Εθνικό Μνημόσυνο του Αγωνιστή Παπακώστα Λεωνίδα και Αποκαλυπτήρια της Προτομής του


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε το εθνικό μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή Παπακώστα Λεωνίδα,  1ου Ομαδάρχη της ΕΟΚΑ 1955-59, την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Χλώρακα.
Τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ Παπακώστα Λεωνίδα, τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου.

***

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας ανακοινώνει την έλευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τριφυλλίου, πολιούχου Αγίου της Λευκωσίας. 
Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Κύκκου και το συνόδευε ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Η επίσημη υποδοχή της Τιμίας Κάρας έγινε στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης την Παρασκευή, 3 Ιουνίου, το απόγευμα. 
Ακολούθησε Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Τριφυλλίου θα παραμείνει στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, για προσκύνημα από τους πιστούς, μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 7ης Ιουνίου.

***
Εσπερινός και Αρχιερατικό Συλλείτουργο
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο Δήμος Λευκωσίας και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Φανερωμένης τιμούν τον πολιούχο άγιο της Λευκωσίας, Άγιο Τριφύλλιο.
Το Σάββατο 4 Ιουνίου θα τελεστεί ο Εσπερινός της εορτής του Αγίου Τριφυλλίου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.
Την Κυριακή 5 Ιουνίου θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο (06:30-09:45), του οποίου θα προστεί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, στο πλαίσιο των εορτασμών συμπλήρωσης 100 χρόνων από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Φανερωμένης. 
***
Ο Βίος του Αγίου
Ο Άγιος Τριφύλλιος είναι ο πρώτος και ο μόνος γνωστός επίσκοπος Λεδρών (Λευκωσίας). Δεν είναι μετά βεβαιότητας γνωστό πότε και που γεννήθηκε, ούτε πότε κοιμήθηκε. Μία εκ των εκδοχών αναφέρει ότι η καταγόταν από τη Ρώμη και πως έζησε στην Κωνσταντινούπολη. Γνωρίζουμε, όμως, ότι σπούδασε νομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από τα Ιεροσόλυμα, όπου πήγε για προσκύνημα, ήρθε στην Κύπρο για να μαθητεύσει πλησίον του Αγίου Σπυρίδωνος. Ως επίσκοπος ίδρυσε γυναικείο μοναστήρι στη Λευκωσία. Σύμφωνα με το Λεόντιο Μαχαιρά βρισκόταν στην εκκλησία της Οδηγήτριας. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι το 343 ο Άγιος Τριφύλλιος συμμετείχε, με άλλους Κύπριους Επισκόπους, στη Σύνοδο της Σαρδικής. Αναφορά για ναό αφιερωμένο στον Άγιο Τριφύλλιο στη Λευκωσία γίνεται από δύο ιστορικές πηγές, ενώ εικόνες του Αγίου υπάρχουν σε ναούς και μοναστήρια σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Εν κατακλείδι, η κάρα του Αγίου Τριφυλλίου φυλάσσεται στη Ιερά Μονή Κύκκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: