ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

http://agiooros.org/viewtopic.php?f=34&t=8107

Σήμερα η Εκκλησία τελεί Σύναξη για να τιμήση τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, που έγινε ο Αγγελιοφόρος της βουλής του Θεού και κόμισε το μεγάλο και κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα στην Παρθένο Μαρία.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι το λειτουργικό πνεύμα του Θεού, που κομίζει στους ανθρώπους τα ουράνια μηνύματα, όπως στον Προφήτη Δανιήλ στην Βαβυλώνα, στον Προφήτη Ζαχαρία, τον πατέρα του Προδρόμου και στην Παρθένο Μαρία.
Οι Άγιοι Άγγελοι είναι η αόρατη και πνευματική δημιουργία του Θεού, που έλαβε αρχή πριν από τον υλικό κόσμο.


Ο Απόστολος γράφει για το έργο των Αγίων Αγγέλων ότι «πάντες εἰσί λειτουργικά πνεύματα εἰς διακονίαν ἀποστελλόμενα διά τούς μέλλοντας κληρονομεῖν σωτηρίαν».
Μα πριν από τούτο, έργο των Ουρανίων Ταγμάτων είναι να υμνούν τον Θεό, όπως το ακούμε στην Θεία Λειτουργία· «Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος, Κύριος Σαβαώθ, πλήρης ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ τῆς δόξης σου...».

Το όνομα Γαβριήλ σημαίνει «Άνθρωπος του Θεού».
Στην Αγία Γραφή, τον Αρχάγγελο Γαβριήλ τον συναντάμε μία φορά στην Παλαιά Διαθήκη και δύο φορές στην Καινή Διαθήκη.

Στην Παλαιά Διαθήκη, μας τον παρουσιάζει ο Δανιήλ σε ένα όραμά του (Η’, 16-17), όταν ζητάει απ’ αυτόν την εξήγηση του οράματος.
Εκεί παρουσιάζεται μπροστά του κάποιος άνθρωπος, που είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, και του εξηγεί ότι το κριάρι με τα δύο κέρατα σήμαινε τους βασιλείς της Μηδίας και της Περσίας, ο δε τριχωτός τράγος, το βασιλιά της Ελλάδας (Αλέξανδρο τον Μέγα).

Στην Καινή Διαθήκη, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στέλνεται στον Ζαχαρία (Λουκ. α’, 11 - 19) και του αναγγέλλει ότι η γυναίκα του Ελισάβετ θα συλλάβει και θα γεννήσει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, επίσης, είναι αυτός που ευαγγελίζεται στην Παρθένο Μαρία την άσπορη σύλληψη και γέννηση του Σωτήρα Χριστού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: