Ψήφο με λογική και όχι με θυμό!

21.1.15

Ανεξάρτητα ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα υπάρξει μια παράταση του προγράμματος βοήθειας που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εκτιμά ο μεγάλος αυστριακός τραπεζιτικός όμιλος «Raiffeisen», σε ανάλυσή του που δημοσιοποιήθηκε χτες (20/1/2015) και στην οποία σημειώνεται ότι η αντίδραση των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αυτή τη φορά ηπιότερη από ότι κατά τη διαγραφή χρέους το 2012. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μια νέα κυβέρνηση και στην τρόικα θα χρειαστούν αρκετό χρόνο, «πόσο μάλλον καθώς θα πρόκειται πιθανότατα για μια κυβέρνηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτό θα ίσχυε και στην απίθανη περίπτωση ανάδειξης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Αλήθεια πως προδικάζει το αποτέλεσμα των εκλογών η Αυστριακή τράπεζα;


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ούτως ή άλλως μια περαιτέρω παράταση της προγράμματος βοήθειας θεωρείται αναγκαία», διότι μια λήξη του προγράμματος, χωρίς ολοκλήρωση της τρέχουσας αποστολής ελέγχου από την τρόικα, θα ισοδυναμούσε με παραίτηση από την εκκρεμούσα εκταμίευση της δόσης ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημαντικότερο βέβαια είναι το γεγονός πως από τον Μάιο του 2010 οι τράπεζες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν Ελληνικά κρατικά ομόλογα ή ομόλογα για τα οποία εγγυάται το Ελληνικό κράτος ως εγγυήσεις κατά τις χρηματοπολιτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανεξάρτητα από τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, κάτι που πρακτικά αφήνει ανοικτή στις ελληνικές τράπεζες την πρόσβαση σε ρευστότητα από την ECB. Η ECB έχει θέσει ως προϋπόθεση για την αναστολή της ελάχιστης αξιολόγησης για τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα, την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου, όπως επίσης την επίτευξη συμφωνίας για ένα διάδοχο πρόγραμμα για τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αναλυτές του ομίλου Raiffeisen θεωρούν επιβεβλημένη μια περαιτέρω παράταση του προγράμματος βοήθειας.

Οι ίδιοι δεν αναμένουν ιδιαίτερα μεγάλες αναταράξεις στις χρηματαγορές μετά τις Ελληνικές εκλογές, σημειώνοντας πως σε σύγκριση με το 2012, όταν η διαγραφή Ελληνικού χρέους είχε οδηγήσει σε σοβαρές και αυξανόμενες αναταράξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, τώρα η αντίδραση των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων εβδομάδων ήταν αμελητέα ή περιοριζόταν στην Ελλάδα. Ως λόγος γι’ αυτό αναφέρεται κατά πρώτο, το γεγονός πως έχει υπάρξει πρόοδος σε θεσμικό επίπεδο με τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του ESM των χωρών που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, ενώ το ίδιο σημαντικό είναι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ECB για την αποτροπή διάλυσης της ευρωζώνης. Κατά δεύτερο, ο ιδιωτικός τομέας έχει στην κατοχή του σήμερα πολύ λιγότερα, μόλις 39 δισεκατομμύρια ευρώ, Ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε σχέση με το 2011, ούτως ώστε μια στάση πληρωμών του Ελληνικού κράτους που θα περιλάμβανε και ιδιώτες πιστωτές θα είχε λιγότερες συνέπειες απ’ ό, τι παλιότερα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση του ομίλου Raiffeisen, οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας βρίσκονται τώρα σε ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση, τόσο διαρθρωτικά όσο και από άποψη οικονομικής ανάκαμψης, με την Πορτογαλία και την Ισπανία να έχουν ξεπεράσει την ύφεση και να έχουν παρουσιάσει το 2014 την ίδια ή ακόμη και μεγαλύτερη ανάπτυξη από ολόκληρη την ευρωζώνη, ενώ επιπλέον τα ελλείμματα των προϋπολογισμών έχουν μειωθεί και εμφανίζουν ισοσκελισμένα ή θετικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.


Είναι εμφανές από όλα τα δημοσιεύματα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες που δημοσιεύονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, πως οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα αλλάξουν κάτι σε ότι αφορά στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί. Όποιος και να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου θα βαδίσει σύμφωνα με τα διατεταγμένα της ECB, του EFSF, του ΔΝΤ και κυρίως της Γερμανίας, Αυτό που ενδιαφέρει, όμως, την Ευρώπη είναι να έρθει στην εξουσία ένα ασκέρι αριστεριζόντων μόνο στο λόγο, το οποίο θα διαλύσει κάθε χαρακτηριστικό του Ελληνικού έθνους που σχετίζεται με την Ορθόδοξη πίστη και τις Ελληνικές παραδόσεις. Σε αυτό έχουν βοηθούς τον, δικαιολογημένο εν μέρει, θυμό των Ελλήνων που προτίθενται να τον εκφράσουν με πολύ λάθος τρόπο! Εάν έρθει ως κυβέρνηση η σημερινή αντιπολίτευση, υπογράφω πως περιμένει την Ελλάδα και τους Έλληνες ακόμα μια τετραετία με χειρότερα μέτρα λιτότητας και διάλυσης της ταυτότητας του Έθνους. Η απόφαση για το μέλλον μας επαφίεται στη λογική μας και όχι στο θυμό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: