Το «Πλοίο των Αμβλώσεων» βάζει πλώρη για την Τουρκία


Προωθεί τις αμβλώσεις, με τη χρήση του χαπιού της επόμενης ημέρας και ενημερώνει για τις μεθόδους αντισύλληψης σε χώρες όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται. Το «Πλοίο των Αμβλώσεων», όπως είναι γνωστό, θέτει ως επόμενο στόχο του την Τουρκία. «Είμαι ένας πρωθυπουργός που θεωρεί την άμβλωση ως φόνο», ανέφερε τον περασμένο Μάιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου προωθεί νομοσχέδιο για την απαγόρευση των εκτρώσεων στην Τουρκία. Χωρίς να έχει ακόμη επίσημα ανακοινωθεί, πολλά μέλη της οργάνωσης αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα επιχειρήσουν το επόμενο ταξίδι τους στις τουρκικές ακτές, ενώ θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν λιμάνια της χώρας για ακτιβιστική δράση.
Το πλοίο από την Ολλανδία που ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση «Women on Waves» (WoW - «Γυναίκες στα Κύματα»), απαρτίζεται από ακτιβίστριες οι οποίες από τα διεθνή χωρικά ύδατα, προσπαθούν να βοηθήσουν γυναίκες που ζουν σε χώρες όπου απαγορεύονται οι αμβλώσεις. Επιπλέον, τα μέλη της ΜΚΟ δίνουν σε όποιες ενδιαφερόμενες θελήσουν το χάπι Misoprostol, με το οποίο είναι δυνατή η ασφαλής διακοπή της κύησης, μέχρι τις 12 εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση WoW ξεκίνησε τη δράση της το 2001 από την πιο αυστηρή χώρα της Ευρώπης ως προς τις αμβλώσεις, την Ιρλανδία. Έκτοτε οι Ολλανδές ακτιβίστριες έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Πολωνία (2003), στην Πορτογαλία (2004) και στην Ισπανία (2008). Πριν από ένα μήνα, στις 4 Οκτωβρίου, το καράβι έφτασε για πρώτη φορά σε μουσουλμανική χώρα, και συγκεκριμένα στο Μαρόκο, έπειτα από πρόσκληση της τοπικής οργάνωσης MALI (Εναλλακτικό Κίνημα για τις Ατομικές Ελευθερίες), η οποία ενημέρωσε τις «Women on Waves» ότι καθημερινώς, 600 με 800 γυναίκες σε όλη την επικράτεια του Μαρόκο καταφεύγουν σε άμβλωση. «Ωστόσο μόλις 200 από αυτές τις επεμβάσεις γίνονται σωστά, σε γυναίκες που διαθέτουν χρήματα», σύμφωνα με την ιδρυτή της WoW, Ρεμπέκα Γκόμπερτς.
Όπως ήταν ουσιαστικά αναμενόμενο, η μαροκινή κυβέρνηση δεν επέτρεψε οι «Γυναίκες στα Κύματα» να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι του Σμιρ, προκειμένου να προχωρήσουν στη διαδικασία της άμβλωσης σε ύδατα όπου ισχύει το διεθνές δίκαιο.

http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/541055

Δεν υπάρχουν σχόλια: