Πέφτουν οι τόνοι μετά τη συνάντηση Φίλη- Ιερώνυμου! Δέσμευση υπουργού ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες για το μάθημα

Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου

Πέφτουν οι τόνοι μετά τη συνάντηση που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, στον απόηχο των προκλητικών απόψεων που εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου περί κατάργησης των δηλώσεων απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε (όχι αδίκως), ο κ. Φίλης δεσμεύθηκε ότι «δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των Θρησκευτικών». Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επεσήμανε την ανάγκη τα θέματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία και την Πολιτεία να λύνονται σε συνεργασία και πρόσθεσε -απευθυνόμενος προφανώς στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας- ότι «δεν χρειάζονται πείσματα και εμμονές».


Ο κ. Φίλης, μάλιστα, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί άριστες σχέσεις με την Εκκλησία «προς όφελος και του ελληνικού λαού», ενώ έκανε λόγο για «συναντίληψη» στα ζητήματα εκπαίδευσης. Ειδικά για το θέμα των Θρησκευτικών, ο υπουργός Παιδείας περιορίστηκε να δηλώσει ότι «πιστεύουμε στην αναμόρφωση του μαθήματος», πιθανότατα επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσει οριστικά το ζήτημα. Στη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία, μεταξύ των οποίων η σύσταση κοινής επιτροπής Πολιτείας - Εκκλησίας, η εκκλησιαστική εκπαίδευση και η κάλυψη των κενών θέσεων σε μητροπόλεις. Επιπλέον, τονίστηκε η επιθυμία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μια καλή συνεργασία με την Εκκλησία, την οποία θεωρεί σημαντικό εταίρο.

Ο κ. Φίλης, πάντως, δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί, μετά τη συνάντηση, και για τα φλέγοντα ζητήματα της Παιδείας, όπως η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, για την οποία διευκρίνισε ότι θα μελετηθεί στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής. Αναφορικά με τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία, σημείωσε ότι γίνεται «αγώνας δρόμου» και εκτίμησε ότι, έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά στις μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και στα σχολεία ειδικής αγωγής.

Πυρά Ψωμιάδη για την άρνηση της Γενοκτονίας
Πυρ κατά των απόψεων του Νίκου Φίλη στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων και από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος με χθεσινή δήλωσή του άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Παιδείας για άρθρο που είχε δημοσιευτεί πέρυσι στην εφημερίδα «Η Αυγή» και είχε τον τίτλο «Παλαιοκομματισμός και γενοκτονία».
«Η έλλειψη σεβασμού απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολίας μαρτυρά το ήθος ενός ανθρώπου που τον ενδιαφέρει μόνο να προκαλεί, προσβάλλοντας βάναυσα την ιστορική μνήμη.

Είναι σαφές πως η "δεύτερη φορά Αριστερά" έρχεται με φόρα για να γκρεμίσει την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των Ελλήνων, να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών, να αλλάξει τα βιβλία Ιστορίας, να εφαρμόσει στην πράξη τις εθνομηδενιστικές θεωρίες της. Και δεν αμφιβάλλει κανείς πως καλύτερος από τον μόνιμο θαμώνα τηλεοπτικών παραθύρων και πριμοδοτούμενο του συστήματος Νίκο Φίλη δύσκολα μπορούσε να βρεθεί, για να εφαρμόσει την πολιτική τους» τονίζει ο κ. Ψωμιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: