Ενας Ελληνας ανάμεσα στους νεκρούς στην Καλιφόρνια

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ N. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ

Ενας Ελληνας ανάμεσα στους νεκρούς στην Καλιφόρνια

Ένας 52χρονος Έλληνας είναι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, όπως έγινε γνωστό μετά από τη δημοσιοποίηση της λίστας των 17 ατόμων που σκοτώθηκαν όταν ένοπλο ζευγάρι άνοιξε πυρ σε κέντρο ατόμων με νοητικά προβλήματα.

Ενας Ελληνας ανάμεσα στους νεκρούς στην Καλιφόρνια
Μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση, ο Νικόλας Θαλασσινός από το Κόλτον, είχε τηλεφωνήσει σε έναν φίλο του να του πει ότι αισθανόταν καλύτερα μετά από επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το κεφάλι του. «Τι τύχη να έχει μόλις γίνει καλά από ένα πράγμα και να του συμβεί αυτό» δήλωσε ο Εντ Μπεκ, φίλος του Νικόλα Θαλασσινού.

Ο κ. Θαλασσινός εργαζόταν ως επιθεωρητής υγείας και είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τη σύζυγο του Μπεκ στο Νιού Τζέρσεϊ. Πριν από μερικά χρόνια, είχε μεταφερθεί στην Καλιφόρνια και εργαζόταν σε αντίστοιχο τομέα. Τα αρχεία μισθοδοσίας του Σαν Μπερναντίνο επιβεβαιώνουν ότι ο Θαλασσινός εργάστηκε ως ειδικός περιβαλλοντικής υγείας για το τμήμα δημόσιας υγείας, στον ίδιο οργανισμό που εργαζόταν και ο φερόμενος ως δράστης Σιέντ Ριζγουάν Φαρούκ. 
«Είχε απίστευτη εργασιακή ηθική» δήλωσε ο Μπεκ, και συνέχισε: «Η δουλειά του υγειονομικού επιθεωρητή σίγουρα δεν είναι η πιο γοητευτική δουλειά. Αλλά είχε πάθος με αυτή. Ήθελε να είναι σίγουρος ότι ο κόσμος ήταν ασφαλής». 

O Νικόλας Θαλασσινός
O Νικόλας Θαλασσινός
Ο 55χρονος Μπεκ περιέγραψε τον φίλο του ως έναν άνθρωπο που ήταν πάντα έτοιμος να δώσει μια χείρα βοήθειας. Θυμήθηκε, μάλιστα, ότι όταν ο ίδιος και η σύζυγός του επέκτειναν το σπίτι τους ο Θαλασσινός ερχόταν συχνά για να τους βοηθήσει. «Δεν θύμιζε σε τίποτα εργολάβο αλλά ό,τι μπορούσε να κάνει για την κατασκευή ήταν πρόθυμος να το κάνει» δήλωσε ο Μπεκ. 
Ο Θαλασσινός ήταν παντρεμένος και είχε δύο ενήλικους γιους.
 
Σοκαρισμένοι οι φίλοι του
Από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του Νικόλα Θαλασσινού, διαδικτυακοί του φίλοι γράφουν στα προφίλ του σε κοινωνικά δίκτυα. Σοκαρισμένοι, μιλούν για έναν «ευγενικό άνθρωπο», ο οποίος αποτελούσε έμπνευση για όσους τον γνώριζαν.
«Δεν μπορώ να το πιστέψω!!! Γιατί; Γιατί ο Θεός παίρνει καλούς ανθρώπους;» διερωτήθηκε ο χρήστης Γαέλ Ζαρίφ Μάρκοβιτς.
«Ο Νικ ήταν ευγενικός και γεμάτος αγάπη άνθρωπος… Ευλογημένη να είναι η μνήμη του. Να του δώσεις μια υπέροχη θέση στο Βασίλειό σου» έγραψε ο Πολ Χάριεντ.
«Μου άρεσαν τα σχόλιά του. Αποτελούσε έμπνευση. Καταλάβαινε ότι υπήρχε κακία στον κόσμο» έγραψε η Νταϊάνα Ζουκοπόβιτς, που εξήγησε ότι ήταν διαδικτυακή φίλη του Θαλασσινού και πως οι δυο τους είχαν συνδεθεί μετά από συζητήσεις για πολιτικά θέματα. Η ίδια ανέφερε ότι ο Θαλασσινός ήταν βαθιά θρησκευόμενος και πολύ συχνά έκανε παραπομπές σε θρησκευτικά κείμενα.
Στην τελευταία του ανάρτηση στο Facebook, λίγες ώρες πριν από την επίθεση, ο Θαλασσινός είχε αναφερθεί σε απειλητικό μήνυμα που σχετιζόταν με το Ισραήλ. Όπως αποκάλυψε ο διαχειριστής του συντηρητικού μπλογκ  Big Dog μέχρι πέρσι ο Θαλασσινός έγραφε κείμενα για τον ιστότοπο με το ψευδώνυμο «Noahide».
Ο δράστης πιθανώς να είχε σχέσεις με τρομοκρατία 
Ξετυλίγεται σιγά-σιγά το κουβάρι της επίθεσης στην Καλιφόρνια, που σόκαρε την αμερικανική κοινή γνώμη. Παρότι σε επίσημη τοποθέτησή του νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι αρχές δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δημοσίευμα του CNN αναφέρει ότι ο φερόμενος ως δράστης Σιέντ Ριζγουάν Φαρούκ είχε σχέσεις με έναν άντρα που το FBI πιστεύει ότι έχει σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις. 
Το αμερικανικό δίκτυο, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές της αστυνομίας, μετέδωσε ότι ο Φαρούκ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά αλλά και μέσω κοινωνικών δικτύων με τον άντρα αυτόν.Αυτό σημαίνει ότι ο μακελάρης πιθανώς να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί τους μήνες πριν από την αιματηρή επίθεση.

Η αστυνομία του Σαν Μπερναντίνο ανακοίνωσε ότι ο Φαρούκ και η σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ έριξαν 70 με 75 σφαίρες με ημι-αυτόματα όπλα μέσα στο κέντρο «Inland Regional Centre». Την ίδια ώρα, είχαν στην κατοχή τους πιστόλια ενώ άφησαν στο κτίριο και έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι δύο ένοπλοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από αστυνομικούς μερικές ώρες μετά από την αιματηρή επίθεση. Στην κατοχή τους βρέθηκαν 1.400 σφαίρες για επαναληπτικές καραμπίνες Ρέμινγκτον και άλλες 200 σφαίρες για όπλα εννέα χιλιοστών. 

Στο σπίτι του ζευγαριού οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με… οπλοστάσιο, καθώς υπήρχαν άλλες 2.500 σφαίρες για τις επαναληπτικές καραμπίνες, 2.000 σφαίρες για όπλα εννέα χιλιοστών και 12 εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Εντοπίστηκαν, ταυτόχρονα, και εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων εκρηκτικών μηχανισμών. «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε το κίνητρό τους» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Μπερναντίνο Τζάρεντ Μπουργκουάν.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις επαφές του Φαρούκ με ύποπτους για τρομοκρατία, ο αξιωματούχος του FBI Μαρκ Μπόντις περιορίστηκε στο να πει ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αποκάλυψε, όμως, ότι το ζευγάρι μπήκε στις ΗΠΑ το 2014 και πως ο Φαρούκ είχε πραγματοποιήσει κάποια ταξίδια στο Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία. «Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τρομοκρατία» είπε ο αξιωματούχος, μη παρεκκλίνοντας από τη γραμμή που έδωσε νωρίτερα ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε νωρίτερα ότι το περιστατικό «μπορεί να σχετίζεται με τρομοκρατία» αλλά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι σίγουρο. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: