Ο άγιος Αλέξανδρος Αλεξανδρείας γράφει προς συνεπίσκοπόν του:

Η φίλαρχος των μοχθηρών ανθρώπων και φιλάργυρος πρόθεσις ταις δοκούσαις αεί μείζοσι παροικίαις πέφυκεν επιβουλεύειν δια ποικίλων προφάσεων των τοιούτων επιτιθεμένων τη εκκλησιαστική ευσεβεία. Οιστρηλατούμενοι γαρ υπό του ενεργούντος εν αυτοίς διαβόλου εις την προκειμένην αυτοίς ηδονήν, πάσης ευλαβείας αποσκιρτήσαντες, πατούσι τον της κρίσεως του Θεού φόβον. Περί ων αναγκαίον ην μοι, τω πάσχοντι δηλώσαι τη υμετέρα ευλαβεία, ίνα φυλάττησθε τους τοιούτους μη τις αυτών τολμήση και ταις υμετέραις παροικίαις επιβήναι, ήτοι δι΄ εαυτών (ικανοί γαρ υποκρίνασθαι προς απάτην οι γόητες) ή δια γραμμάτων ψευδώς κεκομψευμένων δυναμένων υφαρπάσαι τον απλή πίστει και ακεραίω προσεσχηκότα.

Και η μετάφραση των παραπάνω:
Στις προθέσεις των μοχθηρών ανθρώπων, τις γεμάτες από φιλαρχία και φιλαργυρία, είναι πάντοτε να επιβουλεύονται τις επαρχίες που φαίνονται μεγαλύτερες. Με ποικίλες προφάσεις λοιπόν επιτίθενται κατά της εκκλησιαστικής ευσεβείας. Στην πραγματικότητα τσιμπημένοι από τον οίστρο του διαβόλου, που ενεργεί μέσα τους, πέφτουν σε όποια ηδονή βρουν μπροστά τους και αποσκιρτώντας από κάθε ευλάβεια καταπνίγουν τον φόβο της κρίσεως του Θεού. Εγώ που τα υφίσταμαι αυτά, αναγκάζομαι να τα επισημάνω στην ευλάβειά σου, ώστε να φυλάγεσαι από τέτοιους ανθρώπους μήπως κάποιος απ΄ αυτούς τολμήση και επικαθήση στη δική σου επαρχία. Είτε αυτοί οι ίδιοι (είναι πράγματι ικανοί να υποκρίνονται και να απατούν οι γόητες), είτε με γράμματα όλο ψεύτικη κομψότητα, μπορούν να κατακλέψουν όποιον τους προσεγγίσει με απλή και αφελή εμπιστοσύνη.

Αυτά έγραφε μεταξύ άλλων, ο άγιος Αλέξανδρος Αλεξανδρείας (4ος μ. Χ. αιών) προς τον συνεπίσκοπό του και συνώνυμό του Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: