Αυτό που πατάει είναι Σταυρός;;

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Όχι, δεν είναι. Σταυρός είναι μια κάθετη (ουρανός) και μια οριζόντια (γη) γραμμή τεμνόμενες υπό ορθή γωνία. Στη φωτογραφία ο ιερέας πατά δυο λοξές (χιαστές) ευθείες, οι οποίες δεν έχουν ουδεμία αναφορά σε ουρανό και γη.

Η αναφορά σε ουρανό και γη του σχήματος του Σταυρού μέσα στο ναό συμβολίζεται από το σημείο του ιερού, είναι η αγία Τράπεζα, και έχει πάντα κατεύθυνση την Ανατολή. Συμβολικά και μεταφορικά, η Ανατολή σηματοδοτεί και σημαίνει, τι άλλο, από τον ουρανό, το δε πλήθος των εντός του ναού πιστών είναι ο έλλογος κόσμος και κόσμος : Η φιλόξενη, άρα και λογική, κατά κάποιο τρόπο, γη.

Οι δυο χιαστές γραμμές επί των οποίων ίσταται ο ιερεύς, είναι μεν τεμνόμενες υπό ορθή γωνία, αλλά δεν ορίζουν, δεν συμβολίζουν, δεν σηματοδοτούν τον ουρανό και τη γη. Είναι απλά ένα γήινο γεωμετρικό διακοσμητικό σχήμα δαπέδου.

Αν, τώρα, κάποιος θέλει να ανακατέψει τα γεωμετρικά σχήματα με τα αλφαβητικά γράμματα, όπως για παράδειγμα το Χ, ας λάβει υπόψη ότι ο φέρων το γράμμα αυτό είναι ο θεάνθρωπος Κύριος, και, Χριστός ο αληθινός Θεός ημών. Όποιος φέρει ή ίσταται πάνω στο γράμμα αυτό, καλό είναι να έχει κατά νουν το χρέος και την ευθύνη την οποία επωμίζεται.

tertius είπε...

Όχι, ένα απλό σχήμα είναι, έστω κι αν μοιαζει με σταυρό.