Άγιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) : Άνθρωπος και Θεάνθρωπος.


Λοιπόν, οι «Βίοι των Αγίων» ; --Ιδού, ευρισκόμεθα εις χώρον ουράνιον, διότι η γη γίνεται ουρανός δια των αγίων του Θεού. Ιδού ότι ευρισκόμεθα μεταξύ των εν σώματι αγγέλων, μεταξύ των χριστοφόρων. Όπου δε είναι αυτοί, εκεί και όλος ο Κύριος ο Θεός, εν αυτοίς και μετ΄ αυτών και εν μέσω αυτών («ο Θεός ο εν αγίοις αναπαυόμενος», «Θεός εν μέσω θεών»), εκεί και όλη η αιωνία Αλήθεια του Θεού και όλη η αιωνία Δικαιοσύνη του Θεού και όλη η αιωνία Αγάπη του Θεού και όλη η αιωνία Ζωή του Θεού.                                                                                               
Οι «Βίοι των Αγίων»! Ιδού, ευρισκόμεθα εις τον παράδεισον, όπου φυτρώνει και αυξάνει ό,τι το θείον, το άγιον, το αθάνατον, το αιώνιον, το δίκαιον, το αληθινόν, το ευαγγελικόν. Διότι εις κάθε ένα άγιον ήνθησε δια του Σταυρού το δένδρον της ζωής, της αιωνίας, θείας και αθανάτου ζωής, και εκαρποφόρησε πολλούς καρπούς. Ο δε Σταυρός εισάγει εις τον παράδεισον, εισάγει και ημάς μετά τον ληστήν, ο οποίος, προς ενθάρρυνσίν μας, εισήλθεν πρώτος εις τον παράδεισον μετά τον Πανάγιον Θείον Σταυροφόρον, τον Χριστόν, εισήλθε δε με τον σταυρόν της μετανοίας.                                                                                                                                         
Οι «Βίοι των Αγίων»! –Ιδού, ευρισκόμεθα εις την αιωνιότητα, χρόνος δεν υπάρχει πλέον: «Χρόνος ουκέτι έσται» (Αποκ. 10, 7), διότι εις τους αγίους του Θεού βασιλεύει η αιωνία Θεία Αλήθεια, η αιωνία Θεία Δικαιοσύνη, η αιωνία Θεία Αγάπη, η αιωνία Θεία Ζωή. Και «ο θάνατος ουκ έστι έτι» εις αυτούς, διότι όλον το είναι των είναι γεμάτον εκ των αναστασίμων θείων δυνάμεων του Αναστάντος Κυρίου, του μοναδικού Νικητού του θανάτου και όλων των θανάτων εις όλους τους κόσμους. Δεν υπάρχει θάνατος δι΄ αυτούς—τους αγίους ανθρώπους, διότι όλον το είναι των είναι πεπληρωμένον από τον Μόνον Αθάνατον—τον Υπεραθάνατον Κύριον και Θεόν μας Ιησούν Χριστόν. 

Συνεχίζεται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: