Λουκέτο στον Ναό της Αναστάσεως!


Ένα από τα ιερότερα μνημεία της χριστιανοσύνης, ο Ναός της Αναστάσεως, που υψώνεται στο σημείο όπου πιστεύεται ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε, ενταφιάστηκε και αναστήθηκε, αντιμετωπίζει οικονομική κρίση εξαιτίας ενός απλήρωτου λογαριασμού νερού. Η διένεξη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο κλείσιμό του.
Ο ναός που προσελκύει κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο προσκυνητές παρέλαβε έναν λογαριασμό 9 εκατ. σέκελ (1,8 εκατ. ευρώ) αναδρομικά για τα 15 χρόνια που την υδροδότηση της Ιερουσαλήμ έχει αναλάβει μια νέα εταιρεία, η Hagihon. Ο ναός δεν πλήρωσε και η Hagihon πέτυχε το μπλοκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, που είναι υπεύθυνο για τη διοίκηση του ναού από κοινού με τους Φραγκισκανούς και τους Αρμέ-νιους. Την αντιπαράθεση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Θεόφιλου Γ' έπειτα από δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Μααρίβ». «Πάγωσαν τον λογαριασμό μας», δήλωσε ο Ισα Μουσάλεχ. «Είναι μια ενέργεια εναντίον της Εκκλησίας».
Σύμφωνα με τη «Μααρίβ», η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτες επιταγές και πάγιες εντολές πληρωμής. Δεν έχουν πληρωθεί λογαριασμοί για τηλέφωνα, Ιντερνετ και ηλεκτρικό, καθώς και εταιρείες τροφοδοσίας. «Η εκκλησία έχει παραλύσει. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε για χαρτί υγείας. Η Hagihon μας κήρυξε τον πόλεμο», δήλωσε στη «Μααρίβ» αξιωματούχος του Πατριαρχείου.
Επί δεκαετίες η εκκλησία δεν πλήρωνε για την υδροδότησή της. Ομως στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Hagihon ανέλαβε την υδροδότηση της Ιερουσαλήμ και το 2004 έστειλε έναν λογαριασμό 3,7 εκατ. σέκελ (740.000 ευρώ). Οι υπεύθυνοι πίστεψαν πως επρόκειτο για λάθος και η Hagihon δεν πίεσε για να εξοφληθεί ο λογαριασμός - κάτι που ζητάει τώρα όταν ο λογαριασμός έφτασε με τους τόκους τα 9 εκατ. σέκελ.
Ηδη ζητήθηκε από τον Πρόεδρο και από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ να επέμβουν. «Αν δεν αλλάξει κάτι μέσα σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε πως για πρώτη φορά εδώ και αιώνες ο Ναός της Αναστάσεως θα παραμείνει κλειστός», δήλωσε ο πατριάρχης Θεόφιλος στη «Μααρίβ».


σ.σ. "πάσα παράβασις και παρακοή έλαβεν ένδικον μισθαποδοσίαν" :


Δεν υπάρχουν σχόλια: