Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς : Ουδέν ψευδές και αναληθέστερον.


ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ
Με έκπληξη και απορία διαβάσαμε σε τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες ότι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προέβη στην απαγόρευση τελέσεως του ιερού μυστηρίου του Γάμου κατά την ημέρα του Σαββάτου. Ουδέν ψευδές και αναληθέστερον.
Ο Σεβασμιώτατος με το υπ’ αριθμ. 624/03-07-2012 Εγκύκλιο Σημείωμα που απέστειλε προς τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως – το οποίο και επισυνάπτουμε – δίδει κάποιες διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με την τέλεση του ιερού μυστηρίου του Γάμου, με αφορμή συγκεκριμένη λανθασμένη παραχώρηση ιερέως να τελέσει το ιερό μυστήριο ημέρα Παρασκευή. Σε κανένα σημείο του Εγκυκλίου Σημειώματος δεν απαγορεύει ο Σεβασμιώτατος την τέλεση Γάμου την ημέρα του Σαββάτου.
Προκαλεί απορία πως δημοσιεύθηκε στις τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες μια τέτοια αναλήθεια, έστω και αν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη ιστοσελίδα, χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί ενημέρωση από την Ιερά Μητρόπολη. Ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς εκφράζει την λύπη και την δυσαρέσκεια του για την έκταση που έλαβε το όλο θέμα. Διευκρινίζει ότι στο Εγκύκλιο Σημείωμα «γίνεται αναφορά στην τέλεση του μυστηρίου του Γάμου την ημέρα της Παρασκευής». Ο Σεβασμιώτατος τονίζει ότι η ημέρα αυτή στον εβδομαδιαίο λειτουργικό κύκλο της Εκκλησίας μας είναι αφιερωμένη στα Πάθη και τη Σταύρωση του Κυρίου, και ως εκ τούτου είναι ημέρα αυστηράς νηστείας με πένθιμο χαρακτήρα. Επομένως δεν συνάδει το ιερό μυστήριο του Γάμου με τον χαρμόσυνο και πανηγυρικό του χαρακτήρα να τελείται την ημέρα της Παρασκευής. Η κατεξοχήν πανηγυρική και χαρμόσυνη ημέρα είναι η ημέρα της Κυριακής που εορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Το Σάββατο επίσης είναι αφιερωμένο στους μάρτυρες και στην μνήμη των κεκοιμημένων και κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία μας τελεί τα μνημόσυνα των κεκοιμημένων αδελφών μας. Ο Σεβασμιώτατος με το Εγκύκλιο Σημείωμα καλεί τους ιερείς να διδάσκουν στους πιστούς και να τους προτρέπουν να επιλέγουν την ημέρα της Κυριακής για την τέλεση του Γάμου τους, ως κατεξοχήν χαρμόσυνη ημέρα. Από εκεί και έπειτα εναπόκειται στους χριστιανούς εάν θα πράξουν το σωστό. Επισυνάπτεται το Εγκύκλιο Σημειώμα.
Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: