Εκκλησία Κύπρου

Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 20. 2011 11:00 Δηλώσεις του Μακαριωτάτου στα Μ.Μ.Ε. για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου
Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν ενώπιον τους μια «μοναδική», όπως τη χαρακτήρισε, ευκαιρία μετά από τόσα χρόνια για να επιλύσουν σωστά το Κυπριακό, δήλωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος.

Η συνέχεια, κλικ πιο κάτω στο : Read more
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο τελετής αγιασμού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2011, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, και κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι οι Τούρκοι κάνουν αυτές τις δηλώσεις για «ψυχολογικούς λόγους, κι αν πάρουν κάτι, πήραν».
«Δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι τόσο δυνατοί που θα μπορούσαν να κάνουν σκέψη να κτυπήσουν μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Δεν νομίζω ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο. Το αποκλείω καθ’ ολοκληρία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Συνεπώς, συνέχισε, «η Τουρκία θα φωνάξει, θα γαυγίσει και στο τέλος θα σιωπήσει».
Η Τουρκία, είπε, δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης, προσθέτοντας ότι «πρόβλημα με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχουμε. Ισως πρόβλημα να έχουν με την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που έχουν συμβληθεί με το Ισραήλ κι εκεί ο κίνδυνος είναι απομακρυσμένος».
«Θέλω να πιστεύω ότι και η ελληνική Κυβέρνηση, όπως και η κυπριακή, έχουν κάνει τις δικές τους παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις υπερδυνάμεις, στις μεγάλες χώρες και νομίζω ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι εκτός. Σίγουρα δεν αρέσει στους Τούρκους και στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, που τον χαρακτηρίζω και ξύπνιο και ευέλικτο και χαρισματικό ηγέτη, αλλά του λείπουν οι δημοκρατικές αρχές» είπε.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «αισθάνεται ότι η χώρα του είναι μεγάλη και εκσφενδονίζει απειλές κάθε λίγο και λιγάκι στη μικρή Κύπρο».
Ερωτηθείς αν τον τρομάζουν οι τουρκικές απειλές, ο Κύπρου Χρυσόστομος απάντησε αρνητικά, για να προσθέσει ότι δεν τις λαμβάνει υπόψη διότι, όπως είπε, «δεν μπορούν να υλοποιηθούν». Αν η Τουρκία, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, «θέλει να περνά καλά με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους, καλά κάνει να προσγειωθεί και να μην πετά στα σύννεφα, γιατί όσο πιο ψηλά πετά, τόσο η πτώση θα είναι μεγαλύτερη».
Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των Τούρκων ότι θα δημιουργηθούν δυσκολίες στην επίλυση του Κυπριακού, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «είναι η μοναδική ευκαιρία μετά από τόσα χρόνια που μας δίνεται για να λύσουμε το Κυπριακό σωστά. Αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τα αγαθά που μας έστειλε ο Θεός, και κατά το δη λεγόμενο να αρχίσει να βαρεί το πουγκί τους, οφείλουν να έρθουν να συνεργαστούν, και αυτοί πρέπει να διώξουν και τους έποικους και τα τουρκικά στρατεύματα».
Είναι η στιγμή, κατέληξε στις δηλώσεις του, «που πρέπει να συμμαχήσουμε με τους Τουρκοκύπριους ούτως ώστε να πετύχουμε μια σωστή λύση για το καλό όλων μας. Αυτό είναι το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων αυτή τη στιγμή και το συμφέρον όλου του κυπριακού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: