Ιερά Αρχιεπισποπή Κρήτης

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί απάντηση του π. Αντωνίου Σαπουνάκη, Προέδρου του Συνδέσμου Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου σε δημοσιεύματα εναντίον της Εκκλησίας σχετικά με τη φορολογία. Δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 και αναδημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισποπής Κρήτης με την προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ειρηναίου. Το κείμενο παρέχει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για την φορολογία της Εκκλησίας και έχει ως εξής:

Ησυνέχεια, κλικ στο  : Read more


Κύριε διευθυντά,

στο φύλλο της 20/9/2011 ο συνεργάτης σας κ. Γ. Κοκκινάκος καταφέρεται συλλήβδην εναντίον της Εκκλησίας, των μονών των ναών και του κλήρου με αφορμή το θέμα της εξαίρεσης των ναών και των μονών από τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να γνωμοδοτήσει ότι «αυτή η εξαίρεση είναι η νομιμοποιητική βάση της αρνήσεως των πολιτών να πληρώσουν»!

Εκτός από το κακόβουλο του δημοσιεύματος, δεν κατανοούμε τι ακριβώς εξυπηρετεί: Είναι συνέχεια της γενικότερης στάσης πολιτικών και δημοσιογράφων που καταφέρονται συστηματικά κατά της Εκκλησίας για να αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα ή εδράζεται στο μένος του εναντίον της Εκκλησίας;

Πρώτα απ’ όλα θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει διαχωρισμός των ναών και των μονών από τους μοναχούς και τους ιερείς. Οι μοναχοί είναι υποχρεωμένοι να είναι ακτήμονες και είναι, αφού η περιουσία των μονών δεν ανήκει στους ίδιους, αλλά στα μοναστήρια. Αντιθέτως οι ιερείς δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι ακτήμονες. Είναι οικογενειάρχες και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις έναντι των οικογενειών τους όπως όλοι οι άνθρωποι. Είναι μισθοσυντήρητοι και δεν εξαιρούνται, όπως γνωρίζετε, από κανέναν φόρο. Αποδέχονται οποιαδήποτε ρύθμιση, χωρίς να μπορούν, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες κατηγορίες μισθωτών, να διεκδικήσουν δικαιώματα με απεργίες, στάσεις εργασίας, πορείες κ.λπ., αλλά υφίστανται ό,τι αποφασίσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Αρα δεν διαφωνούν με την επιβολή του φόρου σ’ αυτούς, αφού και ο ίδιος ο Χριστός θεώρησε υποχρέωση των πιστών του να αποδίδουν τα οφειλόμενα στην κρατική εξουσία: «Απόδοτε τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Η περιουσία ή τα έσοδα των ναών που προέρχονται από το υστέρημα πιστών δεν ανήκουν στους ιερείς, οι οποίοι δεν ωφελούνται απ’ αυτά. Είναι διαχειριστές των περιουσιών και των εσόδων των ναών, μαζί με μια ομάδα πιστών που απαρτίζει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Η διαχείριση δεν γίνεται ανεξέλεγκτα, αλλά με μια σειρά νομοθετημάτων καθορίζονται οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και η διάθεση των εσόδων.
Επομένως τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια ή οι ναοί, είναι φυσικό να μην μπορούν να πληρώσουν από ό,τι δεν εισπράττουν. Οφείλουμε βέβαια να συμπληρώσουμε ότι τα έσοδα των ναών είναι κοινό χρήμα και, εκτός από την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, διατίθενται σε κοινωφελείς σκοπούς ή καλύπτουν την κοινωνική πρόνοια. Γνωρίζετε άλλωστε, ότι η Εκκλησία συντηρεί Ιδρύματα, συσσίτια, περιθάλπει ανέργους, αστέγους, εμπερίστατους και συμπληρώνει ελλείψεις που προέρχονται από τον νομικισμό του κράτους.

Αν και κάποιοι συνθηματολογώντας κατά καιρούς «ενημερώνουν» ψευδώς για το αντίθετο η Εκκλησία πληρώνει κανονικά φόρους:

Φόρο 20% επί της αξίας των μισθωμάτων από ακίνητα.

Συμπληρωματικό φόρο 3% επί των εισοδημάτων από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών.

Προκαταβολή φόρου (για το επόμενο έτος) με συντελεστή 55% επί του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου.

Φόρο 3%ο επί της ακίνητης περιουσίας επί της αντικειμενικής αξίας (εκτός από τα οικοδομήματα λατρευτικής, εκπαιδευτικής θρησκευτικής ή κοινωφελούς χρήσεως).

Φόρο 0,5% επί της αξίας τους επί κληρονομιών και δωρεών.

Φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και συνεργάτες των Ν.Π.Δ.Δ., που αμείβονται από αυτά.

Φ.Π.Α. με τους προβλεπόμενους συντελεστές για υπηρεσίες και αγαθά των Ν.Π.Δ.Δ.

Φόρο εισοδήματος 8% στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών των Ν.Π.Δ.Δ.

Φόρο εισοδήματος 4% στα δελτία αποστολής αγαθών και 1% για τα υγρά καύσιμα των Ν.Π.Δ.Δ.

Η απαλλαγή από τον φόρο για ακίνητα λατρευτικής, θρησκευτικής και κοινωφελούς χρήσεως ισχύει για όλα τα θρησκεύματα και δόγματα και η Εκκλησία ουδέποτε ζήτησε ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους φορολογούμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της χώρας μας. Στο πρόσφατο παρελθόν (παραμονές των εκλογών του 2004) εξαιρέθηκαν οι ναοί από τη φορολόγηση, για ψηφοθηρικούς λόγους, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν σημαντικά τα έσοδα αυτά για το κράτος και αμέσως μετά κατηγορήθηκε η Εκκλησία ότι εξαιρέθηκε από τη φορολογία η οποία απέφερε σημαντικά έσοδα στο κράτος...
Γνωρίζετε ότι η Εκκλησία στο παρελθόν έδωσε μεγάλο μέρος της περιουσίας της στο κράτος, το οποίο όχι μόνο δεν την αξιοποίησε, αλλά κάποιοι την καταλήστεψαν και ωφελήθηκαν από αυτή τη δωρεά. Είναι γνωστό ότι το κράτος αποδείχτηκε κακός διαχειριστής του δημόσιου χρήματος. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιπλέον φορολόγηση των ναών θα αφαιρέσει έσοδα που προορίζονται για τις ευπαθέστερες ομάδες και είναι αμφίβολο, αν θα θεραπεύσει το πρόβλημα. Αναρωτιόμαστε επίσης, αν τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τον σκοπό που προορίζονται.

Τέλος, νομίζουμε και συνιστούμε, στους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν απόψεις και να επηρεάζουν τον λαό μας ότι θα πρέπει πρωτίστως στις δύσκολες αυτές ώρες, να γνωρίζουν τα προβλήματα και να προβάλλουν την πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται ο συνεργάτης σας να μην είναι ενημερωμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: