Γεροντικό «Ταπείνωση Μεγάλου Αντωνίου»

Πέρασε κάποτε από το λογισμό του Μεγάλου Αντωνίου σε τίνος τάχα αγίου μέτρα να είχε φθάσει. Ο Θεός όμως, που ήθελε να του ταπεινώση το λογισμό, του φανέρωσε μια νύχτα στʼ όνειρό του, πως καλύτερός του ήταν ο μπαλωματής, που είχε μικρομάγαζο σʼ ένα παράμερο δρόμο της Αλεξάνδρειας.
Μόλις ξημέρωσε, ο Όσιος πήρε το ραβδάκι του και ξεκίνησε για την πόλη. Αφού βρήκε με πολλή δυσκολία το μαγαζί του, άρχισε να τον ρωτά για τη ζωή του. Ο απλοϊκός αυτός άνθρωπος που δεν πήγε ο νούς του ποιος ήταν αυτός ο γέρο-καλόγερος που τον ρωτούσε, χωρίς να σταματήσει τη δουλειά του είπε:
- Δεν ξέρω Αββά μου, να έχω κάνει ποτέ κανένα καλό. Κάθε πρωϊ σηκώνομαι, κάνω την προσευχή μου κι αρχίζω τη δουλειά μου. Λέω όμως πρώτα στο λογισμό μου πως όλοι οι άνθρωποι σε αυτή την πόλη, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο, θα σωθούν και μόνο εγώ θα καταδικαστώ για τις πολλές μου αμαρτίες. Κιʼ όταν το βράδυ πάω να πλαγιάσω, πάλι το ίδιο συλλογίζομαι.
Ο Όσιος σηκώθηκε με θαυμασμό, τον αγκάλιασε, τον φίλησε και του είπε με συγκίνηση:
- Συ, αδελφέ μου, σαν καλός έμπορος, κέρδισες τον πολύτιμο μαργαρίτη άκοπα. Εγώ γέρασα στην έρημο, ίδρωσα και κοπίασα, μα δεν έφτασα την ταπεινοσύνη σου.

Fred Boissonas Exhibition on Mt. Athos in Paris from September 17th to October 30th, 2011.

Mount Athos Center will be presenting photos by Fred Boissonas taken on his visits to Mt. Athos in 1928 and 1930, in Fondation Hellenique, Paris, from September 17th to October 30th, 2011.
Fred Boissonas, was the most important photographer of Greek landscapes during the first decades of the 20th century, capturing people and places through his lens.
The exhibition in Paris is held within the context of ‘Cultural Heritage Days’ organized by Fondation Hellenique, while it coincides with an exhibition on ancient Macedonia in the Louvre.
The exhibition is co – organized by Thessaloniki Photography Museum, curator of Fred Boissonas Greek photograph archives.
On the occasion of the exhibition, Mount Athos Center and Fondation Hellenique agreed to develop further cooperation.

A campaign to hold the pope responsible for "crimes against humanity"

Vatican City (ENInews)--A campaign to hold the pope responsible for "crimes against humanity" is not a publicity stunt, sex abuse victims say, even as experts doubt it will have much success at the International Criminal Court. In a dramatic and unprecedented move, abuse victims filed a complaint that seeks to hold Pope Benedict XVI and others responsible for the "systematic and widespread concealing of rape and child sex crimes throughout the world," Religion News Service reports. Lawyers representing the Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) filed the 84-page complaint at the ICC in The Hague, the Netherlands, on 13 September.  

Άγιος Ησαΐας ο Αναχωρητής

Αν η καρδιά σου έφτασε να αποκτήσει σαν φυσικό το μίσος κατά της αμαρτίας, τότε νίκησε και απομακρύνθηκε από εκείνα πού γεννούν την αμαρτία και έβαλε στη μνήμη σου την κόλαση. Και γνώριζε ότι Εκείνος που σε βοηθεί μένει κοντά σου και συ να μη Τον λυπείς με καμία αμαρτία, αλλά κλαίε εμπρός Του και λέγε: «Εσύ Κύριε έχεις το έλεος για νά με γλιτώσεις από την αμαρτία και τους δαίμονες, γιατί εγώ αδυνατώ νά ξεφύγω από τους εχθρούς χωρίς τη βοήθεια Σου». Και πρόσεχε νά μην παραδεχτείς οκνηρές σκέψεις, και Αυτός σε φυλάγει από κάθε κακό.

Άγιος Ησαΐας ο Αναχωρητής « 27 κεφάλαια περί τηρήσεως του νου»

The Patriarch Of Romania At The Dedication Day Of Caraiman Monastery


Today, 14 September 2011, the Orthodox Christians celebrate the Exaltation of the Holy Cross. On this occasion, Caraiman Monastery, in Prahova county, celebrated its dedication day. His Beatitude Daniel, Patriarch of the Romanian Orthodox Church celebrated the Divine Liturgy on a scene specially arranged close to the church monastery. As Trinitas Radio station informs us, in the sermon delivered His Beatitude emphasised the fact that every faithful should assume the Cross: “The Cross internalized in our life means a permanent fight with the crucifixion of our selfishness.

First Georgian Orthodox Church to appear in Kazakhstan

Azerbaijan, Baku, 13 Sept.
Georgian Orthodox Church is planned to be constructed in Kazakhstan.
On 17 September delegation of Georgian Orthodox Church will arrive to Astana.
These days the main relic of Russian "near abroad" which is
Kursk icon of Virgin Mary will be brought to Kazakhstan.
During the visit the sides will also discuss the most suitable place to erect the Georgian Church.

Αγ. Ιωάννη της Κλίμακος

ΠΕΡΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ


Αναισθησία και στα σώματα και στις ψυχές είναι απονεκρωμένη αίσθησις, η οποία από χρονία ασθένεια και αμέλεια κατέληξε να αναισθητοποιηθεί.
Η αναλγησία είναι πολυκαιρισμένη και μονιμοποιημένη αμέλεια, ναρκωμένη σκέψις, γέννημα των «προλήψεων». Είναι παγίδα της πνευματικής προθυμίας, βρόχος της ανδρείας, άγνοια της κατανύξεως, θύρα της απογνώσεως. Είναι μητέρα της λήθης (λησμοσύνης του Θεού και των εντολών Του), και εν γένει θυγατέρα της ιδικής της θυγατέρας. Είναι ακόμη απόκρουσις από την ψυχή του φόβου του Θεού. Ο ανάλγητος είναι άφρων φιλόσοφος. Είναι αυτός που εξηγεί το θέλημα του Θεού στους άλλους προς ιδική του κατάκριση. Αυτός που φιλολογεί εις βάρος του εαυτού του. Αυτός που είναι τυφλός, και διδάσκει τους άλλους πώς να βλέπουν.

Η συνέχεια, κλικ πιο κάτω στο :Read more

Εκκλησία της Κύπρου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τον Τίμιο Σταυρό 

Ο Σταυρός είναι το θέλημα του Πατρός, η δόξα του Μονογενούς, η αγαλλίαση του Πνεύματος, ο κόσμος των αγγέλων, η ασφάλεια της Εκκλησίας, το καύχημα του Παύλου (Άπαντα, 2: 472)
Σήμερα σταυρώνεται ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και εμείς γιορτάζουμε για να μάθεις, ότι ο Σταυρός είναι γιορτή και πανήγυρη πνευματική. Πριν, ο Σταυρός ήταν συνώνυμος της καταδίκης, αλλά τώρα έγινε αντικείμενο πολύτιμο (Άπαντα, 2: 476).
Και τι δεν μας έδωσε ο Σταυρός! Το λόγο για την αθανασία της ψυχής, για την ανάσταση των σωμάτων, για τον απεγκλωβισμό από το παρόν και την ελπίδα για το μέλλον … Αγγέλους έκανε τους ανθρώπους! (Άπαντα, 10:32).
Ας αναζητήσουμε οι πιστοί καταφύγιο κάτω από τις πτέρυγες του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Γιατί ο σταυρός εκτείνεται και στα τέσσερα άκρα, που σημαίνει, ότι ο σταυρωθείς Θεός υπάρχει για όλες τις χώρες και αγκαλιάζει τα πέρατα του κόσμου (Άπαντα, 2:472).
Ο Αδάμ με τη βρώση του ξύλου κατέπεσε, μα ο νέος Αδάμ με το ξύλο του Σταυρού μας εξύψωσε (Άπαντα, 11: 904).
Δρ Ελένη Ρωσσίδου-Κουτσού
Φιλόλογος-Βυζαντινολόγος

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Την Τρίτη, 14η Σεπτεμβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, σε κλίμα κατανύξεως και με την συμμετοχή πλήθους χριστιανών, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και προέστη της τελετής της Υψώσεως  του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.
      Επίσης, πατρικώς υπεδέχθη τον πρώτο αφρικανό σπουδαστή της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας "Άγιος Αθανάσιος", για το νέο ακαδημαΐκό έτος 2011-12, προερχόμενο από την Ιερά Μητρόπολη Καλής Ελπίδος.

Feast of the Universal Exaltation of the Precious and Life-Giving Cross

The Feast of the Universal Exaltation of the Precious and Life-Giving Cross is celebrated each year on September 14. The Feast commemorates the finding of the True Cross of our Lord and Savior Jesus Christ by Saint Helen, the mother of the Emperor Constantine.