Ο Θεὸς χάρισε στον Ιωακεὶμ και στην Άννα τὴν Ὑπεραγία Θεοτόκο.


H Εκκλησία μας εορτάζει τη σύλληψη της Αγίας Άννης, μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Eπίσης τιμούμε τη μνήμη της προφήτιδος Άννης, της μητέρα του προφήτη Σαμουήλ.
Ο Κύριος μας, προετοιμάζοντας τον έμψυχο ναό Tου και την επίγεια κατοικία κυοφορίας Του, έστειλε άγγελο στο ταπεινό ζεύγος Ιωακεὶμ και Άννα, ανθρώπους δίκαιους και με πλήρη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού,  για να προμηνύσει τὴν γέννηση της Αγίας Παρθένου Μητέρας Του. Η Παρθένος Μαρία γεννήθηκε φυσιολογικά, δηλ. με τη θέληση του πατέρα και της μητέρας της, παρόλο που η μητέρα Tης ήταν γριά  και στείρα. Ο Θεὸς χάρισε στον Ιωακεὶμ και στην Άννα τὴν Ὑπεραγία Θεοτόκο, μέσω Tης οποίας θα ολοκληρωνόταν το έργο της οικονομίας του Θεού, με τη σάρκωση του Υιού Του και Λυτρωτή του κόσμου. Όπως δηλώνει το απολυτίκιο της ημέρας,
Σήμερον τῆς ἀτεκνίας δεσμὰ διαλύονται· τοῦ Ἰωακεὶμ γὰρ καὶ τῆς Ἄννης, εἰσακούων Θεός, παρ’ ἐλπίδα τεκεῖν αὐτούς, σαφῶς ὑπισχνεῖται Θεόπαιδα, ἐξ ἧς αὐτὸς ἐτέχθη ὁ ἀπερίγραπτος, βροτὸς γεγονώς, δι’ Ἀγγέλου κελεύσας βοῆσαι αὐτῇ· χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ Σοῦ.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τη σύλληψη του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού, από την Υπεραγία Θεοτόκο στη Ναζαρέτ, η Εκκλησία θυμάται στο εκκλησιαστικό εορτολόγιο και τελεί θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της συλλήψεως δύο ανθρώπων της Μαριάμ, της κόρης του Ιωακείμ και της Άννας και του Ιωάννη του Βαπτιστή υιού του Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Και τούτο διότι τα δύο αυτά πρόσωπα συνέβαλαν τα μέγιστα για το έργο της θείας οικονομίας, δηλ. της φιλανθρωπίας του Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και την ανακαίνιση ολόκληρης της κτίσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: