Άγ. Ι. Χρυσόστομος

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΜΑΣ

Έπρεπε δε οι Χριστιανοί να διακρίνονται όχι από τον τόπο, αλλά από τη συμπεριφορά τους. Γιατί τα μεν κοσμικά αξιώματα γίνονται ολοφάνερα, όπως είναι φυσικό, από τα εξωτερικά γνωρίσματα. Τα δικά μας όμως αξιώματα πρέπει να γνωρίζονται από το ήθος της ψυχής. Δηλαδή ο πιστός δεν πρέπει να διακρίνεται μόνο από τη συμμετοχή του στα μυστήρια, που είναι δώρα του Θεού, αλλά και από τον καινούργιο τρόπο ζωής. Ο πιστός πρέπει να είναι φως του κόσμου και αλάτι. Όταν όμως δεν έχεις φως να φωτίσεις ούτε τον εαυτό σου και δεν δένεις σφιχτά τη δική σου σαπισμένη πληγή, για να τη θεραπεύσεις, από πού θα σε γνωρίσουμε τέλος πάντων;


Η συνέχεια, κλικ πιο κάτω στο : Read more

Εκκλησία Κύπρου

Αύριο Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Εσπερινού και θα κηρύξει στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Φωκά στην Αθηένου. Την επομένη μέρα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ο Πανιερώτατος θα λειτουργήσει και κηρύξει στον ίδιο ιερό ναό.
Από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αρχαγγέλου – Μακεδονίτισσας ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 21/09 βράδυ προς Πέμπτη 22/09,  θα γίνει Αγρυπνία.  Θα αρχίσει στις 10:00μ.μ. και θα τελειώσει στις 01:15 μετά τα Μεσάνυκτα.
******************************************************************************
Ο βίος του Αγίου Φωκά  (εορτάζει την 22α Σεπτεμβρίου)
Υιός του ναυπηγού Παμφίλου και της Μαρίας, από τη Σινώπη του Πόντου. Έλαβε από πολύ νεαρή ηλικία χριστιανική αγωγή και διακρίθηκε για τα πνευματικά του χαρίσματα και το ηθικό του ανάστημα. Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες. Πράγματι, ο Έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τραϊανού 98-117.

Russian Church to open children hospice in Moscow

Moscow, September 20, Interfax - The Moscow Patriarchate organizes a fundraising action for children hospice on September 25 in frames of charitable event The Day of White Flower.

"It is planned to open the hospice in Sts Martha and Mary Convent where the event will take place. Ambulatory service will start working on October 3, and we still need about 4 million rubles for launching in-patient department," Synodal Department for Church Charities and Social Service told Interfax-Religion on Tuesday.

Children hospice at Sts Martha and Mary Convent will be the first in Moscow arranged not only for children with oncology, but also with other incurable diseases. According to some estimations, the number of such children in Moscow exceeds three thousand.

"The idea of organizing The Day of White Flower belongs to royal family (Family of Nicholas II - IF, this year it will be 100 years since it was launched. The essence of the feast is that all not indifferent people donate to the poorest and instead they receive the symbol of the feast - white flower," head of Charitable Programs in the Miloserdie Orthodox service Tatyana Romanova said.

The Day of White Flower will start in 11 a.m. on September 25 in Sts Martha and Mary Convent.

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΔΟΧΕΙΑΡΙΣΣΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ή ΕΛΑΙΟΒΡΥΤΙΣΣΑ

Βρίσκεται στο "δοχείο" (αποθήκη υγρών: λαδιού, κρασιού) της μονής Βατοπεδίου και διηγούνται το εξής θαύμα γι' αυτήν:
Όταν κάποτε ο όσιος Γεννάδιος ο Βατοπεδινός έχοντας το διακόνημα του "δοχειάρη" γνωστοποίησε στον ηγούμενο ότι το λάδι είχε τελειώσει και θα έπρεπε να περικοπεί η χρήση του από τους αδελφούς, για να μείνει το τελευταίο αγγείο για τις ανάγκες της εκκλησίας, εκείνος του απάντησε να μην μεριμνά αυτός, αλλά να συνεχίσει να το παρέχει ελεύθερα όπως πρώτα. Όταν λοιπόν μια μέρα πήγε να αντλήσει και την τελευταία ποσότητα που, όπως νόμιζε, είχε απομείνει στο αγγείο, το βρήκε ξεχειλισμένο και το λάδι να έχει φθάσει μέχρι την πόρτα του "δοχείου". Η εικόνα έχει μία θαυμάσια ευωδία .

Γεροντικό

Απουσία λόγου Θεού

Πήγε κάποτε στον αββά Φήλικα ένας αδελφός, έχοντας μαζί του και μερικούς κοσμικούς. Παρακάλεσε λοιπόν τον αββά να τους πει ωφέλιμο λόγο. Ο γέροντας όμως σώπαινε. Ο αδελφός συνέχισε να τον παρακαλεί ώρα πολλή, οπότε εκείνος τους είπε:

-Θέλετε νʼ ακούσετε ψυχωφελή λόγο;

-Ναί, αββά, αποκρίθηκαν.

-Δεν υπάρχει πια λόγος, είπε ο Γέροντας. Γιατί, όταν οι αδελφοί ρωτούσαν τους γέροντες και έκαναν όσα εκείνοι τους συμβούλευαν, ο Θεός έδινε λόγο, για να ωφεληθούν εκείνοι που ρωτούσαν. Τώρα όμως, επειδή ρωτάνε αλλά δεν εφαρμόζουν όσα ακούνε, πήρε ο Θεός τη χάρη του λόγου από τους γέροντες. Δεν βρίσκουν πια τι να πουν, γιατί δεν υπάρχει εργάτης της αρετής. ΄Οταν το άκουσαν οι επισκέπτες, αναστέναξαν και είπαν:

-Προσευχήσου για μας, αββά!

Όσιος Φιλόθεος ο Σιναϊτης

ΦΥΛΑΓΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ.

Αυτό μας συμβουλεύει ο Όσιος Φιλόθεος ο Σιναϊτης λέγοντας:
«Με κάθε προσοχή, την κάθε ώρα και στιγμή ας φυλάξουμε την καρδιά μας από λογισμούς, που θαμπώνουν τον ψυχικό καθρέφτη, στον οποίον εικονίζεται και φανερώνεται φωτεινός ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι η σοφία και η δύναμη του Θεού Πατέρα (Α΄ Κορ. Α:24 ).
Ας ζητούμε ακατάπαυστα μέσα στην καρδιά μας την βασιλεία των ουρανών, τον κόκκον του σινάπεως, το μαργαριτάρι και το προζύμι και όλα τα άλλα θα τα βρούμε μέσα μας μυστικά, αν βέβαια καθαρίσουμε τα μάτια του νου. Γι’ αυτό ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είπε: «Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας» (Λουκ. ΙΖ:21 ), και με αυτό εφανέρωσε ότι η θεότητα μένει μέσα στην καρδιά».

Ἔτι δεόμεθα

Ἔτι δεόμεθα ὑπὲρ τοῦ διαφυλαχθῆναι τὴν χώραν ἀπὸ λοιμοῦ, λιμοῦ, σεισμοῦ, καταποντισμοῦ, πυρός, μαχαίρας, ἐμφυλίου πολέμου και ἐπιδρομῆς ἀλλοφύλων.

Holy Scripture and Holy Tradition

When we speak about Holy Scripture and Holy Tradition, we do not mean two separate or opposing things, but a harmonious whole: God’s complete revelation about the grace of man’s salvation.

H έλλειψη αντιδράσεως

Εμείς οι απλοί πιστοί, κληρικοί και λαϊκοί, ζούμε την δραματική αντινομία μέσα εις την Εκκλησία μας. ζούμε αφ΄ ενός την καθαρότητα, την αγιότητα, την πνευματική ανάταση, τη λυτρωτική φορά προς τα άνω που μας χαρίζει η Μητέρα Εκκλησία με τους λειτουργικούς θησαυρούς Της και τους αξίους εκπροσώπους Της, οι οποίοι ευρίσκονται εις την θέση των με το Ορθόδοξο και Πατερικό ήθος εις «τύπον Χριστού», και αφ΄ ετέρου αντικρίζουμε έντονα και την αθλιότητα της οικουμενιστικής αιρέσεως και φραγκοπαποδουλικής υποταγής. Όλα αυτά, γνωστά από τις παλαιές εποχές της εκκλησιαστικής ιστορίας, έχουν αποκτήσει εις τις ημέρες μας επικίνδυνον έκταση. Εκείνο όμως που προκαλεί εις τας ψυχάς των πιστών πνιγμό και αίσθημα βαθέως και πυκνού σκότους αδιεξόδου είναι η έλλειψη αντιδράσεως εκ μέρους του υγιούς τμήματος της Εκκλησίας μας. Καιρός πλέον να εκδηλωθεί η αντίδραση διότι το μέγεθος της συντελουμένης προδοσίας της Πίστεώς μας πολλές φορές είναι σε τέτοιο σημείο, που φαίνεται απίστευτη, έστω κι΄ αν αποκαλύπτεται μόλις ένα μέρος της!

Romanian Patriarchate

September 20, 2011
The National Congress Christ shared with the children at the Patriarchal Palace
Yesterday, 19 September 2011, the 4th edition of National Congress entitled “Christ Shared with the Children” began at the Patriarchal Palace. The event is designed to review the catechistic activity unfolded last year – informs TRINITAS Radio station. The meeting gathers eparchial inspectors for catechises from every eparchy, hierarchs, representatives of “World Vision International”, as well as members of the team project Choose School!, as Rev. Constantin Naclad, inspector within the project “Christ Shared with the Children” related.

Εκκλησία Κύπρου

Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 20. 2011 11:00 Δηλώσεις του Μακαριωτάτου στα Μ.Μ.Ε. για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου
Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν ενώπιον τους μια «μοναδική», όπως τη χαρακτήρισε, ευκαιρία μετά από τόσα χρόνια για να επιλύσουν σωστά το Κυπριακό, δήλωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος.

Η συνέχεια, κλικ πιο κάτω στο : Read more

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Τήν Τρίτην, 7ην  ( με το παλαιό) /20ήν (με το νέο)Σεπτεμβρίου 2011, ἡ Α.Θ.Μ. ὁ Πατήρ ἡμῶν καί Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ἐτέλεσε τήν τελετήν τοῦ ἁγιασμοῦ εἰς τήν Ἱερατικήν Σχολήν τῆς Ἁγίας Σιών –Γυμνάσιον καί Λύκειον τοῦ Πατριαρχείου, ἐπί τῇ ἐνάρξει τῶν μαθημάτων τοῦ νέου σχολικοῦ ἔτους 2011-2012 εἰς αὐτήν, παρουσίᾳ τοῦ Γενικοῦ Προξένου τῆς Ἑλλάδος εἰς τά Ἱεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Ἀθανασίου.

Στη Γερμανία μεταβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.


Ο Ιερώνυμος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα οποία χρήζουν περαιτέρω εξετάσεων και για τον λόγο αυτό οι θεράποντες ιατροί του αποφάσισαν τη μεταφορά του στο Γκίσεν της Γερμανίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Ο Αρχιεπίσκοπος το προηγούμενο χρονικό διάστημα υποβλήθηκε σε εγχείρηση προστάτη.


Γι' αυτό και μετά από εργαστηριακές εξετάσεις στην Αθήνα κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε διαγνωστικό κέντρο της Γερμανίας.