Να σταματήσει η βία στο Περιβόλι της Παναγιάς

http://www.dimokratianews.gr/

Οι εικόνες ταραχών, επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων και η ένταση στη Μονή Εσφιγμένου προκαλούν θλίψη στις καρδιές όλων των πιστών ορθόδοξων χριστιανών. Οι εσφιγμενίτες μπορεί να είναι ζηλωτές, να μη δέχονται ούτε σεντ από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εκφράζονται με σκληρά λόγια για εκείνους που θεωρούν ότι ξεφεύγουν από τους ιερούς κανόνες, ωστόσο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την προσήλωσή τους στην πίστη μας και στις διδαχές του Χριστού. Η αποστολή ενός μοναχού δεν είναι να είναι αρεστός, αλλά να λέγει την αλήθεια και να πράττει το καλό, όπως αυτά έχουν αποκαλυφθεί και εξηγηθεί στις Γραφές.

Σημειώνεται ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν επειδή η νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει η προηγούμενη αδελφότητα να φύγει από το κονάκι ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης της μονής.

Αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ. Ως γνωστόν, το ΕΣΠΑ είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αντλεί πόρους από τα Ταμεία Συνοχής της Ε.Ε. και οι εσφιγμενίτες μοναχοί της παλιάς αδελφότητας δεν επιθυμούν να έχουν καμία σχέση με τους πλήρως αποχριστιανοποιημένους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει ελαφρά τη καρδία αυτούς τους μοναχούς ότι πράττουν κάτι κακό, κάτι ενάντιο στο σχήμα και την αποστολή τους; Από πού κι ως που τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η υποταγή σε μη εκλεγμένους άρχοντες ενός υπερκράτους έχουν υποκαταστήσει την υποταγή στον Λόγο του Κυρίου;

Δεν χρειάζεται η παρουσία της Αστυνομίας στο Περιβόλι της Παναγιάς. Δεν μπορεί να προσφέρει κάτι. Η παρουσία της εκεί δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τα ήδη υπάρχοντα και γίνεται αφορμή για κακεντρεχή σχόλια εις βάρος ιερών θεσμών της Ορθοδοξίας.

Ειρήνευση χρειάζεται, διάλογος και πρόθεση ειλικρινούς συνεννόησης. Η εμπλοκή στη Μονή Εσφιγμένου είναι εσωτερικό διοικητικό θέμα του Αγίου Ορους και μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς βία και περιττές εντάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: