Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος : Ψυχοσωματικότητα του εμβρύου σημαίνει άνθρωπος εν εξελίξει

http://kyprianoscy.blogspot.ca/2014/10/blog-post_43.html

Μ. Μεσογαίας Νικόλαος :
Ο όρος Βιοηθική είναι αρκετά πρόσφατος και κατά κύριον λόγο προσδιορίζει την επιστήμη, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει τα επιτεύγματα με τις συνέπειες που απορρέουν από την παρεμβατική χρήση της τεχνολογίας στον χώρο της βιολογίας, γενετικής και υγείας

κχ :
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ο όρος Βιοηθική είναι η προσπάθεια ορισμένων - όχι άγνωστων - κύκλων να εκτοπίσουν τη Θεολογία και στη θέση της να τοποθετήσουν τη Βιοηθική. Δεν θα αργήσει η ημέρα εκείνη, όπου παράλληλα με το τμήμα Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, ένθα ο τομέας της Θεολογίας, θα "γεννηθεί" η έδρα της Βιοηθικής. Θεολογίες αποκτήσαμε πολλές, η Βιοηθική θα είναι, πλέον, μόνο μία. Η επιστήμη θα απορροφήσει πλήρως τη θεολογία, η ορολογία
  της οποίας θα γίνει πλέον "τεχνική ορολογία".

Περί του θέματος βλέπε
http://kyprianoscy.blogspot.gr/2014/10/3.html

και το σχετικά πρόσφατο με ευρύτερες οπωσδήποτε διαστάσεις
http://kyprianoscy.blogspot.gr/2014/10/blog-post_90.html

Βεβαίως, υπάρχουν και πολλά ακόμη

Και ένα υστερόγραφο
Μ. Μεσογαίας Νικόλαος :
... επιμένουμε στην «εξ άκρας συλλήψεως» αρχή του ανθρώπου, βασιζόμενοι και στα βιολογικά δεδομένα και σε σαφείς μαρτυρίες της Αγίας Γραφής και των Πατέρων. Θεολογικό επιχείρημα υπέρ αυτής αποτελεί η ψυχοσωματικότητά του. Από την στιγμή που αρχίζει να οικοδομείται το σώμα, συνυπάρχει η ψυχή. Υπό την έννοια αυτήν, το έμβρυο είναι άνθρωπος όχι εν δυνάμει αλλά εν εξελίξει

κχ :
Τι να πει κανείς γι΄ αυτό το "άνθρωπος εν εξελίξει"; Ωριμάζει ή εξελίσσεται ο άνθρωπος ; Αναπτύσσεται σταδιακά ο άνθρωπος ή σταδιακά εξελίσσεται. Φυσικά, ως προς την ωρίμανση, αναφέρομαι στον άνθρωπο. Οι ενδεδυμένοι το ιερατικό σχήμα δεν μπορούν να κρύψουν το Δαρβινισμό τους.
Η εξελικτικότητα της Εκκλησίας είναι γεγονός.

O Συναξαριστής της ημέρας.

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Λουκά Ευαγγελιστού, Μαρίνου μάρτυρος.

Καταγόταν ἀπὸ τὴν Ἀντιόχεια τῆς Συρίας. Ἦταν γιατρὸς στὸ ἐπάγγελμα, ὅμως γνώριζε πολὺ καλὰ τὴ ζωγραφικὴ τέχνη. Μάλιστα σὲ αὐτὸν ἀποδίδονται οἱ πρῶτες εἰκόνες τῆς Θεοτόκου μὲ τὸν Ἰησοῦ Χριστὸ βρέφος στὴν ἀγκαλιά Tης, καθὼς καὶ αὐτὲς τῶν Ἀποστόλων Πέτρου καὶ Παύλου.
Στὴν χριστιανικὴ πίστη κατηχήθηκε ἀπὸ τὸν Ἀπόστολο Παῦλο καὶ ἔκτοτε ἀφοσιώθηκε στὸ κήρυγμα τοῦ Εὐαγγελίου. Περιόδευσε στὴ Δαλματία, Ἰταλία, Βοιωτία κ.ἄ.
Συνέγραψε τὸ τρίτο κατὰ σειρὰ Εὐαγγέλιο τῆς Καινῆς Διαθήκης, καθὼς καὶ τὶς πράξεις τῶν Ἀποστόλων. Ἀναπαύθηκε εἰρηνικὰ σὲ ἡλικία 80 ἐτῶν.
Ἀργότερα ὁ γιὸς τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου, ὁ Κωνστάντιος διέταξε νὰ μεταφερθεῖ τὸ λείψανο τοῦ Εὐαγγελιστοῦ στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ νὰ τοποθετηθεῖ κάτω ἀπὸ τὴν Ἁγία Τράπεζα τοῦ Ἱ. Ν. τῶν Ἀγ. Ἀποστόλων, μαζὶ μὲ τὰ λείψανα τῶν Ἀποστόλων Ἀνδρέου καὶ Τιμοθέου.

Οικουμενισμός


Ορθόδοξος Τύπος (αριθ. φύλλου: 2027) : Δὲν ἀντισκέκονται πιὰ οἱ Ἁγιορεῖτες.

…Τὸ Ἅγιον Ὄρος ἔχασε τὴ φωνή του ἀπέναντι στὶς συγκεκριμένες οἰκουμενιστικὲς πράξεις τοῦ κ. Βαρθολομαίου. Δὲν τολμοῦν οἱ Ἁγιορεῖτες Πατέρες νὰ ποῦν δημοσίως αὐτὰ ποὺ ἀδιακόπως ψυθυρίζουν μεταξύ τους. Χάθηκε ἀπὸ τοὺς μεγαλόσχημους τῆς ἁγιορειτικῆς Πολιτείας ἡ παρρησία καὶ αὐξήθηκε ὁ φόβος. Δὲν ἀντισκέκονται πιὰ οἱ Ἁγιορεῖτες.

Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος : Τελικά, Παναγιώτατε, υπάρχουν πολλοί Θεοί;

...Ελάτε τώρα να δούμε τη πονηρία του Πάπα. Μια εβδομάδα αργότερα ο Πάπας προσκάλεσε, δηλ. παρέσυρε, όλους αυτούς τους Μεγάλους στην έδρα Του, στη Ρώμη! Τους προσκάλεσε εκεί, οπότε έμμεσα όλοι Τον προσκύνησαν!
Ναι, όλοι τον προσκύνησαν, δηλ. και ο Οικουμενικός Πατριάρχης των Ορθοδόξων κ. Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες και ο Αρχηγός των Παλαιστινίων κ. Μαχμούτ Αμπάς! Ποιο ήταν το πρόσχημα; Τους κάλεσε στη Ρώμη για να ......... Πίσω από τα χαμόγελα, τα χειροφιλήματα και τα παρόμοια κρύβεται η ιδιοτέλεια, εμφωλεύει ο δόλος, η υποκρισία, το πάθος! ......
Σε ποιό Θεό προσευχήθηκαν; Στον Σωτήρα Χριστό ημών των Χριστιανών, στον Γιαχβέ των αντίχριστων Εβραίων ή στον Αλλάχ των Μουσουλμάνων; Είναι άραγε επιτρεπτή αυτή η ισοπέδωση των πάντων; Ο Χριστός και ο Αλλάχ είναι ισότιμοι Θεοί; Ο Μωάμεθ και ο Χριστός είναι ένα και το αυτό; Τελικά, Παναγιώτατε, υπάρχουν πολλοί Θεοί; Αυτό άραγε είναι το μήνυμα, που θα θέλατε να εκπέμψετε; Άρα, χωρίς αμφιβολία, είσθε διαφημιστές της παγκοσμιοποιήσεως!»
Συμπερασματικά: Εκεί κάτω στα Ιεροσόλυμα και εκεί πέρα στη Ρώμη οι πρωταγωνιστές Πάπας και Πατριάρχης πρωτίστως κορόϊδεψαν τον ίδιο τον Θεό! Μάλλον «εξύβρισαν έργω» τον μόνον αληθινό Θεό, τον εν Τριάδι προσκυνούμενο και δοξαζόμενο Θεό! Ο Θεός να τους συγχωρήσει!»

ΜΕΤΑΝΟΙΑ-ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

http://agiooros.org/viewtopic.php?f=43&t=10095

Το μεγαλύτερο γεγο­νός της επίγειας ζωής µας είναι αναµφισβήτη­τα το βάπτισμα µας. Την ημέρα που βαπτισθήκαμε αρνηθήκαµε το διάβολο, τα έργα του, τη λατρεία του, το σκοτάδι του και ενωθή­καµε µε τον Χριστό μπολιαστήκαμε στο Πανάγιο Σώμα Του, την εκκλησία. Με άλλα λόγια γίναμε παιδιά του Θεού-Πατέρα, µέλη της δικής Του οικογένειας και ξεκινήσαμε µια πνευματική πορεία, που σκοπό έχει την τελείωση µας, την θέωσή μας. Η πνευµατική όµως αυτή πορεία, πολλές φορές διακόπτεται από την αμέλεια µας και την αμαρτία. Ξεχνάμε τις δωρεές και την αγάπη του Θεού, λησµονούµε τις υποσχέσεις που δώσαµε στο άγιο βάπτισµα και ξαναγυρνά­µε στην δουλεία της αμαρτίας. Όμως ο φιλάν­θρωπος Θεός, γνωρίζοντας την αδυναμία µας, µας προσφέρει την δυνατότητα να επιστρέψου­µε πάλι κοντά Του, να διορθώσουμε την πορεία µας, να γιατρέψουμε τις πληγές µας. Και αυτό επιτυγχάνεται µε το μυστήριο της μετανοίας και εξομολογήσεως.

ΑΓΓΕΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ 3.000 ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ
ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΧΡΙ 1.500
ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗ ;

Ο ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΑΠΟ 22 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ.

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΡΑΚΙ , ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ  ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΗ
ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ;

ΠΡΟΣΟΝΤΑ : ΑΡΙΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΑΡΙΣΤΑ Η/Υ, ΥΓΙΗΣ, ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ, ΜΕ ΜΗΧΑΝΑΚΙ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΟ E MAIL : fot_gram@otenet.gr

                         ΤΗΛΕΦΩΝ0  :  210-3254321 

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος : Μνημόνευε τον Θεόν εν παντί.

«Αφού λέμε ότι ο Θεός είναι πολυέλεος, γιατί δεν μας εισακούει και παραβλέπει την δέησί μας, όταν μέσα στους πειρασμούς μας χτυπούμε συνεχώς και τον παρακαλούμε; Ή μήπως το διδασκόμαστε αυτό από τον προφήτην (Ησαϊα), που λέγει: δεν είναι μικρό το χέρι του Κυρίου για να τον ελευθερώση, ούτε είναι βαρήκοος για να ακούση, αλλά μας διεχώρισαν από Αυτόν οι αμαρτίες μας και πάλιν οι αμαρτίες μας απέστρεψαν το πρόσωπόν Του, ώστε να μη μας εισακούη;  Μνημόνευε τον Θεόν σε κάθε καιρόν και θα σε θυμηθή κι΄ Εκείνος, όταν εμπέσης σε κακά». 

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΑΓΙΟΣ Ο ΟΣΙΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΑΙΓΙΝΗΣ

http://krufo-sxoleio.blogspot.ca/2014/10/blog-post_17.html

Μετὰ ἀπὸ σχετικὴ εἰσήγηση τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιῶς καὶ Σαλαμῖνος κ. Γεροντίου πρὸς τὴν Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῶν Γνησίων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν τῆς Ἑλλάδος πραγματοποιήθηκε ἡ ἐπίσημη Ἁγιοκατάταξη στὸ ἁγιολόγιο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τοῦ Ἁγίου Ἱερωνύμου, κατὰ κόσμον Βασιλείου Ἀποστολίδη ἀπὸ τὴν Καρβάλη τῆς Καππαδοκίας.
Στὸν Ἱερὸ Ναὸ τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων στὴν Αἴγινα, τελέστηκε Ορθρος καὶ Αρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου κ. Καλλινίκου, συμπαραστατουμένου ὑπὸ τοῦ οἰκείου Ἱεράρχου Σεβ.Μητροπολίτου Πειραιῶς καὶ Σαλαμῖνος κ.Γεροντίου, ὁ ὁποῖος ἐκφώνησε τὸν πανηγυρικὸ τῆς ἡμέρας, καὶ τῶν Ἐπισκόπων τῆς ἀδελφῆς Ἐκκλησίας τῶν Γ.Ο.Χ. Ρουμανίας Ἐπισκόπου Σουτσεάβας κ.Σωφρονίου καὶ Γκαλατσίου κ.Διονυσίου.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Επίσκοποι Ἀττικῆς καὶ Βοιωτίας κ.Χρυσόστομος, Ὠρωποῦ καὶ Φυλῆς κ.Κυπριανός, Γαρδικίου κ.Κλήμης, Φωτικῆς κ.Αὐξέντιος καὶ Μαραθῶνος κ.Φώτιος, ὁ ὁποῖος καὶ ἀνέγνωσε στὸ τέλος τῆς
  Θείας Λειτουργίας τὴν ἐπίσημη Συνοδικὴ Πράξιν Ἁγιοκατατάξεως τοῦ Ἁγίου Ἱερωνύμου.
Στὸ μέσο τοῦ
  Ἱεροῦ Ναοῦ εἶχαν τοποθετηθεῖ τὰ ἱερὰ λείψανα τοῦ Ὁσίου, τὰ ὁποῖα εἶχαν μεταφερθεῖ χάριν εὐλογίας τοῦ πολυπληθοῦς ἐκκλησιάσματος, ἀπὸ τὸ παρακείμενο Ἡσυχαστήριο τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου, ὅπου καὶ ὁ τάφος τοῦ Ὁσίου.

Ὅπως εὔστοχα ἐλέχθη ἀπὸ τὸ Σεβασμιώτατο Αττικης και Βοιωτιας κ.Χρυσόστομο, τέτοιες ἱστορικὲς καὶ ἀνεπανάληπτες στιγμές, ὅπως κι ἄλλες ποὺ μᾶς ἐπιφυλάσσει ὁ Δωρεοδότης Κύριος, ἀποτελοῦν καρποὺς εὐλογίας καὶ χάριτος ἀπὸ τὴν κατὰ Θεὸν Ἕνωσιν τῶν Γνησίων Ὀρθοδόξων στὸ ἕνα καὶ αὐτὸ Συνοδικὸ Σῶμα.
Untitled-6

« τὶ πρὸς ἡμᾶς, σὺ ὄψει »

http://kyprianoscy.blogspot.ca/

Ιωάννης Καρδάσης : 
Ο Πατέρας, όταν απέστειλε τον Υιόν στη γη, τον απέστειλε ως Θεόν ή ως άνθρωπον; Και ο Υιός υπάκουσε ή όχι; και όταν έπεμψε το άγιο Πνεύμα, ως Θεόν τον έπεμψε. Ποιός λοιπόν διατάζει και ποιός υπακούει; Οι άγιοι στην ΣΤ΄ Σύνοδο "δογμάτισαν απλανώς και ουχί αλαθήτως", άρα μπορούν να κάμουν και λάθη. Είναι λάθος ή όχι, ότι η ουσία του Πατέρα γέννησε τον ΥΙό (κατά την Α΄). και εάν δεν είναι λάθος, γιατί αφαιρέθηκε; Ανθρωπίνως ερωτώ.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης :
  
Αν περιμένετε από εμένα, από άλλο, ή από εσάς τον ίδιο να λάβετε την απάντηση του "πώς", σχετικά με το Μυστήριο της υποστατικής ενώσεως των δυο φύσεων εν Χριστώ Ιησού, εγώ τουλάχιστον, δηλώνω αδυναμία. Δεν μπορώ να σας βοηθήσω, δεν γνωρίζω. Αν άλλοι έχουν διαφορετική γνώμη, και την ικανότητα, δεν με αφορά. Δικό τους θέμα.

Ιωάννης Καρδάσης :
 Άλλο το ερώτημα, άλλη η απάντηση. Ο Μ. Βασίλειος λέγει, ότι το πρόσωπο του Πατέρα γέννησε τον Υιό και όχι η ουσία του. Που το ήξερε;  Του το σφύριξε στ' αυτί ο άνθρωπος Χριστός ή όχι; 


Κυπριανός Χριστοδουλίδης :  Αν με τα ανωτέρω ερωτήματα αισθάνεστε ικανοποιημένος, ως προς το φιλοπερίεργο του ερευνητικού πνεύματος που σας διακρίνει, σας πληροφορώ ότι το πνεύμα σας είναι εντελώς στερημένο θείας Χάριτος. Είναι πνεύμα αντιλογίας, πλήρες κοσμικής σοφίας, προς εντυπωσιασμό όλων όσων δέχονται - ελλείψει αγιασμού - το φιλιόκβε.

Τα άγια τοις αγίοις, αγαπητέ κύριε, και τα πνευματικά τοις πνευματικοίς. Όσον, δε, αφορά στα δικά σας πνευματικά ερωτήματα, ισχύει το : τα αιρετικά τοις αιρετικοίς, όπως και το : τα ψευδοπνευματικά τοις ψευδοπνευματικοίς.

Για να εννοήσει κάποιος το φιλιόκβε, το οποίο δυστυχώς παρασύρει πολλούς, ώστε να αναδημοσιεύουν τα κατά καιρούς γραφόμενα από εσάς, χωρίς να υποβάλλονται στον κόπο να δείξουν πού τελικά οδηγούν οι ευλογοφανείς και ερευνητικοί, δήθεν, προβληματισμοί σας, ένα έχω να σας πω. Ότι το μυστήριο της υποστατικής ενώσεως του Κυρίου - παρένθεση, τα βρήκατε δύσκολα και με ένα
 "άλλο το ερώτημα, άλλη η απάντηση" το προσπεράσατε - εμείς οι Ορθόδοξοι δεν το ψάχνουμε. Τη δουλειά αυτή ανέλαβαν να την κάνουν οι αφώτιστοι εξουσιομανείς φωστήρες της Φραγκίας, προκαλώντας άπειρα δεινά στη Χριστιανοσύνη και αμέτρητες σφαγές μεταξύ των ανθρώπων.

Όταν λοιπόν θέτετε το ερώτημα :
 "Ο πατήρ απέστειλε τον υιό ως θεό ή ως άνθρωπο ;" 
είναι φανερό ότι απορρίπτετε το μυστήριο της εν Χριστώ Ιησού υποστατικής ένώσεως και όλη την περί αυτής Θεολογία των πατέρων της Εκκλησίας. Η οποία εμφατικά τονίζει α) "μία ην η θεότης" του αγίου Τριαδικού Θεού, β) ο υιός είναι ίσος του πατρός κατά την θεότητα και ελλάσσων αυτού κατά την ανθρωπότητα και γ) άπειρον το θείον, η θεότητα, και ακατάληπτον.

Τούτα μόνο είχα να σας γράψω, καθόσον ο σχολιαστικός χώρος δεν προσφέρεται - άλλωστε δεν χρειάζεται, ούτε και είμαι ικανός - για κατάθεση θεολογικής διατριβής επί του θέματος. Ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό συν Θεώ να εννοήσουμε, χωρίς να σκαλίζουμε με τη συνδρομή των τεχνικών εργαλείων της επιστήμης την θεότητα, μας δόθηκε. Αν αυτό δεν είσαστε σε θέση να το καταλάβετε « τὶ πρὸς ἡμᾶς, σὺ ὄψει » (Μτ. κζ´ 4).