρνηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας.
»Επειδή, η παραμονή του Αρνητή του χειρότερου Εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας στο Υπουργείο Παιδείας προσβάλλει την ιστορική αλήθεια. Επειδή η ύπουλη επέμβαση στην παιδεία θανατώνει την μνήμη του μέλλοντος. Επειδή οι νομοθετικές παλινωδίες στο θέμα των συντάξεων εμπαίζουν τους υπερήλικες ομογενείς. Επειδή, πλέον, οι προθέσεις τους δεν κρύβονται, η απάντηση του Ποντιακού Ελληνισμού θα είναι άμεση και έντονη.
»Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σας καλεί όλους την Πέμπτη 05/11/2015 και ώρα 16:00 στην Πλατεία Συντάγματος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πρόσφατες υβριστικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας αλλά και την γενικότερη στάση της Κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

 »Καλούμε τα σωματεία όπως ενημερώσουν τα μέλη τους για την μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα από τον Ποντιακό Ελληνισμό».

http://www.pontos-news.gr/article/142887/pampontiaki-diadilosi-tin-pempti-sto-syntagma

What the Ecumenists should remember:

On crucial questions  of the Faith, it is precisely, in the words of  Patriarch Anthimos VI  and the other Patriarchs with him, the “protectors of the Faith”, that is, “the people themselves, who always desire to preserve their faith unchanged and in agreement with the Fathers” when confronted with  challenges to the life of the Church.

ΔΕΝ ΥΠΕΠΕΣΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΤΙΣΜΟΥ;

Προσφάτως οἱ ὑπεύθυνοι τῆς Κρατικῆς τηλεοράσεως «ἔκοψαν»
ἀπὸ μίαν κινηματογραφικὴν ταινίαν τὸ θερμὸ φιλὶ μεταξὺ δύο ἀνδρῶν.
 κρατικὴ τηλεόρασις κατηγγέλθη διὰ λογοκρισίαν, σκοταδισμόν καὶ
νοοτροπίαν,  ὁποία εὑρίσκεται ἐκτὸς ἐποχῆς. Τὰ κόμματα τῆς ἀθεΐας
καὶ τῆς ψευδοκουλτούρας πρωταγωνίσθησαν εἰς τὰς καταγγελίας
ἐναντίον τῆς Κρατικῆς τηλεοράσεως. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τῆς
Μακεδονίας,  ὁποῖος ἔτυχε μεγάλης δημοσιότητος ἐξ αἰτίας τῶν θέσεών
του ἐναντίον τῆς «Χρυσῆς Αὐγῆς» συνέπλευσε μὲ τοὺς ψευδοδιανοουμένους
καὶ τὰ κόμματα τῆς ἀθεΐας εἰς τὰς διαμαρτυρίας ἐναντίον τῆς Κρατικῆς
τηλεοράσεως. Τὴν στάσιν του αὐτὴν ἐσχολίασεν  «Ο.Τ.». Σήμερον ὅμως θὰ
ἐρωτήσωμεν τὸν Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καὶ τὰ λοιπὰ μέλη τῆς Ἱερᾶς Συνόδου
τῆς Ἱεραρχίας:  Σεβασμιώτατος αὐτὸς Μητροπολίτης δὲν ὑπέπεσεν εἰς τὸ
ἁμάρτημα τοῦ Νικολαϊτισμοῦ, ἀφοῦ δηλώνει ὅτι δὲν θὰ τὸν ἠνώχλη, ἐὰν
ἔβλεπε τὸ φιλὶ μεταξὺ δύο ἀνδρῶν εἰς τὴν τηλεόρασιν; Ἐρωτῶμεν, διότι ὅταν
 πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος καὶ νῦν Δωδώνης εἶχε
ταχθῆ ὑπὲρ τῶν προγαμιαίων σχέσεων μέσα ἀπὸ τὰς σελίδας περιοδικοῦ τὸν
περάπεμψαν εἰς τὴν ἁρμοδίαν Συνοδικὴν Ἐπιτροπὴν μὲ τὸ ἐρώτημα τῆς
καθαιρέσεως. Eγλύτωσεν, ὅταν ἀπέδειξεν ὅτι καὶ  μακαριστὸς Ἀρχιεπίσκοπος
Ἀθηνῶν κυρὸς Χριστόδουλος ἔλεγε τὰ ἴδια καὶ χειρότερα ἀπὸ αὐτόν, ὅταν ἦτο
Μητροπολίτης Δημητριάδος. Τὰ ἔλεγε δὲ ὡς εἶχεν ὑποστηρίξει  πρώην
Ζακύνθου εἰς μαθητὰς καὶ μαθητρίας κατὰ τὰς ἐπισκέψεις του εἰς τὰ Γυμνάσια
καὶ τὰ Λύκεια τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς του.  πρώην Ζακύνθου εἶχεν ὁμιλήσει
καὶ διὰ ἄλλα ζητήματα ἀφορῶντα συμπεριφορᾶς τοῦ μακαριστοῦ καὶ τῆς
κουστωδίας τους εἰς τὴν Ὁλλανδίαν καὶ ἔμπροσθεν τοῦ ἐνδεχομένου νὰ
σκανδαλισθῆ πολλαπλασίως περισσότερον  πιστὸς λαὸς καὶ  ἔντιμος κλῆρος,
οἱ «ἀνακριταί» τοῦ πρώην Ζακύνθου ἔκλεισαν τὴν ὑπόθεσιν. Τότε  πρώην
Ζακύνθου παρεπέμφθη, διότι ὑπέπεσεν εἰς τὸ ἁμάρτημα– αἵρεσιν τοῦ
Νικολαϊτισμοῦ. Διὰ τὸν σημερινὸν Ἐπίσκοπον,  ὁποῖος φαίνεται ὅτι ἐτάχθη
ὑπὲρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας, τὴν ὁποίαν καταδικάζει  Ἐκκλησία μας οὔτε «γάτα
οὔτε ζημιά». Δὲν θὰ ἔπρεπε τοὐλάχιστον  Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας νὰ
καλέση νὰ ἀποκηρύξη τὴν προαναφερομένην θέσιν του  Σεβ. Μητροπολίτης
καὶ νὰ ζητήση δημοσίως συγγνώμην ἀπὸ τὰ μέλη τῆς Ἐκκλησίας. Εἶναι δυνατὸν
Σεβ. Μητροπολίτης νὰ ἐπικροτῆ κινηματογραφικὰ ἔργα, τὰ ὁποῖα προωθοῦν
τὴν ὁμοφυλοφιλίαν καὶ μάλιστα εἰς μίαν ἐποχὴν κατὰ τὴν ὁποίαν, διεθνῶς, τὸ
κίνημα τῶν ὁμοφυλοφίλων ἐξευτελίζει τὸ πρόσωπον τοῦ Χριστοῦ;


Γ.Ζ.

Συνάντησα στο αρχείο μου ένα μικρό κείμενο του αδελφού μας Ιουστίνου και το ανεβάζω:

«Εστώς και θερμαινόμενος» από τις ζεστές και ορθάνοιχτες Παπικές αγκάλες της επιστροφής μας, συγκινούμενος από τα κροκοδείλια δάκρυα και τον Ορχηστρικό Χορό της Διαθρησκειακής Σαλώμης.

Εξ αιτίας αυτής της πονηράς αγάπης και αποδοχής της προτροπής του αρχεκάκου Όφεως, έπεσαν ο Αδάμ και η Εύα. Επάνω σ’ αυτήν ακριβώς την παμπόνηρη «αγάπη και αποδοχή» στηρίζεται ο έκφυλος Οικουμενισμός, το άρμα του Αντιχρίστου. «Ελάτε, να αγαπηθούμε ντάρλιγκς! Ας ενωθούμε στου Παπόδουλου Οικουμενισμού την καλόστρωτη και ανθοστόλιστη κοίτη! Ας περιφρονήσουμε τις διαφορές μας και ας εστιάσουμε στις ομοιότητές μας».

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΟΣΦΡΗΣΗ. -- Στον Λόγον του "Περί διακρίσεως" ο Άγιος Ιωάννης της "Κλίμακος" γράφει:

 Εκείνοι, που έχουν καλή όσφρηση μπορούν να αντιληφθούν κάποιον, που έχει επάνω του αρώματα. Ομοίως και μια καθαρή ψυχή, όταν πλησιάση κάποιον, που έχει την ευωδία, που και αυτή απέκτησε από τον Θεόν ή την δυσωδία, που και αυτή κάποτε είχε, αλλά τώρα ελευθερώθηκε τελείως, όταν πλησιάση κάποιον, αμέσως τις αντιλαμβάνεται, την στιγμή, που οι άλλοι γύρω δεν αισθάνονται τίποτε". 

΄Ενας μοναχός εξωμολογήθηκε στον Αββά Σισώη:

«΄Επεσα πάτερ. Τι να κάνω;»
«Σήκω», του είπε, με τη χαρακτηριστική του απλότητα ο άγιος Γέροντας.
«Σηκώθηκα Αββά μα πάλι έπεσα στην καταραμένη αμαρτία», ομολόγησε με θλίψη ο αδελφός.
«Και τι σε εμποδίζει να ξανασηκωθείς;»
«Ως πότε Αββά» ρώτησε ο αδελφός.
«΄Εως ότου να σε βρή ο θάνατος ή στην πτώση ή στην έγερση. Δεν είναι γραμμένο όπου ευρώ σε, εκεί και κρινώ σε; Μόνο εύχου στο Θεό να βρεθείς την τελευταία σου στιγμή σηκωμένος με την αγία μετάνοια.» του εξήγησε ο Αββάς Σισώης.

Άγιος Μελέτιος : Μη ποίθεσθε μονάζουσι Μηδέ τοις πρεσβυτέροις, Εφ' οις ανόμως λέγουσι Κακίστως εισηγούνται.

Και τι φημί μονάζουσι
Και τι τοις πρεσβυτέροις;;;
Μηδ επισκόποις ήκετε
Τα μη λυσιτελούντα
Πράττειν και λέγειν και φρονείν
Δολίως παραινούσιν.
Τις ευσεβής σιγήσειεν
Τις όλως ηρεμήσει;;;
Και γαρ την συγκατάθεσιν
Η σιωπή σημαίνει.
Επαινετός ο πόλεμος
Γνωρίζεται πολλάκις
Και μάχη κρείττων δείκνυται
ΨΥΧΟΒΛΑΒΟΥΣ ΕΙΡΗΝΗΣ....
Βέλτιον γαρ αφίστασθε
Τοις ου καλώς φρονούσι
Ἠ τούτοις επακολουθείν
Κακώς ομονοούντες,
Χωριζομένους του Θεού
Και τούτοις ενουμένους.

ΤΟΠΑΛ ΟΣΜΑΝ Η ΚΟΛΑΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΕΙ --- ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΜΟΥΗΛΙΔΗ




   ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΑΚΤΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ που σχηματίστηκαν τούτο τον καιρό σε διάφορα μέρη τού Πόντου, η πιο τρο­μερή, και με τη φρικιαστικότερη δράση, ήταν τού Τοπάλ Οσμάν, τού κουτσού βαρκάρη από την Κερασούντα που έγινε το δεξί χέρι τού Μουσταφά Κεμάλ στο εξοντωτικό έργο του εναντίον των Ρωμιών της Μαύρης θάλασσας.
Στις 2 Απριλίου, ο αιμοβόρος τούτος αρχιτσέτης, που βρισκόταν μαζί με τους 800 τσέτες του στην περιοχή τού Ευφράτη ποταμού για να καταπολεμήσει μια τοπική εξέ­γερση των Κούρδων, πήρε τηλεγραφική διαταγή από τον αφέντη του της Άγκυρας Μουσταφά Κεμάλ πασά, να γυ­ρίσει στον Πόντο και να βαδίσει εναντίον των ανταρτών της Σαμψούντας. Ο Τοπάλ Οσμάν πήρε τα οπλισμένα σαν αστακούς δολοφονικά όργανά του και τράβηξε προς τα δυ­τικά. Κατά τη διαδρομή του, αφού έσπειρε τη φωτιά και το θάνατο στον ανατολικό και στον κεντρικό Πόντο, σίμωσε στο δυτικό.
Φτάνοντας στη Νεοκαισάρεια, το πρωί της 8ης Απρι­λίου, έπιασε όλους τους Ρωμιούς κατοίκους, τους έβγαλε έξω από την πόλη και τους ντουφέκισε ομαδικά!
Συνεχίζοντας τη ματωμένη πορεία του, με τα κανιβα­λικά στίφη, έφτασε έπειτα από δυο μέρες στην Έρμπαγα. Κύκλωσε την πόλη και αμόλησε τα ανθρωπόμορφα θηρία του στους δρόμους. Ένα όργιο θανάτου και βιασμού ακολούθησε. Όσες γυναίκες έπεφταν στα χέρια των κακούργων, βιάζον­ταν και σφάζονταν, ενώ οι άντρες συγκεντρώνονταν σε με­γάλα σπίτια και εκεί θανατώνονταν άγρια με στραγγαλισμό. Μια βδομάδα κράτησε το μακελειό τούτο. Δεν έμεινε ούτε ένας άντρας ζωντανός. Μέσα σ' ένα αρχοντικό στραγγαλί­στηκαν πάνω από τετρακόσια άτομα! Σ' ένα άλλο κατακρεουρ­γήθηκαν πενήντα!... Τα γυναικόπαιδα που πιάστηκαν, στάλ­θηκαν σε λίγες μέρες εξορία, για να πεθάνουν τα μισά από τις ταλαιπωρίες τού δρόμου, την πείνα και τις αρρώστιες...

Parthen h Rwmania


Έλληνες του Εξωτερικού-- Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης: «Η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία...» Να παραιτηθεί αμέσως!!!

Την αποπομπή Φίλη ζητούν 45 βουλευτές της ΝΔ

Με ερώτησή τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν την αποπομπή του Νίκου Φίλη με αφορμή τη θέση που εξέφρασε για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Οι βουλευτές αναφέρονται σε άρθρο του υπουργού το 2014, στην εφημερίδα «Αυγή», με το οποίο μιλά «απαξιωτικά και προσβλητικά» για την απόφαση της αναγνώρισης της γενοκτονίας από την Ελληνική Βουλή, καθώς και στη χθεσινή συνέντευξή του στην εκπομπή enikos. «Αναμασά τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών και ως καλός πρέσβης τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες», υποστηρίζουν.
Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο κ. Φίλης τον οποίον εσείς, τοποθετήσατε στη θέση του Υπουργού Παιδείας, με άρθρο του στο κομματικό σας όργανο την εφημερίδα «Αυγή», την 20-08-2014, αναφέρθηκε με προσβλητικά και απαξιωτικά λόγια απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που το 1994 αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μ. Ασίας.