Χιλιάδες πολιτών υποδέχθηκαν την Παναγία Σουμελά στην Αθήνα


Με αισθήματα χαράς και αγαλλίασης η περιοχή του Κολωνού και ο Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, υποδέχτηκε σήμερα το απόγευμα την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το Βέρμιο και την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.
Την θαυματουργή εικόνα μετέφερε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο και Ηγούμενο της Μονής Σουμελά, Αρχιμανδρίτη π. Αθηναγόρα καθώς επίσης τον Πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη και μέλη του Ιερού Προσκυνήματος.

Την εικόνα υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος πλαισιώμένος από πλειάδα ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Μητροπόλεων του λεκανοπεδίου. Παρέστη επίσης ο Δήμαρχος του Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, Πόντιος στην καταγωγή.
Στη συνέχεια πορεύθηκαν με πομπή μέχρι το Ναό, όπου η εικόνα τοποθετήθηκε σε ειδικό προσκυνητάρι και τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων, ενώ συγχοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος. Στο ιερό βήμα συμπροσευχήθηκε ο Μητροπολίτης Μαραθώνος Μελίτων.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, καθώς χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν το Ναό, για να προσκυνήσουν αυτό το μέγα θησαύρισμα της Ορθοδοξίας.
Ο προϊστάμενος της ενορίας π. Κλήμης Φιλίππου, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τον κ. Παντελεήμονα αλλά και τον Ηγούμενο της Μονής Σουμελά, π. Αθηναγόρα, τον Πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη και τα μέλη του Ιερού Προσκυνήματος για την ανταπόκρισή τους στο πολυπόθητο αίτημα του λαό του Κολωνού.
Από την πλευρά του ο κ. Παντελεήμων τόνισε «Ήρθε η χαριτόβρυτος και ιστορική εικόνα τής Παναγίας Σουμελά και πάλι στον τόπο της, στην Αθήνα, γιατί από εδώ ξεκίνησε πριν από πολλούς αιώνες το μεγάλο και θαυμαστό ταξίδι της προς Τραπεζούντα του Πόντου. Αθηνιώτισσα ήταν, αλλά η ίδια επέλεξε να ταξιδεύσει εναέρια από την Αθήνα στις ακτές του Ευξείνου Πόντου.»
Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στον προϊστάμενο του Ναού είπε πως «η ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσεται ως κειμήλιο ιερό και πολύτιμο θησαύρισμα στο νέο κατοικητήριο της, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο, σπανίως εξέρχε­ται του ιερού τεμένους της. Όμως είναι τόσο μεγάλη η ευλάβεια και τό­­σο βαθιά η αγάπη του π. Κλή­με­­ντος προς την Υπεραγία Θεο­τόκο, είναι τόση απέραντη η αγάπη και η πατρική μέριμνά του προς το ευσεβές πλήρωμα αυτής της ενορίας, την οποία θεοφιλώς ποιμαίνει επί πολλά έτη, ώστε κάνει και αποφάσεις να μετα­βάλ­λονται και περιορισμοί να αίρον­ται και προγράμματα να αλλά­ζουν.»
Στο τέλος του εσπερινού ο κ. Παντελεήμων τίμησε τον π Κλήμη Φιλίππου με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου.
Η εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει στο Ναό μέχρι το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.

http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: