Διαμαρτυρία Σκοπίων για τα αυτοκόλλητα "Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ"




Συνεχίζουν τις προκλήσεις τα Σκόπια. Αντιδρούν για τα αυτοκόλλητα που τοποθετούν οι ελληνικές αρχές στα αυτοκίνητα με νέες πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται και φέρουν την ένδειξη "ΜΚ"


Διαμαρτυρίας επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων προς το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στη χώρα, για τα  αυτοκόλλητα" που επικολλούν στα σύνορα οι αρχές, στις πινακίδες αυτοκινήτων που φέρουν προκλητικά το πρόθεμα "ΜΚ", δηλαδή "Μακεδονία".
Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά ουσιαστικά από την Ελλάδα να βάλει τέλος στη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία  χαρακτηρίζει "παράνομη", επισημαίνοντας πως οι νέες πινακίδες κυκλοφορίας των σκοπιανών οχημάτων είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
Στις συνοριακές διαβάσεις της Νίκης, των Ευζώνων και της Δοϊράνης, οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές επικολλούν επάνω στο πρόθεμα "MK", αυτοκόλλητο το οποίο αναφέρει πως "Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ".
 Τα Σκόπια αντιδρούν και για την αναφορά του ακρωνυμίου "ΠΓΔΜ" στα αυτοκόλλητα.
Το Γραφείο Συνδέσμου Ελλάδας στα Σκόπια σε ανακοίνωση έκανε ευθέως λόγο για "παραπλάνηση" του λαού της χώρας από τα ΜΜΕ, επισημαίνοντας πως τα αυτοκόλλητα στις πινακίδες με την ένδειξη "ΜΚ" είναι αποτέλεσμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπογράφηκε από τις δύο πλευρές το 1995.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα Πρακτικά Μέτρα, κατά την είσοδο στην Ελλάδα Ι.Χ. οχημάτων με τον κωδικό "MK", οι ελληνικές Αρχές θα τοποθετούν, σε ελεύθερο χώρο στο πίσω τζάμι του οχήματος αυτού, αυτοκόλλητο στο οποίο θα δηλώνονται οι ελληνικές επιφυλάξεις σχετικά με τον κωδικό αυτό.
Οι ελληνικές τελωνειακές αρχές εφαρμόζουν πλήρως τον κανονισμό αυτό, τοποθετώντας μάλιστα το αυτοκόλλητο στο πίσω τζάμι των εν λόγω οχημάτων και όχι επί των πινακίδων κυκλοφορίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.
"Οποιεσδήποτε προσπάθειες να αποθαρρυνθούν να επισκέπτονται την Ελλάδα ή οποιεσδήποτε παραπλανητικές δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές" καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: