Επιστροφή των τοιχογραφιών της εκκλησίας του Αγ. Θεμωνιανού (Eυφημιανού),

Λύσης απο το Ίδρυμα Μενίλ στο Χιούστον του Τέξας, των ΗΠΑ
Σεπτέμβριος 24. 2011 00:49

 
Η Εκκλησία της Κύπρου ανακοινώνει με μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση την επιστροφή των τοιχογραφιών της Εκκλησίας του Αγίου Θεμωνιανού (Ευφημιανού) Λύσης, που βρίσκεται στο υπό τουρκική κατοχή τμήμα της πατρίδας μας, από το Ίδρυμα Μενίλ στο Χιούστον του Τέξας, των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής συμφωνίας δανείου, ανάμεσα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Ίδρυμα Μενίλ, που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Η συνέχεια, κλικ πιο κάτω στο : Read more

  Η επιστροφή των τοιχογραφιών, που παράνομα αποκολλήθηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους από την Εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού μετά τη βάναυση Τουρκική εισβολή του 1974, και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα, παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου μας από τα τουρκικά στρατεύματα και τη συντελεσθείσα καταστροφή και λεηλασία της θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου μας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί σύμβολο ελπίδας για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό και δυναμώνει την πίστη για τη δικαίωση του αγώνα του για ελευθερία και επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες.
 Η επιστροφή των τοιχογραφιών αποτέλεσε προσωπικό όραμα και στόχο της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’ και επιτεύχθηκε κατόπιν συντονισμού των προσπαθειών της Εκκλησίας της Κύπρου και των αρμόδιων φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εργάστηκαν με την προσωπική καθοδήγηση του Μακαριωτάτου για το σκοπό αυτό, και πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με το Ίδρυμα Μενίλ.
 Η Εκκλησία της Κύπρου εγκάρδια ευχαριστεί το Ίδρυμα Μενίλ για τη δέσμευσή του για επιστροφή των τοιχογραφιών και ιδιαίτερα για τη μοναδική πρωτοβουλία του για την προβολή αυτών των συμβόλων της Χριστιανικής πίστεως και αριστουργημάτων της Βυζαντινής τένχης, καθώς, επίσης, και για τη συντήρηση και διατήρησή τους.
 Η Εκκλησία της Κύπρου ελπίζει ότι αυτή η πράξη τιμής του Ιδρύματος Μενίλ θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους Οργανισμούς, Μουσεία ακόμη και για ιδιώτες.
 Η Εκκλησία της Κύπρου προσδοκά τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια και φροντίδα από πλευρά του Ιδρύματος Μενίλ για την ασφαλή επιστροφή των τοιχογραφιών. Η Εκκλησία θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την ασφαλή τοποθέτηση και φύλαξη των τοιχογραφιών στην πατρίδα μας, με τις καλύτερες συνθήκες.
 Η Εκκλησία της Κύπρου έχει την πεποίθηση ότι η άψογη, μέχρι σήμερα, συνεργασία με το Ίδρυμα Μενίλ θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί περαιτέρω και θα ανοίξει νέους δρόμους για μελλοντική συνεργασία με το Ίδρυμα.
 Ευθύς μετά την επιστροφή του Μακαριωτάτου στην Κύπρο από την επίσημη επίσκεψή του στην Εκκλησία της Γεωργίας, θα ακολουθήσει εκτενέστερη ενημέρωση επί του θέματος.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: