Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός :

 Ο Παπισμός δεν νοσεί ως ένα πρόσωπο, αλλά ως καθίδρυμα. Ότι Παπισμός και Εκκλησία είναι έννοιες ολότελα ασυμβίβαστες μεταξύ τους. Ότι Παπισμός είναι η επιβίωση και «εκκλησιαστική» αναγνώριση και καταξίωση κάθε είδους ολοκληρωτισμού – απολυταρχίας. Αν δεν πέσει, λοιπόν, ο εφιαλτικός ογκόλιθος του Παπισμού ως συστήματος, δεν μπορεί ο Ρωμαιοκαθολικισμός να αναπνεύσει τον αέρα της εν Χριστώ ελευθερίας. Η τόσο παραπλανητική για πολλούς και από τους Ορθοδόξους αποδοχή υπάρξεως «μυστηρίων», «ιερωσύνης», λατρείας κ.λπ. στο χώρο του Παπισμού, δεν σημαίνει αναπόφευκτα, ότι εκφράζουν την έννοια της Εκκλησίας. Διότι και μεγάλες αρχαίες αιρέσεις είχαν πολλά από τα vestigial (γνωρίσματα) αυτά, αλλά έμειναν «ιδεολογικά κατασκευάσματα» και αναιρέσεις της εκκλησιαστικής αληθείας (π.χ. Μαρκιωνιτισμός, Αρειανισμός κ.λπ.).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο παπισμος ειναι η μεγαλυτερη και η χειροτερη αιρεση.ο ΠατροΚοσμας το ειχε πει,ο παπας θα ναι η αιτια.Η αιτια των πολλων δεινων που θα μας βρουν να προσθεσω εγω.Ειναι διαολος.
Ελισσαβετ

Silver είπε...

@.... ο παπας θα ναι η αιτια.Η αιτια των πολλων δεινων που θα μας βρουν να προσθεσω εγω.Ειναι διαολος.



Αδελφή μας Ελισάβ χαίρε,
Μου έκανε εντύπωση το τελευταίο που γράφεις. Λίγο καιρό πριν είχα ακούσει σε ένα βίντεο τον Ηγούμενο της Ι.Μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους Γέροντα Αγάθωνα να λέει: Ο Πάπας ίσον διάβολος.

Είναι αλήθεια μέγα το χάσμα μεταξύ Παπισμού και Ορθοδοξίας.

Νάσαι πάντα καλά, η Κυρία Θεοτόκος σκέπη και καταφυγή μας!

Εν Χριστώ,
Κωνσταντίνος.