Παναγία η Παραμυθία

Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, είναι μία τοποθεσία θαυμάσια, στολισμένη με κάρπιμα δέντρα, με νεραντζιές, κυπαρίσσια και με περιβόλια εύμορφα. Εκεί είδαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της ονομαζόμενης « Παραμυθία ». Η εικόνα αυτή είναι τοιχογραφία και βρίσκεται στο δεξιό χορό ομωνύμου παρεκκλησίου της Μονής. Όταν πειρατές επετέθησαν στη Μονή, το πληροφορήθηκε ο ηγούμενος από την Παναγία. Το αξιοπερίεργο, όπως μας είπαν οι Πατέρες, είναι ότι είδε στην εικόνα ο ηγούμενος το βρέφος να απλώνει το χέρι του και να σκεπάζει τα χείλη της Μητέρας του λέγοντας: « Μη μητέρα μου, άφησε τους να τιμωρηθούν… » Η Παναγία πήρε το χέρι του Υιού της και επανέλαβε τα ίδια λόγια. 
Αυτός ο τελευταίος σχηματισμός παρέμεινε μόνιμα στην εικόνα. Ενώ οι μοναχοί σώθηκαν θαυματουργικά από τους πειρατές. Ονόμασαν την Παναγία αυτή «Παραμυθία », που σημαίνει παρηγοριά, καταπράυνση ή μετρισμός. Έννοιες που εξίσου αποδίδουν το περιστατικό του θαύματος.
 
Σε χειρόγραφο ρωσσικό της Μονής αγίου Παντελεήμονα αναφέρεται ότι οι πειρατές ήταν Τούρκοι. Η εικόνα αυτή όπως πληροφορήθηκα από Βατοπαιδινό Ιερομόναχο, ανάγεται στον 14ο αιώνα. Στο πρόσωπο της Παναγίας είναι αποτυπωμένη η γλυκύτητα και η αγάπη. Τα χείλη φαίνονται να μιλούν και να ικετεύουν τον Κύριο ή σαν να μιλά και κάπου σταμάτησε τη φράση στη μέση. Το πρόσωπο του θείου βρέφους δείχνει απειλή. Οι σκούρες γραμμές στο πρόσωπο προδίδουν οργή, το δε βλέμμα του είναι αυστηρό και εκφράζει αγανάκτηση.
 

Από το βιβλίο « Εμπειρίες από τον αμίλητο κόσμου του Άθω »
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: