Ιερομόναχος Ευθύμιος Τρικαμηνάς. ερμηνεία του 15ου Κανόνος από το νέο βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησε.

Θά ναφέρωμε ν τέλει καί μία ξοχη, ς πρός τήν περιγραφή, πιστολή το γίου, τήν ποία στειλε μόλις τελείωσε ν φέσ Γ΄ Οκουμενική Σύνοδος καί πρίν κόμη γραφον τά πρακτικά, πρός τόν κλρο καί τόν λαό τς λεξανδρείας. Εναι ξιοθαύμαστον τό νδιαφέρον το λαο τς φέσου διά τήν καταδίκη το Νεστορίου, ο δέ κδηλώσεις του μετά τήν λξι τς Συνόδου δεικνύουν τήν εαισθησία του ες τά θέματα τς πίστεως καί τήν γκρισι, συγκατάθεσι καί ταύτισί του μέ τίς ποφάσεις τς Συνόδου. «Κύριλλος πρεσβυτέροις καί διακόνοις καί λα λεξανδρείας, γαπητος καί ποθεινοτάτοις, ν Κυρί χαίρειν. Ε καί πλατύτερον δει τά γεγεννημένα τ μετέρ
θεοσεβεί γνωρίσαι, λλά διά τό κατεπείγεσθαι τούς το γράμματος ποκομιστάς, συντόμως πέστειλα. στε τοίνυν τι κατά τήν γδόην καί εκάδα το Παυνί μηνός, γία σύνοδος γέγονεν ν τ φέσ ν τ μεγάλ κκλησί τς πόλεως, τις καλεται Μαρία Θεοτόκος. Διατελέσαντες δέ πσαν τήν μέραν, τελευταον καταγνωσθέντα, καί οδέ τολμήσαντα παραβαλεν ν τ γί συνόδ, τόν δύσφημον Νεστόριον καθαιρέσει ποβεβλήκαμεν, καί ξεβάλομεν τς πισκοπς. μεν δέ ο συνελθόντες πίσκοποι, σεί διακόσιοι, ττους πλείους. πέμενε δέ πς λαός τς πόλεως πό πρωΐ ως σπέρας, περιμένων τό κρμα τς γίας συνόδου. ς δέ κουσαν, τι καθρέθη δύστηνος, πάντες φων μι ρξαντο εφημεν τήν γίαν σύνοδον καί δοξάζειν τόν Θεόν, τι πέπτωκεν τς πίστεως χθρός. ξελθόντας δέ μς κ τς κκλησίας προέπεμψαν μετά λαμπάδων ως το καταγωγίου · λοιπόν γάρ ν σπέρα· καί γέγονε πολλή θυμηδία, καί λυχναψία ν τ πόλει · στε καί γυνακες, θυμιατήρια κατεχούσας, προηγεσθαι μν. Καί δειξεν Σωτήρ τος δυσφημοσι τήν δόξαν ατο, τι πάντα δύναται. Μέλλομεν ον τούς χάρτας τελειώσαντες, τούς γενομένους ν τ καθαιρέσει ατο, λοιπόν πιταχύνειν πρός μς» (P.G. 77, 137A).
πογραμμίζομε τήν στάσι το λαο μετά τήν καταδίκη το Νεστορίου «πάντες φων μι ρξαντο εφημεν τήν γίαν Σύνοδον καί δοξάζειν τόν Θεόν, τι πέπτωκε τς πίστεως χθρός». ν συνεχεί καναν θά λέγαμε ατοσχέδιο λιτανεία μετά φανν καί λαμπάδων καί θυμιατηρίων τιμντας τούς Πατέρας καί δοξάζοντας τόν Θεόν.
Εναι παραίτητο, τελειώνοντας μέ τόν γ. Κύριλλο, νά σκεφθομε τι, ν σήμερα λαός εχε να μικρό στω μέρος πό τό νδιαφέρον διά τά θέματα τς πίστεως το τότε λαο τς φέσου, πωσδήποτε τά πράγματα στήν κκλησία θά σαν διαφορετικά, δέ αρεσις το Οκουμενισμο θά εχε πρό πολλο καταδικασθ. Τώρα πλς δρέπομε τούς καρπούς τς διαφορίας μας καί το φησυχασμο μας.

Εκκλησιαστικά νέα 31/3

Το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ έχει ως εξής: Σήμερα Σάββατο 31/3 το πρωί ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς και θα τελέσει εις πρεσβύτερον χειροτονία .
Την Κυριακή 1/4 -Ε΄των Νηστειών- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, το πρωί θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς και το απόγευμα θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού που θα τελεσθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς στις 6:30 το απόγευμα . Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος θα κηρύξει το θείο λόγο.
Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο δήμο Αγίου Δημητρίου με την ευκαιρία της ελεύσεως στο Ναό ακριβούς αντιγράφου της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας από το προσκύνημα του Θεομητορικού Μνήματος της Αγίας Γεθσημανή.  Σήμερα Σάββατο 31/3 στις 6:45 το απόγευμα θα μιλήσει ο π. Ανανίας Κουστένης με θέμα « Ἡ Υπέρμαχος Στρατηγός».
Την Κυριακή 1/4 το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Στη συνέχεια , θα γίνει σύναξη νέων στο Αρχονταρίκι του Ναού με προσκεκλημένο τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο.


Πανηγυρικά θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω στο νησί της Καλύμνου. Οι Ιερές Ακολουθίες-οι οποίες θα μεταδοθούν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας-θα τελεσθούν στον ιερό Ναό Αγίου Σάββα της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Καλύμνου με το ακόλουθο πρόγεραμμα:
Σήμερα Σάββατο 31/3 στις 7:00μμ θα ψαλεί Μέγας εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Θα ακολουθήσει η τέλεση ιεράς αγρυπνίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας κ. Παισού. Το πρωί της Κυριακής 1/4 θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπ. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου. Στις 5:30μμ θα ψαλεί ο Κατανυκτικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ιωσήφ.Στον Ιερό Ναό Παναγίας «Ῥόδον το Αμάραντον» Χατζηκυριακείου σήμερα Σάββατο 31/3 το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου.
Στον Ιερό Ναό μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δήμο Μεταμορφώσεως Αττικής, θα τεθούν σε προσκύνηση τα Άχραντα Πάθη μέχρι τις 2/4 το πρωί . Στο Ναό καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες. Σήμερα Σάββατο 31/3 στις 6:30μμ θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο.


Συναυλία θρησκευτικής μουσικής διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά  σήμερα Σάββατο 31/3 στις 8:00μμ στον πολιτιστικό πολυχώρο Καμινίων ‘Κωσταράκος’’. Συμμετέχουν η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.


Πασχαλινή εκδήλωση για παιδιά θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 31/3 στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ακρίτας στη Στοά του Βιβλίου-Πεσμαζόγλου 5 στην Αθήνα. Θα παρουσιασθεί το βιβλίο της Νικολέττας Σκάλκου «Ἠ Κοκό σε πόλη και χωριό» .


Ιερές αγρυπνίες θα τελεσθούν σήμερα Σάββατο 31/3 το βράδυ στους Ιερούς Ναούς:
-Ευαγγελιστρίας Πειραιώς 9:30μμ
-Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νέων Σεπολίων 9:30μμ-12:00πμ.«Ὁ χριστιανισμός απέναντι στον πλούτο. Μπορεί ένας χριστιανός να είναι πλούσιος;» είναι το θέμα της ομιλίας που θα παρουσιάσει ο θεολόγος Γιώργος Μπάρλας σήμερα Σάββατο 31/3 στις 5:00μμ στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.

Στη σύναξη νέων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 31/3 στις 7:00μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, θα μιλήσει ο Διευθυντής προγράμματος της « Πειραϊκής Εκκλησίας» Λυκούργος Μαρκούδης με θέμα «Γνωριμία με τους Αγίους Τόπους».


Ιερά λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης τίθενται σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αιγάλεω μέχρι τις 2/4


Εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας Αγίου Δημητρίου Πειραιώς σήμερα Σάββατο 31/3 στις 6:30μμ.


Επετειακή Συναυλία Βυζαντινής και Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής με τίτλο «Αγγέλων ήχοι-Ανθρώπων στίχοι» θα δοθεί σήμερα Σάββατο 31/3 στις 8:30μμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών . Θα παρουσιασθεί επίσης ο νέος ψηφιακός δίσκος της ορθόδοξης Εκκλησιαστικής βυζαντινής Χορωδίας. Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις.


Ομιλία και στη συνέχεια συναυλία βυζαντινής Μουσικής με ύμνους της Μ. Εβδομάδας θα γίνουν στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Κηφισιάς σήμερα Σάββατο 31/3 στις 6:00μμ.
Πανηγυρίζει την Κυριακή 1/4 ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου των Όπλων Κάτω Πατησίων επί τη αναμνήσει θαύματος του Αγίου Δημητρίου κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σήμερα Σάββατο 31/3 στις 7:00 το απόγευμα θα ψαλεί Μέγας εσπερινός και την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ιερά λείψανα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης θα τεθούν σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι σήμερα Σάββατο 31/3 και την Κυριακή 1/4 . Η υποδοχή των λειψάνων θα γίνει σήμερα Σάββατο 31/3 στις 6:30μμ και στη συνέχεια θα ψαλούν Αρχιερατικός Εσπερινός και η Παράκληση στην Αγία. Στις 10:00μμ θα αρχίσει η τέλεση ιεράς αγρυπνίας.


Σήμερα Σάββατο 31/3 θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:
-Ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος θα μιλήσει για τον οπλαρχηγό Ηλία Τσαλαφατίνο και τη δράση του στον αγώνα της εθνεγερσίας του 1821, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου στις 12:00 το μεσημέρι.
-«Η συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτισσα. Σύγχρονη παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση» είναι το θέμα της ομιλίας που θα αναπτύξει ο
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Ιωαννίδης, σήμερα Σάββατο 31/3 στις 11:30πμ στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων-Χαλκοκονδύλη 37 στην Αθήνα, στο πλαίσιο Σεμιναρίου για θεολόγους.
-Το θέμα «Στήριξη των παιδιών και των εφήβων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα» θα παρουσιάσουν η διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής Πέλη Γαλίτη και ο Λυκειάρχης Ιωάννης Μαρκότσης, στις 6:30μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου.
-Με θέμα « Ανάλυση του ύμνου της Κασσιανής» θα μιλήσει ο θεολόγος Βασίλειος Τσούπρας στις 7:00μμ στο Σύλλογο «Ἑπάλξεις»-Ζήνωνος 3 στην Ομόνοια.Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου, Προστάτου των καρκινοπαθών, τίθεται σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νέων Σεπολίων μέχρι τις 2/4. Στο Ναό καθημερινά τελούνται Ιερές Ακολουθίες.

Στο Αγιον Ορος ο Πούτιν


Στο Αγιον Ορος θα βρεθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Βλ. Πούτιν! Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην αθωνική πολιτεία. Παρότι στο πρόγραμμά του δεν περιλαμβάνονται επίσημες επαφές, η παρουσία του Βλ. Πούτιν στο Αγιον Ορος, και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία, έχει τη σημασία της...

"Εθνος"

Του Πρωτοπρ. Θεοδώρου Ζήση Καθηγητού Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ :

Επί πολλές δεκαετίες η παναίρεση του Οικουμενισμού λυμαίνεται την ορθόδοξη πίστη και ζωή. Από τους ποιμένες, φύλακες του ποιμνίου, που θα έπρεπε να αγρυπνούν και να εκδιώκουν τους λύκους των αιρέσεων του Παπισμού και του Προτεσταντισμού, πολλοί σιωπούν και κρύβονται, είτε από φόβο και δειλία είτε για να μη πέσουν στην δυσμένεια των ισχυρών, ενώ άλλοι έχουν προσχωρήσει στις αιρέσεις και ως προβατόσχημοι λύκοι κατασπαράσσουν πνευματικά τους ποιμαινομένους. Την διαφύλαξη της πίστεως ανέλαβαν ευάριθμοι πρεσβύτεροι και μοναχοί, αλλά και οι ίδιοι οι ποιμαινόμενοι με αξιοθαύμαστη παρρησία. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας, που το ποίμνιο αποδεικνύεται συνετώτερο των ποιμένων, ποιμαινόμενο αοράτως από τον αρχιποίμενα Χριστό, ο οποίος άλλωστε εγκατέστησε τους ποιμένες, όχι για να καταφάγουν, αλλά για να προστατεύουν το ποίμνιο, όχι για να σφετεριστούν την ιερατική Χάρη προς ίδιον όφελος, αλλά για να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους, όπως έπραξεν Εκείνος, για την σωτηρία των προβάτων. Ο καλός ποιμένας δεν φεύγει, όταν βλέπει τον λύκο να έρχεται, πολύ περισσότερο δεν προσχωρεί στους λύκους, αλλά «την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων»

Και το εκράτησα ως Άγιον Φυλαχτόν, που λέγει μεγάλην αλήθειαν.

Το χαρτί του πατρο- Κοσμά έβαλα και μου το εκαθαρόγραψαν. Και το εκράτησα ως Άγιον Φυλαχτόν, που λέγει μεγάλην αλήθειαν. Θα πω να μου γράψουν καλλιγραφικά και τον άλλον αθάνατον λόγον του, «τον Πάπαν να καταράσθε ως αίτιον». Θέλω να το βλέπω κοντά στα’ κονίσματά μου, διότι τελευταίως κάποιοι δικοί μας ανάξιοι λέγουν ότι αν τα φτιάξουμε με τον δικέρατον Πάπαν, θα ολιγοστέψουν οι κίντυνοι, τα βάσανα και η φτώχεια μας, τρομάρα τους.

(O Oρθόδοξος Έλληνας Στρατηγός Μακρυγιάννης)

Βιβλικὸς καθηγητὴς τοῦ ΑΠΘ ἐξισώνει τὴν Ὀρθοδοξίαν τοῦ 21ου αἰῶνος μὲ τὸν Ἰουδαϊσμὸν τοῦ 1ου αἰῶνος!


Aσθηση προκάλεσε θέση το βιβλικο καθηγητο, Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, στν προσπάθειά του ν δικαιολογήσει ατ τν μοντέρνα τακτικ διαλόγου, τι «ἡὈρθοδοξία βρίσκεται σήμερα σ μία διαίτερα κρίσιμη καμπή, ντιμετωπίζοντας να δίλημμα σχεδν τόσο τραγικ σο κενο, πο ντιμετώπισε ουδαϊσμς κατ τν α΄ μ.Χ. αώνα· ν νοιχτε στν οκουμένη κμεταλλευόμενη τς δυνατότητες, πο τς προσφέρουν πίστη της, παράδοσή της κα ο Γραφές της ν κλειστε στν αυτό της σ μία ναγώνια προσπάθεια ατοπροστασίας της. ποφασιστικ πιλογ το ουδαϊσμο τότε πρς τ δεύτερη δυνατότητα τν δήγησε στν μαρασμό, φήνοντας ταυτόχρονα τν δρόμο νοιχτ γι τν χριστιανισμ ν κατακτήσει τν οκουμένη».
Δηλαδή, σύμφωνα μ τν λλογιμώτατο καθηγητή, γι ατν τν λόγο ουδαϊσμς συρρικνώθηκε κατ τν α΄ αώνα; πειδ πέλεξε τν δ τς πομόνωσης, κατέληξε σ «μαρασμό»; Κι ατ τελικά, ταν τ κοσμοϊστορικ στοιχεο, πο κμεταλλεύθηκε Χριστιανισμς κείνη τν περίοδο;
σφαλς κα χι! ουδαϊσμς δηγήθηκε σ «μαρασμό», διότι διος Κύριος μν ησος Χριστς τν καταράστηκε κα τν ποκήρυξε «Μηκέτι κ σο καρπς γένηται ες τν αἰῶνα. κα ξηράνθη παραχρμα συκή» (Ματθ. κα΄ 19). Χριστιανισμς πικράτησε μέσως μετ τν Πεντηκοστή, πως εχε προείπει Χριστός, διότι τ Πανάγιον Πνεμα σάρωσε τ πάντα π τ παρελθόν, ς «πνο βιαία» (Πράξ. β΄ 2) εσέβαλε στν κόσμο. πως χαρακτηριστικ τονίζει ερς Χρυσόστομος, «τ ρχαα παρλθεν, γέγονεν τ πάντα καινά» (Λόγος ες τ γιον Πάσχα – γίου ωάννου το Χρυσοστόμου). Ελικριν λυπούμαστε, ταν διαβάζουμε π μπειρους καθηγητς τν Θεολογικν μας Σχολν, τέτοιου εδους νεωτεριστικς θεωρίες, πο χι μόνο συναγωνίζονται, λλ κα ξεπερνον ατς τν (διδακτόρων το εδους) Προτεσταντν. Κα ν ρθοδοξία συρρικνώνεται κατ τν νν (21ον) αώνα –τν πατεώνα, τοτο δν συμβαίνει, πειδ δν νοίγεται ξισωτικ πρς τς αρέσεις το Δυτικο Κόσμου, λλ διότι δυνατε –δι τν κπροσώπων της στος Διαλόγους-- ν μεταφέρει τ αθεντικ μήνυμα τς Σωτηρίας στν αρετικ κόσμο, μ τραγικ συνέπεια ν νομιμοποιε τς αρέσεις, πομειώνοντας ταυτόχρονα τν αυτό της.
ς μ προβληματίζονται μετά, χύνοντας «κροκοδείλια δάκρυα», γι τν νδεχόμενο «μαρασμ» τς ρθοδοξίας, φο ο διοι εναι κενοι πο ργάζονται, χι μόνο γι τν μαρασμό της, λλ κυριολεκτικ γι τν φανισμό της.
" O.T."

Σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα της οικουμενιστικής λαίλαπας, οι αγιορείτες ηγούμενοι παραδόθηκαν στη δειλία!

Αιρετικές χριστιανικές κοινότητες αναγνωρίζονται σήμερα ως εκκλησίες, συλλειτουργίες με τους πάσης
φύσεως αιρετικούς και συμπροσευχές βαπτίζονται ως αγαπητικές σχέσεις και κάθε ορθόδοξη αλήθεια παραπέμπεται
στον κάλαθο του οικουμενισμού, για επανερμηνεία με τα νέα δεδομένα της μετανεωτερικότητας, η οποία απαιτεί τον
επαναπροσδιορισμό των πάντων στη θεολογία και γενικώς στη ζωή της Εκκλησίας!

Σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα της οικουμενιστικής λαίλαπας, δεν έστερξαν οι αγιορείτες ηγούμενοι να
αναδειχθούν: «θεία παρεμβολή και θεηγόροι οπλίται παρατάξεως Κυρίου»!

Παραδόθηκαν στη δειλία και το φόβο της μαρτυρίας, με το…αιρετικό πρόσχημα της ευλαβούς υπακοής
στο πρόσωπο του Πατριάρχου!

Έτσι μετέτρεψαν την πνευματική τους ηγεσία σε αποσαθρωμένο οπωροφυλάκιο του περιβολιού της Παναγίας!

Γύρισαν την πλάτη τους στη σκέπη και προστασία της Οικοδέσποινας Γερόντισσας του Αγίου Όρους.
Έκαναν την επιλογή τους!
Επέλεξαν την συνοδοιπορία τους με την πατριαρχική οικουμενιστική λογική!