Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ως φυσική Αλβανία, αναπτύχθηκε στα Τίρανα στη διήμερη διεθνή συνδιάσκεψη, «Οι γείτονες της Αλβανίας».



alt


Την συνδιάσκεψη οργανώνει το Πρόγραμμα για την οικοδόμηση της ειρήνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον σε συνεργασία με το Δήμο Τιράνων και Ίδρυμα «Αδελφοί Ροκφέλερ».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσια, κάλεσε τους γείτονες της χώρας του να απαλλαγούν «από τις παλιές αντιαλβανικές, ρατσιστικές και ξενόφοβες θεωρίες». Είπε ακόμα, ότι στα εκατοντάχρονα ίδρυσης του αλβανικού κράτους οι Αλβανοί είναι ελεύθεροι, παντού όπου βρίσκονται. «Αλλά αποτελούν ένα χωρισμένο έθνος, που πρέπει να εργαστούν με ένταση για να ξεπεράσουν τους χωρισμούς τους», επισήμανε.




H συνέχεια, ‘’κλικ’’ πιο κάτω στο: Read more



Κάλεσε τους Αλβανούς των Βαλκανίων σε σταθερό διάλογο για την προβολή των κοινών εθνικών αξιών και πρώτα απ’ όλα τον πολιτισμό τους (σημ.: ποιον;), λέγοντας «η πολιτιστική συνεργασία είναι εξαίρετης σημασίας, ως η σημαντική πηγή που τρέφει την ταυτότητα του ατόμου και του έθνους». Αφού ανέφερε ότι κανένα άλλο έθνος δεν βίωσε μεγαλύτερες αδικίες όσο το αλβανικό, πρόσθεσε:

«Οι Αλβανοί είναι σήμερα ελεύθεροι και παντού όπου αυτοί βρίσκονται, στην Αλβανία, στο Κόσοβο, στη «Μακεδονία», στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, έχουν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για το μέλλον τους, που είναι η ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο καθηγητής David L. Phillips του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που ήταν και ο εμπνευστής και οργανωτής της εκδήλωσης, στην ομιλία του μεταξύ των άλλων επεσήμανε ότι η εθνική ενσωμάτωση των Αλβανών, που κάποιοι αποκαλούν Μεγάλη Αλβανία, αποτελεί στην ουσία μια φυσική Αλβανία, όπου οι Αλβανοί να είναι μαζί, να μοιράζονται το όραμά τους για το μέλλον και να βρουν πραχτικούς δρόμους συνεργασίας.

«Δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο μια τέτοια αντίληψη, είπε εφόσον υπάρχει ένα αποτέλεσμα ευρέως προβλεπόμενο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην περιοχή». «Εκείνο που εννοώ, όταν αναφέρω ότι οι γείτονες των Αλβανών αποτελούν μια περιοχή που κατοικείται από Αλβανούς της Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, «Μακεδονίας» Μαυροβουνίου, Ελλάδας και Σερβίας και αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια φυσική αντίληψη, αποτελεί έναν προορισμό στον οποίο οι Αλβανοί θα μοιράζονται τις κοινές αξίες, τα κοινά όνειρα», επισήμανε ο David L. Phillips.

Στην πρώτη αυτή διεθνή διάσκεψη του είδους μετείχαν εκπρόσωποι των Αλβανών από τις προαναφερόμενες περιοχές. Η ιδέα πραγμάτωσης της Φυσικής Αλβανίας υπάρχει από το 2010 σε πολυσέλιδο βιβλίο. Εμπνευστής και συντάκτης είναι ο Δρ. Κότσιο Ντάναϊ, που ηγείται ενός ινστιτούτου αλβανικών υποθέσεων.

Η βασική ιδέα του είναι ότι οι Αλβανοί δεν απαιτούν την μεγέθυνση της Αλβανίας, αλλά την επαναφορά των εθνικών συνόρων που αλλοίωσε, κατά τον Ντάναϊ, το συνέδριο του Βερολίνου. Δεύτερος βασικός στόχος είναι ώστε η Φυσική Αλβανία να πραγματοποιηθεί πριν την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



 http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7957

Δεν υπάρχουν σχόλια: