O Συναξαριστής της ημέρας.

Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Ανακομηδή λειψάνων Στεφάνου πρωτομάτρυρος.

Τὸ γεγονὸς αὐτὸ συνέβη στὰ χρόνια ποὺ οἱ μεγάλοι διωγμοὶ τῶν πρώτων χριστιανῶν εἶχαν κοπάσει καὶ αὐτοκράτωρ ἦταν ὁ Μέγας Κωνσταντῖνος.
Τότε,  Ἅγιος Στέφανος φανερώθηκε τρεῖς φορὲς σὲ κάποιον εὐσεβῆγέροντα ἱερέα, τὸ Λουκιανό, καὶ τοῦ ἀποκάλυψε τὸν τόπο, ὅπου ἦτανκρυμμένο τὸ λείψανό του. Αὐτὸς ἀμέσως τὸ ἀνέφερε στὸν Πατριάρχη Ἱεροσολύμων Ἰωάννη, ποὺ μὲ τὴ σειρὰ του πῆγε στὸν ὑποδεικνυόμενο τόπο καὶ πράγματι βρῆκε τὸ Ἱερὸ λείψανο τοῦ Ἁγίου Στεφάνου. Κατὰ τὴν εὕρεση ἔγινε μεγάλος σεισμός, καὶ τὸ λείψανο τοῦ Ἁγίου πλημμύρισε εὐωδία τοὺς παρευρισκόμενους στὸν τόπο ἐκεῖνο.
Λέγεται ὅτι ἀπὸ τὸν οὐρανὸ ἀκούστηκαν ἀγγελικὲς φωνές, ποὺἔλεγαν «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῶ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποιςεὐδοκία». Δηλαδή, δόξα ἂς εἶναι στὸ Θεό, στὰ ὕψιστα μέρη τοῦοὐρανοῦ καὶ στὴν ταραγμένη ἀπὸ τὴν ἁμαρτία γῆ ἂς βασιλεύσει ἡθεία εἰρήνη, διότι  Θεὸς φανέρωσε τὴν εὐαρέσκειά Του στοὺςἀνθρώπους, μὲ τὴν ἐνανθρώπιση τοῦ Υἱοῦ Του.
Φανέρωναν, ἔτσι, οἱ ἄγγελοι περίτρανα ὅτι  πρωτομάρτυραςΣτέφανος μαρτύρησε γιὰ τὴν ἀγάπη καὶ τὴ δόξα τοῦ Θεοῦ.
Ἀργότερα, τὰ λείψανα τοῦ Ἁγίου μεταφέρθηκαν ἀπὸ τὴν Ἱερουσαλὴμστὴν Κωνσταντινούπολη καὶ ἐναποτέθησαν στὸν  ἐπ’ ὀνόματι αὐτοῦ– ἀνεγερθέντα Ναὸ ὑπὸ τοῦ Μ. Κωνσταντίνου.


2 σχόλια:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Οι Οσιομαρτυρες Αγιορειτες Πατερες οπως ο Κοσμας ο πρωτοεπιστατης εκοψαν το μνημοσυνο του λατινοφρονα πατριαρχη βεκου και δεν τον μνημονευανε στις Ιερες τους Ακολουθιες. Εχουμε το Αγιο Λειψανο του στις καρυες στο πρωτατο και απο τον ναο του Αξιον Εστι το πηρανε και το τοποθετησαν στο σκευοφυλακιο.Οταν εκαναν την ανακομιδη του Αγιου Λειψανου του γυρω στα 1983 μεσα σε πανηγυρικη ατμοσφαιρα εβγαλε κηρυγμα ο π. Γεωργιος καψανης και ειπε οτι εμεις οι αγιορειτες ακολουθουμε πιστα την ομολογια των αγιορειτων οσιομαρτυρων πατερων και του Κοσμα του Πρωτοεπιστατη οπου καναμε και την ανακομιδη του Αγιου του Λειψανου. Ελεγε αυτα τα λογια ενω ο ιδιος και πολλοι αγιορειτες ηγουμενοι μνημονευαν τοτε τον οικουμενιστη πατριαρχη.

Silver είπε...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "O Συναξαριστής της ημέρας.":

Οι Οσιομάρτυρες Αγιορείτες Πατέρες όπως ο Όσιος Κοσμάς ο Πρωτοεπιστάτης, έκοψαν το μνημόσυνο του λατινόφρονα πατριάρχη Βέκκου και δεν τον μνημόνευαν στις Ιερές τους Ακολουθίες. Έχουμε το Άγιο Λείψανό του στις Καρυές στο Πρωτάτο και από τον ναό του Άξιον Εστί το πήρανε και το τοποθέτησαν στο σκευοφυλάκιο. Όταν έκαναν την ανακομιδή του Αγίου Λειψάνου του, γύρω στα 1983 μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έβγαλε κήρυγμα ο π. Γεώργιος Καψάνης και είπε ότι εμείς οι αγιορείτες ακολουθούμε πιστά την ομολογία των αγιορειτών οσιομαρτύρων Πατέρων και του Οσίου Κοσμά του Πρωτοεπιστάτη όπου κάναμε και την ανακομιδή του Αγίου του Λειψάνου. Έλεγε αυτά τα λόγια ενώ ο ίδιος και πολλοί αγιορείτες Ηγούμενοι μνημόνευαν τότε τον οικουμενιστή πατριάρχη.