Κωνσταντίνος Χολέβας : Κύπρος: Τα εν Νίκω εν δήμω


Δεν παριστάνω τον προφήτη, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού, θα είναι απόψε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αντίπαλός του Σταύρος Μαλάς, υποστηριζόμενος από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, πληρώνει όχι δικά του λάθη, αλλά την κάκιστη εντύπωση που άφησε στους Ελληνοκυπρίους η αριστερή διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.

Με τον Αναστασιάδη θα είχα διαφωνήσει ριζικά, αν είχαμε βρεθεί στο ίδιο τραπέζι πριν από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Θεωρώ ότι ήταν ευτύχημα η απόρριψη του σχεδίου, που παρείχε πολύ περισσότερα δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή μειοψηφία απ’ ό,τι στην ελληνοκυπριακή πλειοψηφία. Θα οδηγούσε σε πλήρη τουρκοκρατία στον Βορρά και σε μερική τουρκοκρατία στον Νότο της Μεγαλονήσου. Και θα έδινε δικαίωμα ΑΟΖ στις δύο βρετανικές βάσεις, τεμαχίζοντας την ΑΟΖ της Κύπρου.

Τώρα όμως ζούμε μία διαφορετική εποχή. Ο Ν. Αναστασιάδης έχει την εμπειρία και την ευφυΐα να μην επανέλθει σε σχέδια και θέσεις που καταψηφίστηκαν πανηγυρικώς. Εχει μπροστά του την οικονομική κρίση και πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος από τους άλλους συνυποψηφίους του για να συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους και την τρόικα. Ηδη καλεί σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και δεν θα διορίσει υπουργούς μόνον από το κόμμα του. Θυμίζω ότι το πολίτευμα της Κύπρου είναι προεδρική και όχι προεδρευόμενη δημοκρατία. Οι προεδρικές εκλογές φέρνουν και αλλαγή κυβερνήσεως. Οι βουλευτικές εκλογές απλώς αλλάζουν τις πλειοψηφίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μπορούν να δυσκολέψουν την ψήφιση νομοσχεδίων. Ομως δεν ρίχνουν κυβερνήσεις.

Εχω γνωρίσει τον νέο Πρόεδρο και χαίρομαι που έδωσε μέχρι τώρα αγώνα για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητος των Κυπρίων. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα και αυτός και το κόμμα του για την προσπάθεια αφελληνισμού της παιδείας που επιχείρησαν ο Χριστόφιας και η Αριστερά. Φτάσαμε στο σημείο να υποβαθμίζεται ο απελευθερωτικός αγώνας του 1955-59, επειδή είχε κόμπλεξ το ΑΚΕΛ για την πλήρη απουσία του. Απευθύνω δημόσια έκκληση στον Νίκο Αναστασιάδη να επιλέξει για το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού άνθρωπο με αποδεδειγμένο σεβασμό στην ελληνική και ορθόδοξη ταυτότητα των Κυπρίων και με ειλικρινή αγάπη για τη νεότητα και τα γράμματα.

Το μέλλον της Κύπρου είναι η ελληνική νεολαία της.

http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: